Written by 5:24 pm Επιστημονικά Νέα, Καινοτομία

Βρέθηκε κάτω γνάθος με 5 δόντια ενός από τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη!

Homo

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν  στην Αιθιοπία το απολίθωμα της κάτω γνάθου με πέντε δόντια του αρχαιότερου ανθρώπου (Homo) στον πλανήτη. Η ανακάλυψη αυτή καταρρίπτει το χρονολογικό διάστημα που πιστεύαμε ότι έζησαν οι πρώτοι Homo, και πάμε 400.000 χρόνια πιο πίσω. Με άλλα λόγια το πρόσφατο ανθρώπινο απολίθωμα που βρέθηκε χρονολογείται προ 2,75 έως 2,8 εκατομμυρίων ετών!
Το προηγούμενο αρχαιότερο εύρημα ήταν ήταν μια άνω γνάθος ηλικίας 2,35 εκατομμυρίων ετών, το οποίο είχε βρεθεί και αυτό στην Αιθιοπία. Η Ανατολική Αφρική θεωρείται η πιο πιθανή κοιτίδα της ανθρωπότητας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Μπράιαν Βιλμόουρ του Πανεπιστημίου της Νεβάδα και Έριν ΝτιΜάτζιο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις μία στην επιθεώρηση «Science Express» και μία στο στην επιθεώρηση «Nature».

Different angles of the mandible fossil

Διαφορετικές όψεις του απολιθώματος


Η ανακάλυψη δείχνει ότι η ξηρασία και η εξαφάνιση των δασών ανάγκασε τους προγόνους μας να κατέβουν από τα δέντρα και να περπατήσουν στης απέραντες πεδιάδες προς αναζήτηση τροφής, κάτι που επίσης ανάγκασε να φτιάξουν εργαλεία και όπλα, αναπτύσσοντας αργότερα και τον εγκέφαλό τους.
Ο επιστημονικός κόσμος, όπως και σε μια κοινωνία, έχει διφορούμενες απόψεις. ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου για παράδειγμα, θεωρεί την ανακάλυψη πολύ σπουδαία αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι την χρονική περίοδο που αναφέρεται η ανακάλυψη, στην Αφρική είχαν εκ παραλλήλου εξελιχτεί διαφορετικά ανθρώπινα είδη που ανήκαν στην ευρύτερη οικογένεια του Ηomo. Ενώ ο Πιέρ Σαρντέν του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας είναι από τους επιφυλακτικούς επιστήμονες που περιμένουν την ανακάλυψη ολόκληρου κρανίου για να το κατηγοριοποιήσουν σε Homo.
A timeline of Homo evolution
Παρόλα αυτά όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει την ακριβή όψη και συμπεριφορά του πρώτου Homo.
Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Last modified: March 5, 2015

Close