Έρευνα συσχετίζει την ασθένεια των ούλων με τον καρκίνο του πάγκρεας

0
1662
blank

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, έδειξε ότι υπάρχει σχέση της περιοδοντίτιδας με τον καρκίνο του πάγκρεας.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια των ούλων που καταστρέφει τον μαλακό ιστό και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα ξεκινά από την πλάκα, η οποία όταν παραμένει στα δόντια γίνεται πέτρα και μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να δημιουργηθεί ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι μια πιο ήπια μορφή της περιοδοντίτιδας, η οποία αν παραμείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί στην περιοδοντική νόσο η οποία εκτός των άλλων προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Depositphotos_65090189_xs

Depositphotos_62683321_xs

Αναλύοντας δεδομένα ερευνών για την ασθένεια των ούλων όπου συμμετείχαν πάνω από 51.000 άνδρες, βρέθηκε ότι άντρες με ιστορικό περιοδοντίτιδας είχαν 64% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πάγκρεας, σε αντίθεση με όσους δεν παρουσίασαν ποτέ κάποια ασθένεια των ούλων στο παρελθόν. Μάλιστα, μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι είχαν πρόσφατα απώλειες δοντιών λόγω της νόσου.

Οι ερευνητές αποδίδουν τα συμπεράσματα αυτά στην σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων των καρκινογόνων ενώσεων που βρίσκονται στο στόμα των ανθρώπων που έχουν περιοδοντίτιδα με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο πάγκρεας. Πιστεύουν ότι οι ενώσεις αυτές, που ονομάζονται νιτροζαμίνες, αντιδράσουν με τις πεπτικές χημικές ουσίες στο έντερο με έναν τρόπο που δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη καρκίνου στο πάγκρεας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.