Written by 1:53 pm Επιστημονικά Νέα

Βερνίκι φθορίου VS sealants: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό για την πρόληψη;

Βερνίκι φθορίου VS sealants: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό για την πρόληψη;

Οι προληπτικές εμφράξεις (sealants) των σχισμών στα δόντια αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο του Cardiff αναφέρει ότι και η εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, ενώ παράλληλα είναι πιο οικονομική.

Βερνικι φθοριου vs sealants: Ποιο ειναι πιο αποτελεσματικο για την προληψη;

To Cardiff σε συνεργασία με την Κοινοτική Οδοντιατρική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Vale, διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία περισσότερα από 800 παιδιά που προέρχονταν από περιοχές της Νότιας Ουαλίας με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Σκοπός ήταν να ανακαλύψουν οι ερευνητές ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική αλλά και πιο οικονομική για τα παιδιά από 6 έως 7 ετών.

Οι προληπτικές εμφράξεις (sealants) εφαρμόζονται στα δόντια για να εμποδίσουν τις τροφές και τα βακτήρια να σφηνώσουν στις σχισμές και διατηρούνται για πολλά χρόνια. Το φθοριούχο βερνίκι μπορεί να εφαρμοστεί στα δόντια δυο φορές το χρόνο για πρόσθετη προστασία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 17.5% των παιδιών που είχαν λάβει προληπτική θεραπεία με βερνίκι φθορίου είχαν τερηδόνα στους γομφίους, η οποία ήταν αρκετά προχωρημένη για σφράγισμα, ή εξαγωγή μετά τα τρία χρόνια. Στην ομάδα των sealants, το 19.6% είχε τερηδόνα στους πρώτους γομφίους. Κατά τη διάρκεια τριών ετών, υπήρξε εξοικονόμηση χρημάτων ύψους £ 68,13 (ή $ 87,96) ανά παιδί στην ομάδα φθορίου.
Η έρευνά μας έχει δείξει ότι το φθοριούχο βερνίκι εμποδίζει την αποσύνθεση των δοντιών, όπως ακριβώς και μια πιο δύσκολη και δαπανηρή θεραπεία. Το φθοριούχο βερνίκι είναι απλό στην εφαρμογή του και απαιτεί λιγότερο πολύπλοκη παρέμβαση από εκείνη που απαιτείται για την τοποθέτηση υλικών προληπτικής έμφραξης “, δήλωσε ο Ivor Chestnutt, BDS, PhD, MPH, καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff και επικεφαλής της μελέτης. “Αυτή η μελέτη παρέχει ανεκτίμητα στοιχεία για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει επίδραση στην οδοντιατρική πρόληψη σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ή το 35% του πληθυσμού έχουν τερηδόνα που δεν έχει θεραπευτεί στα μόνιμα δόντια τους. Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, που ανατέλλουν στην ηλικία των 6 ετών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην τερηδόνα. Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της πλάκας, που προκαλείται από ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Τα ποσοστά τερηδόνας, προσθέτει το πανεπιστήμιο, είναι συχνά υψηλότερα σε παιδιά που ζουν σε μειονεκτικές κοινότητες.
Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής παρέχουν σημαντικά στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζουμε τα ακόμη απαράδεκτα επίπεδα τερηδόνας των δοντιών σε μειονεκτούντα παιδιά“, δήλωσε ο Dinah Channing, κοινοτικός υπεύθυνος οδοντιατρικής υπηρεσίας στο Cardiff και Vale University Health Board.
Η έρευνα έχει τίτλο “Fissure Seal of Fluoride Varnish? A Randomized Trial of Relative Effectiveness”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Dental Research.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1966-fluoride-varnish-as-effective-as-sealants-in-preventing-decay

(Visited 198 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close