Τρίτη, Απρίλιος 17, 2018
Ειδήσεις για Οδοντιάτρους και επαγγελματίες της Στοματικής Υγείας

Πεπτίδια θεραπεύουν τις κοιλότητες και αποκαθιστούν το σμάλτο

0
Πεπτίδια θεραπεύουν τις κοιλότητες και αποκαθιστούν το σμάλτο

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (UW) σχεδίασαν ένα εύκολο στην εφαρμογή και φυσικό προϊόν που χρησιμοποιεί πρωτεΐνες για να αποκαταστήσει το σμάλτο των δοντιών και να θεραπεύσει τις κοιλότητες τερηδόνας. Τα νέα, βιογενετικά, οδοντιατρικά προϊόντα μπορούν, θεωρητικά, να ανοικοδομήσουν το σμάλτο και να θεραπεύσουν τις κοιλότητες χωρίς τη δαπανηρή και επίπονη οδοντιατρική θεραπεία.

Πεπτίδια θεραπεύουν τις κοιλότητες και αποκαθιστούν το σμάλτο

Παρά το γεγονός ότι, η τερηδόνα δεν είναι τόσο επικίνδυνη όταν βρίσκεται στα πρώιμα στάδια, όταν εξελιχθεί και δημιουργήσει κοιλότητες στο σμάλτο τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά για την υγεία.

Εάν ο ασθενής δεν λάβει κάποια θεραπεία, η τερηδόνα μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, η οποία – με τη σειρά της – μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα υπόλοιπα δόντια, τον περιβάλλοντα ιστό τους καθώς και τη γενική υγεία του ασθενή, οδηγώντας πολλές φορές σε ασθένειες απειλητικές για τη ζωή (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη κλπ.).

Έχοντας ως βάση τις φυσικές πρωτεΐνες που σχηματίζουν τα δόντια, οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να επιδιορθώσουν το σμάλτο συλλαμβάνοντας την ουσία της αμιλογενίνης – μιας πρωτεΐνης κρίσιμης για το σχηματισμό της σκληρής στεφάνης του σμάλτου – και σχεδιάζοντας πεπτίδια που προέρχονται από αυτήν. Η βιολογική αυτή διαδικασία αποκατάστασης αποκαθιστά τη δομή των μετάλλων που βρίσκονται στο φυσικό σμάλτο των δοντιών.

Αυτά τα πεπτίδια αποδεικνύεται ότι προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών και προσλαμβάνουν ιόντα ασβεστίου και φωσφόρου“, δήλωσε ο συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής του UW, Deniz Yucesoy.

Η τεχνολογία αυτή των πεπτιδίων επιτρέπει την εναπόθεση 10 έως 50 μm νέου σμάλτου στα δόντια μετά από κάθε χρήση.

Μόλις αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικές και δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας, σε οδοντόκρεμες, gel, διαλύματα και σύνθετα υλικά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες οδοντιατρικές διαδικασίες και θεραπείες.

Επιτρέπει στους ανθρώπους να αναδημιουργήσουν και να ενισχύσουν καθημερινά το σμάλτο των δοντιών τους. Επίσης, αναμένεται να είναι ασφαλής για χρήση από ενήλικες και παιδιά.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/3169-peptides-treat-cavities-and-rebuild-enamel

 

 

Το φθόριο κατατάσσεται επισήμως ως νευροτοξίνη στα κορυφαία ιατρικά περιοδικά του κόσμου!

1
Το φθόριο κατατάσσεται επισήμως ως νευροτοξίνη στα κορυφαία ιατρικά περιοδικά του κόσμου!

Τα αποδεικτικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις του φθορίου στην υγεία μας έχουν αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι ελπίζουν ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το φθόριο θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του φθοριούχου νατρίου από την παροχή νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το φθόριο κατατάσσεται επισήμως ως νευροτοξίνη στα κορυφαία ιατρικά περιοδικά του κόσμου!

Πρόσφατα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.  Στο ευρέως αναγνωρισμένο ιατρικό περιοδικο “The Lancet Neurology“, το φθόριο κατατάχθηκε ως νευροτοξίνη σε ποσοστό 100%. Αυτό το τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με στοιχεία όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό και ο υδράργυρος.

Αυτές οι ειδήσεις κυκλοφόρησαν από το συγγραφέα Stefan Smyle ο οποίος, στην πραγματικότητα, παρέθεσε μια έκθεση που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό The Lancet Neurology, τόμος 13, τεύχος 3 το Μάρτιο του 2014, για να είμαστε ακριβείς.

Σε αυτήν την έκθεση, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, πολλές νευροτοξίνες παραμένουν άγνωστες. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι πολλά παιδιά επηρεάζονται από νευροαναπτυξιακές αναπηρίες που προκαλούνται από αυτές τις νευροτοξίνες.

Οι ίδιοι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ενώ το φθόριο στα αποθέματα νερού είναι μια σημαντική αιτία αυτού του γεγονότος, υπάρχει ένα άλλο πιο σημαντικό αίτιο: το φθόριο, στην πραγματικότητα, βρίσκεται και σε – κατά μεγάλο βαθμό – επεξεργασμένες μάρκες τσαγιού που πιθανώς καλλιεργούνται σε υπερβολικά μολυσμένες περιοχές.

Πολλοί γονείς αποφεύγουν τις οδοντόπαστες με φθόριο, επιλέγοντας φυσικά προϊόντα, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια της οικογένειάς τους.

Φθόριο και Καρκίνος

Το φθόριο προστίθεται σε πολλές παροχές νερού παγκοσμίως, ενώ σε κάποιες χώρες απαγορεύεται τελειώς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει επειδή το φθόριο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Το φθόριο στο πόσιμο νερό έχει συνδεθεί με πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου. Αν δεν έχετε ήδη, το φίλτρο για την αφαίρεση του φθορίου από το νερό σας είναι απαραίτητο αν θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας αλλά και την υγεία της οικογένειας σας.

Πηγή: h t t p : / / a w a re n e s s a ct . c o m /f l u or i d e-o f f i c i a l l y – c l a s si f i e d – a s – a- n  e u r o t o x i n – i  n- w o r l d s – t o p – m e d ic a l – j o u r n a l  s / ?= t a

Ορισμένοι μη καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος

0
Ορισμένοι μη καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος

Οι μη καπνιστές με προκαρκινικές βλάβες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος σε σχέση με τους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ορισμένοι μη καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μη καπνιστές με βλάβες είχαν μέχρι 38 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τους καπνιστές. Οι συντάκτες της έρευνας εικάζουν ότι η γενετική ευαισθησία ή οι μεταλλάξεις είναι η πιθανή αιτία προκαρκινικών βλαβών.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι η κύρια αιτία καρκίνου του στόματος, που συνδέεται με περίπου τις τρεις από κάθε τετράδα περιπτώσεων, αλλά οι μη καπνιστές πρέπει να είναι εξίσου σε εγρήγορση ώστε να εντοπίζουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο στόμα και να ενεργούν αμέσως,” δήλωσε ο Dr. Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος μπορεί να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητές να νικηθεί η ασθένεια, γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε τακτικά το στόμα σας ώστε να δράσετε γρήγορα αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο.

Εάν παρατηρήσετε μια βλάβη σε έναν καπνιστή, να ανησυχήσετε», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και συντονίστρια της κλινικής έρευνας του British Columbia Cancer, Leigha Rock. “Εάν παρατηρήσετε μια βλάβη σε έναν μη καπνιστή, τότε να ανησυχήσετε πολύ. Μην υποθέσετε ότι δεν μπορεί να είναι καρκίνος επειδή είναι μη καπνιστής. η έρευνά μας δείχνει ότι οι μη καπνιστές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγή: http://www.dentistry.co.uk/

Βιο-μηχανικοί βλαστοί δοντιού αντικαθιστούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

0
Βιο-μηχανικοί βλαστοί δοντιού αντικαθιστούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Ο Alen Blagajcevic, φοιτητής της Σχολής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Tufts, παρουσίασε μια συνεδρία στόματος με τίτλο “Bioengineered Tooth Bud Model Functionalized με Decellularized Tooth Bud ECM” στην 47η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Οδοντιατρικής Έρευνας (AADR) στο Fort Lauderdale την Τετάρτη 21 Μαρτίου.

Βιο-μηχανικοί βλαστοί δοντιού αντικαθιστούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Οι ερευνητές έβαλαν στόχο να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο βιο-μηχανικό βλαστό δοντιού που θα χρησιμεύσει ως μια εναλλακτική επιλογή στα σημερινά οδοντικά εμφυτεύματα. Η υδρογέλη ζελατίνης (GelMA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενθυλάκωση των μεταγεννητικών οδοντικών βλαστικών κυττάρων (DSCs) και για την υποστήριξη της οδοντογενετικής διαφοροποίησης και του σχηματισμού ιστών.

Το έργο του Blagajcevic είναι υπό την καθοδήγηση της Pamela Yelick, PhD, καθηγήτριας ορθοδοντικής και διευθύντριας του τμήματος της κρανιοπροσωπικής και μοριακής γενετικής στη Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Tufts, της οποίας η έρευνα έχει εδώ και πολύ καιρό επικεντρωθεί στη δημιουργία βιολογικών οδοντικών λύσεων.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/

Επιστήμονες αναπτύσσουν μικροσκοπικούς αισθητήρες για τα δόντια που εντοπίζουν ό,τι τρώμε!

0
Επιστήμονες αναπτύσσουν μικροσκοπικούς αισθητήρες για τα δόντια που εντοπίζουν ό,τι τρώμε!

Ασύρματη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να ενισχύσει την ακρίβεια στη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας. Επιστήμονες στο Tufts University School of Engineering ανέπτυξαν μικροσκοπικούς αισθητήρες, οι οποίοι όταν τοποθετηθούν στο δόντι, μπορούν να επικοινωνούν ασύρματα με μια κινητή συσκευή και να μεταδίδουν πληροφορίες  σχετικά με την πρόσληψη γλυκόζης, αλατιού και αλκοόλ.

Φωτογραφία: SilkLab, Tufts University

Επιστήμονες αναπτύσσουν μικροσκοπικούς αισθητήρες για τα δόντια που εντοπίζουν ό,τι τρώμε!

Σε έρευνα που δημοσιεύεται σύντομα στο περιοδικό Advanced Materials, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μελλοντικές προσαρμογές αυτών των αισθητήρων θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανίχνευση και καταγραφή ενός ευρέος φάσματος θρεπτικών ουσιών, χημικών ουσιών και φυσιολογικών καταστάσεων.

Οι προηγούμενες φορητές συσκευές παρακολούθησης της διατροφής είχαν αρκετούς περιορισμούς όπως η απαραίτητη χρήση προστατευτικού στόματος, η ογκώδης καλωδίωση ή η ανάγκη συχνής αντικατάστασης καθώς υποβαθμίζονταν γρήγορα.

Οι μηχανικοί του Tufts αναζητούσαν μια πιο προσαρμοστική τεχνολογία και ανέπτυξαν έναν αισθητήρα 2mm x 2mm που μπορεί να προσαρμόζεται με ευελιξία και να συνδέεται με την ακανόνιστη επιφάνεια ενός δοντιού. Οι αισθητήρες μεταδίδουν τα δεδομένα τους ασύρματα ως απόκριση σε ένα εισερχόμενο σήμα ραδιοσυχνοτήτων.

Οι αισθητήρες αποτελούνται από τρία στρώματα – το ένα πάνω στο άλλο: ένα κεντρικό στρώμα “βιο- απόκρισης” που απορροφά τις θρεπτικές ή άλλες χημικές ουσίες που πρέπει να ανιχνευθούν ενώ τα υπόλοιπα δύο εξωτερικά στρώματα αποτελούνται από δύο χρυσά δαχτυλίδια σε σχήμα τετράγωνου. Μαζί, τα τρία στρώματα λειτουργούν σαν μια μικρή κεραία, συλλέγοντας και μεταδίδοντας κύματα στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

Πηγή: h t t p :/ / n o w .   t u f ts  .  e d u / n e w s-r e l e a s e s / s c i e n t i s t s – d e v el o p – t i n y – t o o t h – m o u n t e d – s e n s o r s – c an – t r a c k – w h a t – yo u – e a t

10 λάθη που κάνουν οι οδοντιατρικές πρακτικές (και πώς να τα διορθώσουν!)

0
10 λάθη που κάνουν οι οδοντιατρικές πρακτικές (και πώς να τα διορθώσουν!)

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από κάποιον που έρχεται στη ζωή σας για να σας πει ότι κάνετε τα πράγματα λάθος. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, μια τέτοια κριτική δεν είναι τίποτα λιγότερο από την πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα σωστά.

10 λάθη που κάνουν οι οδοντιατρικές πρακτικές (και πώς να τα διορθώσουν!)

1. Δεν αντιμετωπίζετε το οδοντιατρείο σας σαν μια μικρή επιχείρηση

Χρειάζεστε επιχειρηματική νοοτροπία κάθε μέρα. Εάν δεν αντιμετωπίζετε την πρακτική σας σαν επιχείρηση, δεν θα ευδοκιμήσει όπως πρέπει. Σκεφθείτε μερικές από τις αγαπημένες επιχειρήσεις των ανθρώπων. Κάθε επιχείρηση – Starbucks, Amazon, McDonalds – παράγει μια ορισμένη εικόνα στο μυαλό σας, και όλες αυτές οι εικόνες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Έτσι, θα πρέπει να προσδιορίσετε το βασικό σας μήνυμα και να σκεφτείτε πώς θα το επικοινωνήσετε στους ασθενείς.

2. Δεν διαχειρίζεστε καλά την ομάδα σας

Η ομάδα σας αντιπροσωπεύει την επιχείρησή σας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς σας αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα μέλη της ομάδας σας παρά με εσάς. Πρέπει πάντα να αντιμετωπίζετε το προσωπικό σας με σεβασμό μπροστά στους ασθενείς. Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας να κάνουν σχόλια σχετικά με τις περιοχές που βλέπουν ότι χρειάζονται βελτίωση και ανταμείψτε την προσπάθειά τους.

3. Έλλειψη εκπαίδευσης

Οι οδοντιατρικές πρακτικές χρειάζονται έναν προϋπολογισμό για σκοπούς εκπαίδευσης ώστε να παραμείνουν στην κορυφή του κλάδου της Οδοντιατρικής, ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς. Είτε πρόκειται για πρακτική διαχείριση, υγιεινή, ασφάλιση, μάρκετινγκ ή άλλους τομείς, πρέπει να επενδύσετε στους υπαλλήλους σας για να επιτύχετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους.

4. Δεν βάζετε τον εαυτό σας στη θέση των ασθενών σας

Οι πρώτες και οι τελευταίες εντυπώσεις που έχουν οι ασθενείς σας σχετικά με το οδοντιατρείο σας σχηματίζονται συνήθως στην υποδοχή και το σαλόνι αναμονής. Σκεφτείτε, λοιπόν, πώς σας αρέσει να σας καλωσορίζουν σε ένα ραντεβού και εφαρμόστε το ίδιο στην πρακτική σας.

5. Δεν είστε ανοιχτοί στις αλλαγές

Η αλλαγή είναι τρομακτική, αλλά είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του οδοντιατρείου σας. Χρειάζεται να γνωρίζετε το περιβάλλον σας. Μάθετε ποιες οδοντιατρικές πρακτικές ανοίγουν στην περιοχή σας και τι κάνουν για να προσελκύσουν νέους ασθενείς. Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στην τοπική οικονομία και μπορεί να επηρεάσουν την πρακτική σας;

6. Δεν αξιοποιείτε το χαμόγελο της ομάδας σας ως διαφημιστικό εργαλείο

Όλα τα μέλη της ομάδας σας πρέπει να έχουν ελκυστικά χαμόγελα, ώστε να αντανακλούν τα αποτελέσματα της εργασίας που κάνετε στην πρακτική σας. Αν προσφέρετε στην ομάδα σας έκπτωση ή δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα, τότε υπολογίστε αυτή την προσφορά ως επένδυση στην επιχείρηση σας.

7. Δεν συμπεριλαμβάνετε όλο το προσωπικό σας σε μαθήματα συνεχούς εκπαίδευσης

Η ομάδα σας πρέπει να αναπτύσσεται συνεχώς. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Επενδύστε στη σταδιοδρομία όλων, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην ομάδα.

8. Δεν παρακολουθείτε ετήσιες οδοντιατρικές εκδηλώσεις και εκθέσεις

Οι οδοντιατρικές εκδηλώσεις προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για εκπαίδευση και διαφήμιση. Όταν πηγαίνετε σε μια εμπορική έκθεση, κάντε μια έρευνα για το ποιες συνεδρίες θέλετε να παρακολουθήσετε. Αυτά τα γεγονότα αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ομάδα να κερδίσει εμπειρίες και να φέρει νέες ιδέες πίσω στην πρακτική σας.

9. Έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα οικονομικά

Εσείς και η ομάδα σας πρέπει να γνωρίζετε την κατάσταση των οικονομικών της πρακτικής. Η διαφάνεια δημιουργεί εμπιστοσύνη.

10. Δεν χρησιμοποιείτε τα Social Media για να προσελκύσετε ασθενείς

Τα Social Media είναι εξαιρετικό εργαλείο διαφήμισης στα χέρια σας. Εκεί μπορείτε να μοιραστείτε φωτογραφίες, νέα σχετικά με την πρακτική σας, προσφορές και συμβουλές στοματικής υγιεινής. Επιπλέον, τα Social Media σας κρατούν σε συνεχή επαφή με τους ασθενείς σας.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/

10 αλήθειες για την ασθένεια των ούλων που θ’αλλάξουν τη ζωή σας!

0
10 αλήθειες για την ασθένεια των ούλων που θ'αλλάξουν τη ζωή σας!

Πάνω από το 80% των ενηλίκων στην Αμερική εμφανίζουν ασθένεια των ούλων κάποιας μορφής, γεγονός που την καθιστά μία από τις συχνότερες ασθένειες. Ωστόσο, λίγοι από εμάς γνωρίζουν αρκετά γι’αυτήν. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε 10 αλήθειες για την ασθένεια των ούλων που θ’αλλάξουν τη ζωή και τις συνήθειές σας.

10 αλήθειες για την ασθένεια των ούλων που θ’αλλάξουν τη ζωή σας!

1. Η ασθένεια των ούλων είναι σιωπηλή.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ασθενεια των ούλων αλλά να μην το ξέρετε. Λιγότερο από το 60% των ανθρώπων με ασθένεια των ούλων γνωρίζουν ότι την έχουν, επειδή τα πρώτα συμπτώματα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά. Γι ‘αυτό ονομάζεται «σιωπηλή» ασθένεια.

2. Η ασθένεια των ούλων δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Μια κοινή αλλά λανθασμένη πεποίηθηση είναι ότι η ασθένεια των ούλων πλήττει μόνο τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Η αλήθεια είναι ότι ο οποιοσδήποτε – ακόμα και τα παιδιά – μπορεί να εμφανίσει ασθένεια των ούλων. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να πηγαίνουν στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες ώστε να είναι βέβαιοι ότι η στοματική τους υγεία είναι η καλύτερη δυνατή.

3. Η αιμορραγία δεν είναι φυσιολογική

Μπορεί να πιστεύετε ότι λίγο αίμα μετά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι. Τα ούλα σας δεν πρέπει να αιμορραγούν – τελεία.

4. Η χρόνια κακοσμία του στόματος είναι σημάδι ασθένειας των ούλων

Αν παρατηρήσετε κακοσμία στην αναπνοή σας σε επαναλαμβανόμενη βάση, ακόμα κι αν βουρτσίζετε κανονικά, μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε ασθένεια των ούλων.

5. Η ασθένεια των ούλων συνδέεται και με άλλες σοβαρές ασθένειες

Η ασθενεια των ούλων συνδέεται με άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και πολλά άλλα. Η γνώση της σχέσης ανάμεσα στην ασθενεια των ούλων και τις άλλες ασθένειες, καθώς και τη συνολική σημασία της στοματικής υγείας, είναι το κλειδί για να αλλάξετε  τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία.

6. Η ασθένεια των ούλων είναι μεταδοτική

Η ασθένεια των ουλων μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα στα μέλη της ίδιας οικογένειας μέσω απλών καθημερινών συνηθειών όπως είναι η χρήση των ίδιων μαχαιροπήρουνων.

7. Η ασθένεια των ούλων μπορεί να είναι κληρονομική

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η έρευνα έχει δείξει ότι η γενετική μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία ενός ατόμου στην ασθενεια των ούλων.

8. Μπορείτε να αποκαταστήσετε το οστό που έχει χαθεί από την ασθένεια των ούλων

Με εφαρμογές λέιζερ είναι εφικτό να αναγεννηθούν οστά και ιστοί που έχουν χαθεί από ασθένεια των ουλων.

9. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να εμφανίσουν ασθένεια των ούλων

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 3-20% των εμφυτευμάτων αποτυγχάνει λόγω μόλυνσης ή ασθένειας της περι-εμφυτευματικής περιοχής. Τα ίδια τα εμφυτεύματα δεν μπορούν να νοσήσουν, αλλά ο ιστός γύρω από τα εμφυτεύματα μπορεί να μολυνθεί.

10. Η απώλεια δοντιών συντομεύει τη διάρκεια της ζωής σας

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσα περισσότερα δόντια έχει χάσει κανείς, τόσο το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν 20 ή περισσότερα φυσικά δόντια στην ηλικία των 70 ετών είχαν σημαντικά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με όσους είχαν λιγότερα. Άλλος ένας λόγος για να κρατήσετε τα φυσικά σας δόντια όσο το δυνατόν περισσότερο!

Πηγή: http://fightgumdisease.com/

Τι τρώμε αλλά κυρίως πώς το τρώμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία!

0
Τι τρώμε αλλά κυρίως πώς το τρώμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία!

Επιστήμονες από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου ερεύνησαν τα αίτια της διάβρωσης των δοντιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο το τι τρώμε και πίνουμε αλλά και ο τρόπος που το κάνουμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία.

Τι τρώμε αλλά κυρίως πώς το τρώμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία!

Η κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών συνδέεται με τη διάβρωση του σμάλτου και της οδοντίνης και οδηγεί στη φθορά των δοντιών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 300 άνθρωποι που παρουσίαζαν διάβρωση δοντιών και 300 υγιείς, οι οποίοι διερευνήθηκαν σχετικά με τη διατροφική τους συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν όξινες τροφές και ποτά (καυτό τσάι με γεύση φρούτων, αναψυκτικά ή νερό με λεμόνι), , ειδικά μεταξύ των γευμάτων, έχουν 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μέτρια έως σοβαρή οδοντική διάβρωση σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν. Ο κίνδυνος μειωνόταν στο μισό όταν η κατανάλωση των όξινων τροφών και ποτών γινόταν κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, ποια τρόφιμα και ποτά καθώς και διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών.

Συγκεκριμένα:

  • τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ήταν εξίσου διαβρωτικά με εκείνα που περιέχουν ζάχαρη,
  • το τσάι με γεύση φρούτων και τα γλυκίσματα με γεύση φρούτων, οι παστίλιες κα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση όταν καταναλώνονται καθημερινά
  • το να κρατάμε στο στόμα τα ποτά πριν τα καταπιούμε αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης, καθώς αυτή η συνήθεια αυξάνει τη διάρκεια και/ή τη δύναμη της επαφής ανάμεσα στο όξινο ποτό και την επιφάνεια των δοντιών
  • η αύξηση του αριθμού των ασθενών με οδοντική διάβρωση ενδεχομένως να σχετίζεται και με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη κατανάλωση σνακ σε παιδιά και ενήλικες
  • τα ποτά είναι πιθανότερο να προκαλέσουν διάβρωση όταν σερβίρονται ζεστά
  • το ξύδι και τα τουρσιά- πίκλες μπορούν επίσης να συντελέσουν σε οδοντική διάβρωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Dental Journal.

Συν ένα παιδί, μείον ένα δόντι; Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγεία των μαμάδων!

0
Συν ένα παιδί, μείον ένα δόντι; Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγεία των μαμάδων!

Τα περισσότερα παιδιά συνδέονται με την αυξημένη πιθανότητα απώλειας δοντιών των μαμάδων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής μελέτης “Gain a child, lose a tooth? Using natural experiments to distinguish between fact and fiction“, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική εφημερίδα Journal of Epidemiology & Community Health.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 67 έτη, οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν χάσει κατά μέσο όρο 10 δόντια. Όπως ήταν αναμενόμενο, η απώλεια δοντιών αυξανόταν με την ηλικία, απώλεια που έφτανε κοντά στα 7 δόντια για τις γυναίκες ηλικίας 50-60 ετών και μέχρι και 19 λιγότερα δόντια για τους άνδρες ηλικίας 80 ετών και άνω. Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας δοντιών στις γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η απόκτηση διδύμων ή τριδύμων είχε επίπτωση στην απώλεια δοντιών, συγκριτικά με τις μονές κυήσεις, ενώ έλαβαν υπ’ όψιν τους και το φύλο των δύο πρώτων απογόνων, βασιζόμενοι στην υπόθεση ότι αν τα δύο πρώτα παιδιά είχαν το ίδιο φύλο, ίσως οι γονείς αποφάσιζαν να αποκτήσουν και τρίτο παιδί διαφορετικού φύλου.

Χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη στατιστική μέθοδο διαπίστωσαν ότι η απόκτηση τρίτου παιδιού είχε καθοριστική επίδραση στην στοματική υγεία της μητέρας, όχι όμως του πατέρα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της έρευνας, η ανάγκη για επιπλέον προώθηση της στοματικής υγιεινής, της φιλικής προς τα δόντια διατροφής, καθώς και της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, ειδικά στις εγκύους και στις μητέρες είναι μεγάλη, σημείωσαν οι ερευνητές.

Μελέτη δείχνει ότι ορισμένες οδοντόκρεμες δεν προστατεύουν ενάντια στην υπερευαισθησία και τη διάβρωση

0
{dentalalert.gr}-{οδοντόκρεμες}-{190318}

Με τα χρόνια, όλο και περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά υποστηρίζοντας ότι βοηθούν με κάποιον τρόπο – δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οδοντική υπερευαισθησία και τη διάβρωση των δοντιών. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που έγινε στη Βέρνη της Ελβετίας, οι ερευνητές έδειξαν ότι, από τις εννέα οδοντόκρεμες που εξετάστηκαν, καμία δεν ήταν ικανή να μετριάσει την απώλεια της επιφάνειας του σμάλτου, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα στη διάβρωση και την υπερευαισθησία των δοντιών.

Μελέτη δείχνει ότι ορισμένες οδοντόκρεμες δεν προστατεύουν ενάντια στην υπερευαισθησία και τη διάβρωση

Προκειμένου να προσομοιώσουν την επίδραση μιας όξινης ουσίας πάνω στο σμάλτο των δοντιών για πέντε συνεχείς ημέρες (κατά τις οποίες τα δόντια βουρτσίζονται μια φορά την ημέρα με κάποια από τις ερευνώμενες οδοντόκρεμες), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινους προγόμφιους, οι οποίοι δωρίστηκαν για επιστημονικούς σκοπούς, τεχνητό σάλιο και αυτόματη μηχανή βουρτσίσματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όλες οι οδοντόκρεμες που αναλύθηκαν προκάλεσαν προοδευτική απώλεια της επιφάνειας του σμάλτου κατά την πενθήμερη περίοδο. Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι αυτές οι οδοντόκρεμες εκτελούν μια λειτουργία, αλλά ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα και όχι ως πλήρης θεραπεία.

Η μελέτη έχει τίτλο “Chemical and physical factors of desensitizing and/or anti-erosive toothpastes associated with lower erosive tooth wear“. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports στις 20 Δεκεμβρίου του 2017.