Written by 4:40 pm Επιστημονικά Νέα

Βιοδραστική επικάλυψη στα εμφυτεύματα βοηθά στην επούλωση!

Βιοδραστική επικάλυψη στα εμφυτεύματα βοηθά στην επούλωση!

TOMSK, Ρωσία: Ένας από τους λόγους αποτυχίας του οδοντιατρικού εμφυτεύματος είναι η απόρριψη του λόγω της ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσδιορίζουν το εμφύτευμα ως ξένο σώμα, προκαλούν φλεγμονή και τελικά απόρριψη. Μία νέα βιοδραστική επικάλυψη για ιατρικά εμφυτεύματα, που αναπτύχθηκε από Ρώσους επιστήμονες, μπορεί να είναι σε θέση να αναστρέψει αυτόν το ανοσοποιητικό μηχανισμό και να ενθαρρύνει την επούλωση γύρω από το εμφύτευμα.

Βιοδραστικη επικάλυψη στα εμφυτευματα βοηθα στην επουλωση

Επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Τομσκ, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα απόρριψης του εμφυτεύματος, πρότειναν μία επικάλυψη για τα εμφυτεύματα με ένα βιοδραστικό συστατικό που είναι ανάλογο με την κυτοκίνη-ιντερλευκίνη-4.
Αυτή η ουσία είναι σε θέση να ελέγξει τη συμπεριφορά των φυσικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των μακρφάγων, αναγκάζοντάς τα να διεγείρουν τη διαδικασία επούλωσης αντί να απορρίπτουν το εμφύτευμα.
Ένα χαρακτηριστικό των μακροφάγων είναι η τεράστια πλαστικότητά τους: κάτω από διαφορετικές συνθήκες τα ίδια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να πολεμήσουν το εμφύτευμα ή αντίθετα, να διεγείρουν τη διαδικασία επούλωσης. Προσπαθούμε να συνθέσουμε αυτές τις ενώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα μακροφάγα να διαφοροποιηθούν σε έναν θετικό φαινότυπο,” δήλωσε η επικεφαλής του έργου Ksenia Stankevich, μία διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Οργανικής Χημείας στο Ινστιτούτο Υψηλής Τεχνολογίας Φυσικής του πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επικάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εφυτεύματα τιτανίου και πολυμερή, τα οποία χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική, στην ορθοπεδική, και τη στοματική χειρουργική.
Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι γενικής εφαρμογής στην εμφυτευματολογία. Επί του παρόντος, βρίσκονται στο στάδιο της σύνθεσης των ενώσεων και διεξάγουν πειράματα ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη σύνθεσή τους.
Το ερευνητικό έργο έχει λάβει την υποστήριξη του ρωσικού Ιδρύματος για τη Βασική Έρευνα και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο στη διεθνή έκθεση RusBioTech το 2016, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close