Σάββατο, Φεβρουάριος 24, 2018
Ειδήσεις για Οδοντιάτρους και επαγγελματίες της Στοματικής Υγείας

Οι ασθενείς προτιμούν οδηγίες για τη στοματική τους υγιεινή από τα tablet!

0
Οι ασθενείς προτιμούν οδηγίες για τη στοματική τους υγιεινή από τα tablet!

Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τη χρήση της τεχνολογίας για την ενημέρωσή τους σχετικά με διάφορα θέματα. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσετε αυτές τις οθόνες για να βελτιώσετε την οδοντιατρική φροντίδα; Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve αξιολόγησε πρόσφατα 60 ασθενείς για την προθυμία αλλά και την ικανότητά τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες στοματικής υγιεινής μέσα από ένα iPad χωρίς την άμεση συμμετοχή ενός οδοντιατρικού επαγγελματία.

Οι ασθενείς προτιμούν οδηγίες για τη στοματική τους υγιεινή από τα tablet!

“Αυτός είναι ένας νέος δρόμος στην επικοινωνία που αφορά στην οδοντιατρική φροντίδα των ασθενών,” λέει η Leena Palomo, DMD, MSD, σχεδιάστρια του προγράμματος. “Σκεφθείτε το, ο οδοντίατρος σας θα σας εκπαιδεύσει στο βούρτσισμα και στη χρήση οδοντικού νήματος σε μια συζήτηση που δεν κρατάει παραπάνω από 8-10 λεπτά.”

Σε μια συσκευή, ωστόσο, όπως ένα smartphone ή tablet, οι ασθενείς μπορούν να ζητήσουν περισσότερη καθοδήγηση, να επαναλάβουν τις οδηγίες ή να μάθουν περισσότερα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μία ομάδα των 30 ατόμων άνω των 50 ετών και μια δεύτερη των 30 ατόμων κάτω των 50 ετών.

Η νεότερη ηλικιακά ομάδα δήλωσε συντριπτική προτίμηση στην καθοδήγηση μέσω tablet. Στο μεταξύ, περίπου οι μισοί από την μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα προτίμησαν τις οδηγίες κατευθείαν από τον οδοντίατρο ενώ οι άλλοι μισοί δεν είχαν πρόβλημα στο να χρησιμοποιήσουν το tablet.

Η μελέτη έχει τίτλο “Effectiveness of Oral Hygiene Instructions Given in a Computer-Assisted Format versus a Self-Care Instructor“. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dentistry Journal.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα της Kuraray Dental!

0
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα της Kuraray Dental!

Στις 25 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4η Μερίδα της Kuraray Dental με θέμα « Διαμορφώνοντάς το μέλλον της οδοντιατρικής συγκόλλησης».

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα της Kuraray Dental!

Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Dr. Guido Picciocchi, DDS και ο Κωνσταντίνος Τσούτης.

Στο σεμινάριο, που διεξήχθη στα πλαίσια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα νεότερα δεδομένα, όσο αφορά στα διεθνή συγκολλητικά συστήματα και στις άμεσες αποκαταστάσεις οπίσθιων οδόντων με εκτεταμένη απώλεια οδοντικού ιστού και των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών.

Επίσης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η απλοποιημένη διαδικασία συγκόλλησης των προσθετικών αποκαταστάσεων που οφείλεται στην καινοτόμο τεχνολογία της Kuraray Dental.

Η σύγχρονη συγκόλληση είναι σε θέση να συνεργαστεί με όλα τα υλικά προσθετικών αποκαταστάσεων που διαθέτουμε σήμερα, απλοποιώντας τις διαδικασίες, ενισχύοντας τις μηχανικές ιδιότητες της αποκατάστασης και τελικά εισάγοντας μακροβιότερες αποκαταστάσεις, μειώνοντας το χρόνο της συνεδρίας.

Στην ιστοσελίδα της εταιρειας Ιωάννης Τσαπράζης Α.Ε. μπορείτε να παρακολουθήσετε την κλινική επίδειξη  από τον ομιλητή Κώστα Τσούτη.

 

Happy Valentine’s Day! Οδοντιατρικές Συμβουλές για τη μέρα του Έρωτα και δωρεάν κάρτες αγάπης!

0
Happy Valentine's Day! Οδοντιατρικές Συμβουλές για τη μέρα του Έρωτα και δωρεάν κάρτες αγάπης!

Εδώ θα βρείτε τις ωραιότερες κάρτες που συνδυάζουν την αγάπη και τον έρωτα με τη στοματική υγεία για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! 

Happy Valentine’s Day! Οδοντιατρικές Συμβουλές για τη μέρα του Έρωτα!

Εκτός από μηνύματα αγάπης γραμμένα πάνω σε μικρές καρδιές σοκολάτας και ρομαντικά τραγούδια στο ραδιόφωνο, ένα φιλί είναι σίγουρα μέρος της λίστας σας για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Προτού κουρνιάσετε, λοιπόν, στο πλάι του αγαπημένου ή της αγαπημένης σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμάσει σωστά το στόμα σας για το φιλί του έρωτα.

1. Οι κοιλότητες τερηδόνας – όπως και ο έρωτας – μπορεί να είναι μεταδοτικές!

Μέσα από το φιλί ή και το πηρούνι που θα μοιραστείτε για να απολαύσετε μια γλυκιά τούρτα, τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα παραμονεύουν και είναι έτοιμα να “μεταναστεύσουν” στο στόμα του αγαπημένου σας προσώπου. Βουρτσίστε λοιπόν καλά, δύο φορές τη μέρα για δύο λεπτά, ώστε εκείνο το φιλί να μεταφέρει μόνο αγάπη!

2. Μοιραστείτε τον έρωτα … όχι την οδοντόβουρτσα!

Για πολλούς από εσάς, μια σημαντική σχέση ξεκίνησε με μια … οδοντόβουρτσα που αφήσατε στο σπίτι του αγαπημένου σας προσώπου. Απλώς σιγουρευτείτε πως είναι μόνο δική σας.

3. Φωτίστε το χαμόγελο του έρωτα!

Δεν υπάρχει κάτι πιο γοητευτικό από ένα λαμπερό χαμόγελο. Ρωτήστε λοιπόν τον οδοντίατρο σας αν η λεύκανση είναι το δώρο που θα κάνετε σε εσάς και τον Βαλεντίνο/την Βαλεντίνα σας αυτή τη μέρα!

4. Έρωτας και Δροσερή Αναπνοή

Τα βακτήρια του στόματος είναι οι μεγάλοι ένοχοι της κακής αναπνοής. Καταπολεμήστε τα με συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος! Επίσης, τα στοματικά διαλύματα και η τσίχλα χωρίς ζάχαρη θα σας βοηθήσουν!

5. Το κάπνισμα δεν είναι ελκυστικό!

Το κάπνισμα βλάπτει τη στοματική και τη συνολική σας υγεία, εκτός του ότι ευθύνεται για την κακή αναπνοή και την απωθητική μυρωδιά στα χέρια σας. Κάντε ένα δώρο έρωτα στον εαυτό σας και σταματήστε το…. Σήμερα!

6. Μην ξεχάσετε τον οδοντίατρο σας!

Εκτός από την σχέση με το αγαπημένο σας πρόσωπο, υπάρχει και μια άλλη σχέση που είναι σημαντική στη ζωή σας…. Αυτή με τον/την οδοντίατρο σας! Μην την ξεχνάτε γιατί σας υπόσχεται ένα λαμπερό και δροσερό χαμόγελο όλον το χρόνο!

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Δεύτερο)

0

Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του Αφιερώματος μας στο HAOMS 2018.

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Δεύτερο)

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Δεύτερο)

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Δεύτερο)Mr Nicholas Kalavrezos, Head & Neck Reconstructive Surgeon and the Lead Clinician in the Head and Neck Centre at University College London Hospitals

 

 

Ο κύριος Καλαβρέζος Νίκος υπήρξε ο συντονιστής της συζήτησης στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα “Overview of Head & Neck Cancer Management: From diagnosis to full rehabilitation” στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και μίλησε στην ομάδα του DentalAlert σχετικά με αυτό που ονομάζουμε Καρκίνο της Κεφαλής και του Τραχήλου, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός του στοματικού καρκίνου, τον καρκίνο του λάρυγγα, του στοματοφάρυγγα (δηλαδή της πίσω πλευράς του λαιμού που περιέχει την αμυγδαλική περιοχή) και του ρινοφάρυγγα.

Ο κύριος Καλαβρέζος κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία εμφάνισης αυτού του τύπου του
καρκίνου, ανέφερε ότι τα περιστατικά καρκίνου του λάρυγγα έχουν μειωθεί, ο καρκίνος του
στόματος έχει παρουσιάσει μικρή αύξηση, ενώ ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα έχει
παρουσιάσει την μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις ανατομικές περιοχές της κεφαλής και
τραχήλου.

Αυτή η αύξηση λοιπόν στα περιστατικά καρκίνου του στοματοφάρυγγα πρωταρχικά και κατά δεύτερο λόγο στον καρκίνο του στόματος έχει οδηγήσει σε μία συνολική αύξηση περίπου 30% όλων των καρκίνων στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου καθιστώντας την έτσι μία από τις λίγες περιοχές του ανθρώπινου σώματος που παρουσιάζει αύξηση στα περιστατικά καρκίνου και δίνοντας της την έκτη θέση στην συχνότητα νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως.

Αυτή η αύξηση, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι αναλογική της αύξησης των HPV (Human Papilloma Virus – Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων) λοιμώξεων και συγκεκριμένα των υποτύπων 16 και 18, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των περιστατικών του καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, όλοι οι καρκίνοι στην περιοχή του στοματοφάρυγγα θα σχετίζονται με τη λοίμωξη HPV, γεγονός το οποίο, όπως δήλωσε ο κύριος Καλαβρέζος, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς και τους ειδικούς, καθώς οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον HPV ανταποκρίνονται καλύτερα στην οποιαδήποτε θεραπεία.

Ένα βασικό θέμα για τις περιπτώσεις καρκίνου είναι τα διαγνωστικά στοιχεία και εργαλεία, τα
οποία βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας. Ο κύριος Καλαβρέζος τόνισε ότι μια
βλάβη στη στοματική κοιλότητα, είτε με τη μορφή κόκκινης ή λευκής πλάκας είτε με τη μορφή έλκους, η οποία παραμένει και δεν υποχωρεί για περισσότερο από 2 εβδομάδες χρειάζεται την άμεση προσοχή τόσο των ειδικών όσο και των ασθενών, καθώς είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για δυσπλασία των ιστών και να αποτελεί προ-καρκινική βλάβη.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρος είναι απαραίτητο – εάν ο ασθενής δεν επιθυμεί να δει αμέσως έναν γναθοπροσωπικό χειρουργό – να φωτογραφήσει τη βλάβη, κάτι που σήμερα είναι πολύ εύκολο με τα smartphones. Ο κύριος Καλαβρέζος δήλωσε ότι η χαρτογράφηση της βλάβης, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στα φωτογραφικά δεδομένα, είναι εξαιρετικής
σημασίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο οδοντίατρος είναι σε θέση να παρακολουθήσει με ακρίβεια
την εξέλιξη της βλάβης μετά την πάροδο δύο εβδομάδων και στην περίπτωση που υπάρχει
εξέλιξη να παραπέμψει τον ασθενή σε έναν ειδικό που με τη σειρά του θα πραγματοποιήσει τηννανάλογη κλινική εξέταση και βιοψία.

Ακολουθώντας αυτήν την πορεία διάγνωσης, ο ειδικός καλύπτει τον ασθενή που είναι και ο
βασικότερος σκοπός ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος έχει δημιουργήσει μια βάση με πολύτιμο
εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα τον βοηθήσει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά παρόμοια
μελλοντικά περιστατικά.

Ο κύριος Καλαβρέζος, αφού ανέλυσε τις ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τόσο από τον ασθενή όσο και από τον ιατρό στην περίπτωση που μια βλεννογονική βλάβη
παραμένει αναλλοίωτη στο στόμα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ανέφερε ότι η
επικοινωνία μεταξύ του ιατρού και του ασθενή είναι επίσης σημαντική για την πορεία της υγείας του τελευταίου.

Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει βλεννογονικές αλλοιώσεις στο στόμα είναι στην
αρμοδιότητα του ειδικού να τον ενημερώσει σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην υγεία του. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό για τα ελληνικά δεδομένα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε ανθρώπους με στοματικές βλάβες πρέπει να σταματήσoυν,” δήλωσε ο κύριος Καλαβρέζος.

Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία, εάν μια στοματική αλλοίωση αποτελεί προ-καρκινική κατάσταση
πρέπει να αφαιρείται και να ελέγχεται με μικροσκόπιο στο εργαστήριο. Προφανώς όταν η νόσος έχει διαπιστωθεί με τον παθολογοανατομικό έλεγχο, τότε η θεραπεία θα περιλαμβάνει είτε την χειρουργική εξαίρεση του όγκου σε πρώιμα στάδια είτε η θεραπεία θα πρέπει να είναι συνδυαστική δηλαδή συνδυασμός χειρουργικής η οποία ακολουθείται από χημείο-ακτινοβολία σε πιο προχωρημένα στάδια.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις καινούργιες εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής με τη χρήση ρομποτικής, κυρίως για τον καρκίνο του στοματοφαρυγγα, ενώ αντιστοίχως η εξέλιξη της ανοσοθεραπείας χρησιμοποιείται επίσης σε πλέον προχωρημένα στάδια καρκίνου όταν άλλες μορφές θεραπείας έχουν αποτύχει.

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Δεύτερο)Δρ. Παπακώστα Βερόνικα, DMD, MD, PhD, OMFS, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, Συνονίστρια της Οργανωτικής Επιτροπής του HAOMS 2018

 

 

 

H κυρία Παπακώστα Βερόνικα υπήρξε η συντονίστρια της Οργανωτικής Επιτροπής του
HAOMS 2018, καθώς και της συζήτησης στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα “Από το σπίλο μέχρι την κακοήθεια. Διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων των χειλέων και του δέρματος του προσώπου” στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και μίλησε στην ομάδα του DentalAlert σχετικά με το θέμα των καρκίνων του δέρματος στην περιοχή του προσώπου.

Η κυρία Παπακώστα ανέφερε πως το θέμα αυτό συμπεριλήφθηκε στο Συνέδριο, διότι υπάρχει δραματική αύξηση στην επίπτωση των καρκίνων του δέρματος. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι από το 1994 μέχρι σήμερα τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί κατά 300% παγκοσμίως. Καθώς υπάρχει μια πληθώρα δερματικών βλαβών, οι οποίες δεν είναι εύκολο να διαφοροδιαγνωστούν, η κυρία Παπακώστα τόνισε ότι στόχος της συζήτησης στο Στρογγυλό Τραπέζι ήταν να δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις πάνω στη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση αυτών των βλαβών, οι οποίες αφορούν όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την περιοχή του προσώπου.

Τόσο οι Δερματολόγοι, οι Πλαστικοί Χειρουργοί όσο και οι ίδιοι οι Οδοντίατροι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διάγνωση αυτών των παθήσεων του δέρματος. Ειδικά οι τελευταίοι, λόγω των τακτικών επανεξετάσεων και της στενής επαφής που έχουν με τους ασθενείς μπορούν να εντοπίσουν αν μια βλάβη στο πρόσωπο αλλάζει ή όχι,” δήλωσε η κυρία Παπακώστα.

Όσον αφορά στους ασθενείς, η κυρία Παπακώστα τόνισε ότι μια βλάβη που εμφανίστηκε
απότομα ή μια προϋπάρχουσα βλάβη που άρχισε να αλλάζει είτε σε χρώμα, είτε σε μέγεθος είτε σε υφή πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή, ο οποίος εν συνεχεία πρέπει να το αναφέρει στον Ιατρό του. Από εκεί ορίζεται ένας χρόνος παρακολούθησης με διάρκεια 15-20 ημέρες. Εάν η βλάβη δεν υποχωρήσει, αλλά συνεχίσει να αυξάνει, ο ασθενής χρειάζεται να παραπεμφθεί σε έναν Στοματικό & Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, ο οποίος είναι υπεύθυνος τόσο για την εκτομή όσο και για την αποκατάσταση αυτών των βλαβών.

Σημαντικό είναι επίσης να πραγματοποιηθεί βιοψία της βλάβης. Όπως τόνισε η κυρία Παπακώστα, η βιοψία είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να καθυστερεί, ενώ ο ειδικός χρειάζεται να έχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να την πάρει από το σημείο εκείνο που θα δώσει τις περισσότερες πληροφορίες.

Η διάγνωση είναι το ήμισυ του παντός, καθώς μια έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει τυχόν
ακρωτηριαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, οι οποίες έχουν σοβαρές λειτουργικές και
αισθητικές επιπτώσεις για τον ασθενή.

Ένα ακόμα συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι η διάδραση μεταξύ των ειδικοτήτων είναι
απαραίτητη για τη σωστή αναγνώριση και διαφοροδιάγνωση των βλαβών στο πρόσωπο. “Σε
αυτές τις περιπτώσεις, η συνεργασία μας με τους Δερματολόγους για μια δερματοσκόπηση μπορεί να αυξήσει την ακρίβεια της διάγνωσης κατά 40%. Επίσης, οι Οδοντίατροι καλούνται πέρα από την καθημερινή ρουτίνα του στόματος να ασχολούνται και με την περιστοματική περιοχή, γιατί έχουν συχνή επαφή με τον ασθενή και αυτό σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται σωτήριο,” τόνισε η κυρία Παπακώστα.

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Πρώτο)

0
Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Πρώτο)

Το DentalAlert βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής κατά τη διάρκεια του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Εκεί βρήκαμε τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Ιωάννη Μελακόπουλο, ο οποίος μας ξενάγησε στο Συνέδριο. Η ομάδα του DentalAlert συνομίλησε με μερικούς από τους διακεκριμένους ομιλητές του Συνεδρίου, οι οποίοι ανέπτυξαν σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τόσο τους ιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Πρώτο)

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Πρώτο)

 

 

 

 

 

Πάμε να δούμε τι μας είπαν….

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Πρώτο)

Δρ.Δρ. Γεώργιος Ράλλης, Συντ. Διευθυντής της Κλινικής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΓΝΑ “ΚΑΤ” και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

 

 

 

 

Ο Δρ.Δρ. Γεώργιος Ράλλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής &
Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής μίλησε στο DentalAlert σχετικά με το 29ο Πανελλήνιο
Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΗΑΟΜS 2018) καθώς και για την πορεία και το μέλλον της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην Ελλάδα.

Ο κύριος Ράλλης τόνισε ότι το HAOMS 2018 παρουσιάζει τα τελευταία επιτεύγματα της
Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και αντανακλά την προσπάθεια και την εργασία των Στοματικών & Γναθοπροσωπικών Χειρουργών για την πρόοδο της ειδικότητας, η οποία είναι πολύ σημαντική στην Ελλάδα παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης. Η ειδικότητα της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής προχωρά μπροστά και αναγνωρίζεται πλέον τόσο στον χώρο της Ιατρικής όσο και στον χώρο της Οδοντιατρικής.

Η Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική, όπως τόνισε ο κύριος Ράλλης, απαιτεί τόσο το πτυχίο της Ιατρικής όσο και εκείνο της Οδοντιατρικής καθώς και 5 χρόνια ειδίκευσης και το γεγονός αυτό την καθιστά την πιο μακροχρόνια ειδικότητα στο χώρο της Ιατρικής από άποψη δυσκολίας και ετών σπουδών. Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της ειδικότητας είναι πραγματικά ταχεία καθώς επεκτείνεται διαρκώς σε νέες περιοχές. Η επέκταση αυτή, ωστόσο, απαιτεί διαρκή προσαρμογή από τους ειδικούς, ενώ οι ειδικευόμενοι καλούνται να μάθουν όλο και περισσότερα.

Αυτός είναι, μετά την καλύτερη δυνατή θεραπεία των ασθενών, και ένας από τους βασικούς
στόχους αυτών των Συνεδρίων. “Προσπαθώντας να θεραπεύσουμε τους ασθενείς με τον καλύτερο τρόπο παρουσιάζουμε το έργο μας, ανταλλάσσουμε απόψεις και καλούμε διακεκριμένους ομιλητές από το εξωτερικό, οι οποίοι μας προσφέρουν την up-to- date, δηλαδή τη σημερινή γνώση, την οποία προσπαθούμε και εμείς να ενστερνιστούμε.” δήλωσε ο κύριος Ράλλης.

Η ειδικότητα της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ξεκινά από μια μικρή
ενδοστοματική επέμβαση όπως π.χ. η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος και φθάνει μέχρι σε
πολύπλοκες και δύσκολες επεμβάσεις της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου.
Η ειδικότητά μας είναι δύσκολη και δυσνόητη, αφού το φάσμα που καλύπτει είναι τεράστιο και περιλαμβάνει πολλούς τομείς, όπως η χειρουργική του στόματος, η γναθοπροσωπική περιοχή, ο τράχηλος, οι σιελογόνοι αδένες, η ορθογναθική χειρουργική, η αισθητική του προσώπου, το κρανιοπροσωπικό τραύμα, ο καρκίνος της στοματογναθοπροσωπικής χώρας και πολλούς άλλους,” δήλωσε ο κύριος Ράλλης.

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι ένας Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, προκειμένου να διαχειριστεί το μεγάλο φάσμα της ειδικότητάς του, χρειάζεται δύο πτυχία, ειδικότητα που να ανήκει στην Ιατρική και στην Οδοντιατρική επιστήμη, και γι’ αυτό το λόγο έχει και το πλεονέκτημα εγγραφής και στους δύο Συλλόγους, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο του και στις απαιτήσεις των ασθενών.

 

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου: Ομιλητές από το HAOMS 2018 στο DentalAlert! (Μέρος Πρώτο)Παπαδάκης Δημήτριος, Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του HAOMS 2018

 

 

 

 

 

Ο κος Παπαδάκης Δημήτριος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής μίλησε στο DentalAlert
σχετικά με την οργάνωση και τα θέματα του Συνεδρίου, καθώς και για την εξέλιξη της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην Ελλάδα.

Ο κύριος Παπαδάκης ξεκίνησε μιλώντας για την διοργάνωση του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και πραγματεύεται όλο το φάσμα της ειδικότητας της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, από τη διαχείριση των εγκλείστων δοντιών έως τις περιπτώσεις πολύπλοκων επεμβάσεων αποκατάστασης στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

Το φετινό Συνέδριο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο με τη συμμετοχή περίπου 500 συνέδρων και η μοριοδότηση του τόσο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσο και από την Ελληνική
Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναδεικνύει την μοναδικότητα και τη διπλή φύση της ειδικότητας της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Η Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική γεφυρώνει, καταρχάς, δύο μεγάλες επιστήμες: την Ιατρική και την Οδοντιατρική. Όπως τόνισε ο κύριος Παπαδάκης, η Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι μια πολυδιάστατη και εξωστρεφής ειδικότητα, της οποίας τα θέματα αναπόφευκτα ενδιαφέρουν και τους επιστήμονες άλλων κλάδων εκτός από τους Στοματικούς & Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς. “Εάν κοιτάξει κανείς το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα βρει τόσο θέματα που άπτονται της καθημερινής κλινικής πράξης ενός οδοντίατρου, όσο και πολύπλοκες χειρουργικές τεχνικές της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου, που εκτελούνται αποκλειστικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον,” δήλωσε ο κύριος Παπαδάκης.

Μεταξύ των νέων τεχνικών και μεθόδων που παρουσιάστηκαν στο HAOMS 2018, δόθηκε
ιδιαίτερη βαρύτητα και στην αισθητική προσώπου, όπου παρουσιάστηκαν minimal τεχνικές, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευκολία από έναν χειρουργό στο περιβάλλον του ιατρείου του. Αυτό το γεγονός, τόνισε ο κύριος Παπαδάκης, υποδεικνύει την τάση που υπάρχει ώστε η Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική να καθιερωθεί και στο πεδίο της Αισθητικής Χειρουργικής του Προσώπου. “Όπως είναι αυτονόητο για έναν ασθενή ότι θα απευθυνθεί στον Στοματικό & Γναθοπροσωπικό Χειρουργό για την αφαίρεση ενός δύσκολου φρονιμίτη, έτσι σε λίγα χρόνια θα είναι επίσης αυτονόητο ότι ο Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ώστε να αναλάβει μια βλεφαροπλαστική ή ένα Face Lift” είπε ο κύριος Παπαδάκης.

Φυσικά, ανέφερε ο ίδιος, οι Στοματικοί & Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί είναι, εκ των
πραγμάτων, οι πλέον ειδικοί για τα κακοήθη νοσήματα της περιοχής και καθημερινά σώζουν
ζωές στα ελληνικά νοσοκομεία παρά την ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή.

Συνεχίζεται…

Χρειάζεται να πετάξεις την οδοντόβουρτσα σου μετά από ένα κρυολόγημα;

0
Χρειάζεται να πετάξεις την οδοντόβουρτσα σου μετά από ένα κρυολόγημα;

Η εποχή της γρίπης δεν έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά της, αλλά η απολύμανση του νοικοκυριού για την αποφυγή της ασθένειας είναι απαραίτητη. Τι γίνεται βέβαια αν έχεις ήδη κολλήσει; Χρειάζεται να πετάξεις την οδοντόβουρτσα σου;

Χρειάζεται να πετάξεις την οδοντόβουρτσά σου μετά από ένα κρυολόγημα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση είναι όχι,” λέει ο Bhavik Desai, DMD, διευθυντής του τομέα Στοματικής Ιατρικής και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οδοντιατρικής Υγείας και Διαγνωστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Augusta.

Μπορεί οι ιοί της γρίπης να επιβιώνουν στις οδοντόβουρτσες για έως και τρεις ημέρες μετά την πρώτη έκθεση, ωστόσο δεν χρειάζεται να πετάξετε την οδοντόβουρτσα σας μόνο και μόνο επειδή έχετε αρρωστήσει“, δήλωσε ο Desai.

Από τη στιγμή που πρόκειται για τα “δικά σας” μικρόβια, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, είπε ο Desai. Δεν θα αρρωστήσετε πάλι εάν χρησιμοποιήσετε την ίδια οδοντόβουρτσα που είχατε πριν την ανάρρωσή σας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μοιράζεστε την οδοντόβουρτσα σας με άλλους, τόνισε.

Στο μεταξύ, η ξηροστομία και η δυσάρεστη αναπνοή είναι κοινά συμπτώματα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν τη γρίπη και μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της λήψης φαρμάκων για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης. Ο Desai συμβουλεύει τη συχνή ενυδάτωση των ασθενών. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα. Οι μέντες και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη προσφέρουν μια καλή λύση κατά της ξηροστομίας και της δυσάρεστης αναπνοής.

Η καλή στοματική υγιεινή θα πρέπει επίσης να διατηρείται με συχνό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και πλύσεις του στόματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της γρίπης, λέει ο Desai.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/2897-you-don-t-need-to-toss-your-toothbrush-after-you-ve-had-the-flu

Ερευνητές στοχεύουν στη βελτίωση της αντίληψης των γονέων σχετικά με τα νεογιλά δόντια!

0
Ερευνητές στοχεύουν στη βελτίωση της αντίληψης των γονέων σχετικά με τα νεογιλά δόντια!

Πολλοί γονείς δε δίνουν σημασία στα νεογιλά δόντια των παιδιών τους για το λόγο ότι θα αντικατασταθούν ούτως ή άλλως από τα μόνιμα. Ωστόσο, η υγεία των νεογιλών δοντιών αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την υγεία των μόνιμων, σύμφωνα με τους ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Case Western Reserve University (CWRU), οι οποίοι και στοχεύουν στη βελτίωση της αντίληψης των γονιών σχετικά με αυτό το θέμα.

Ερευνητές στοχεύουν στη βελτίωση της αντίληψης των γονέων σχετικά με τα νεογιλά δόντια!

Η αποτυχία των γονέων να αναγνωρίσουν τη σημασία των νεογιλών δοντιών έχει δυσμενείς συνέπειες στις συνήθειες στοματικής υγιεινής των παιδιών τους και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά τερηδόνας,” δήλωσε η Suchitra Nelson, PhD, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές διεξάγουν μια σειρά από τυχαίες κλινικές δοκιμές κατά τις οποίες εφαρμόζουν συμπεριφορικές παρεμβάσεις σχετικά με τις συνήθειες στοματικής υγιεινής με σκοπό να αλλάξουν τα αποτελέσματα. Επίσης, εξετάζουν τις περιπτώσεις χρόνιας τερηδόνας μεταξύ των γονέων που πίστευαν και εκείνων που δεν πίστευαν ότι τα νεογιλά δόντια των παιδιών τους είναι σημαντικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αλλαγή στην αντίληψη των γονέων σχετικά με την τερηδόνα είναι τεράστιας σημασίας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την στοματική υγεία των παιδιών.

Η έρευνα έχει τίτλο “Do baby teeth really matter? Changing parental perception and increasing dental care utilization for young children“. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Contemporary Clinical Trials.

5 λόγοι που η στοματική υγεία πρέπει να γίνει η προτεραιότητα σου!

0
5 λόγοι που η στοματική υγεία πρέπει να γίνει η προτεραιότητα σου!

Αναρωτιέσαι ακόμα πώς θα βελτιώσεις τη ζωή σου μέσα στο 2018; Η απάντηση είναι: ξεκίνα από το στόμα σου. Η δέσμευση στη φροντίδα τςν υγείας του στόματος είναι ένα απλό βήμα που μπορείς να κάνεις ώστε να διασφαλίσεις πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό χαμόγελό. Εδώ θα βρεις πέντε λόγους για τους οποίους η στοματική υγεία πρέπει να γίνει η προτεραιότητά σου.

5 λόγοι που η στοματική υγεία πρέπει να γίνει η προτεραιότητα σου!

1. Χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια

Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δύο φορές την ημέρα είναι μια δραστηριότητα ρουτίνας, η οποία δεν χρειάζεται πολλή σκέψη.

2. Ένα υγιές χαμόγελο εξασφαλίζει αυτοπεποίθηση

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Community Health Nursing έδειξε ότι όσοι έχουν κακή στοματική και οδοντική υγεία έχουν επίσης και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

3. Η στοματική υγεία είναι το κλειδί της συνολικής υγείας

Καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, άνοια, διαβήτης – όλα αυτά θέλεις να τα αποφύγεις, σωστά; Γνωρίζεις ότι η ασθένεια των ούλων συνδέεται με όλα αυτά και πολλά άλλα;

4. Τα υγιή ούλα σου θα ωφελήσουν αυτούς που αγαπάς

Το ήξερες ότι η ασθένεια των ούλων είναι μεταδοτική; Ένα φιλί ή μια μπουκιά από το ίδιο πηρούνι θα μπορούσε να θέσει τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε κίνδυνο.

5. Οι νέες μέθοδοι φροντίδας του στόματος είναι ευκολότερες και λιγότερο επώδυνες

Τώρα πια δεν χρειάζεται να πονέσεις. Ρώτα τον οδοντίατρο σου και βρες τη φροντίδα και τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

Φεβρουάριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για την ασθένεια των ούλων!

0
Φεβρουάριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για την ασθένεια των ούλων!

Φέτος είναι η έκτη χρονιά που ο Φεβρουάριος ορίζεται ως Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Ασθένεια των Ούλων στις Η.Π.Α..

Φεβρουάριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για την ασθένεια των ούλων!

Ο Φεβρουάριος, λοιπόν, είναι αφιερωμένος στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τις επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας καθώς και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της νόσου. Την προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2012 το Institute for Advanced Laser Dentistry (IALD) με στόχο να διασφαλίσει ότι τόσο οι ασθενείς όσο και οι ιατροί γνωρίζουν τις συνέπειες της περιοδοντίτιδας που δεν έχει θεραπευτεί στη γενική υγεία.

Αναγνωρισμένος και στις 50 πολιτείες, ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Ασθένεια των Ούλων δίνει την ευκαιρία σε όλους τους οδοντιάτρους να συζητήσουν με τους ασθενείς τα σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου. Η ασθένεια των ούλων, εκτός από την απώλεια των δοντιών, οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, νόσο του Alzheimer, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρκίνο,  στυτική δυσλειτουργία και στειρότητα.

Το IALD προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό για τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων επεξηγήσεων σχετικά με τις μεθόδους θεραπείας.

Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

0
Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

Μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα βακτήρια και μύκητες μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη ενός προληπτικού τεστ για ασθενείς που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στη γλώσσα.

Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να αναπτύξουν νέα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προτού ξεκινήσει ο πόνος ή υπάρχουν φυσικά συμπτώματα όπως βλάβες. Ένας από τους υψηλότερους κινδύνους για την πορεία των ασθενών με καρκίνο στη γλώσσα είναι η καθυστερημένη ανίχνευση και διάγνωση του.

Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, της Κλινικής του Cleveland και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Ιατρικού Κέντρου του Cleveland διαπίστωσαν ότι η βακτηριακή ποικιλομορφία και ο πλούτος των βακτηρίων και των μυκήτων μειώνονται σημαντικά στον καρκινικό ιστό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μη καρκινικό ιστό.

Αυτό δημιουργεί την πιθανότητα ορισμένα βακτήρια και μύκητες, σε επαρκείς ποσότητες και με ορισμένους διαδραστικούς τρόπους, να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου της γλώσσας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν γαστρικό καρκίνο και καρκίνο του παχέος εντέρου και ότι η αλληλεπίδραση βακτηρίων-μυκήτων μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη νόσο του Crohn.

Ο καρκίνος στη γλώσσα είναι πλέον ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Παρόλο που ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί σχεδόν το 90% των όγκων στη βάση της γλώσσας, ο HPV σπάνια απαντάται στις περιπτώσεις καρκίνου της ίδιας της γλώσσας (μόνο στο 2,3% των περιπτώσεων).

Οι αιτίες του καρκίνου της γλώσσας είναι ασαφείς, ωστόσο, οι γενετικές μεταλλάξεις παίζουν πιθανώς κάποιο ρόλο, ενώ το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη αυτού του τύπου καρκίνου.

Η μελέτη έχει τίτλο “Bacteriome and mycobiome associations in oral tongue cancer”. Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2017 στο περιοδικό Oncotarget.