Βακτήρια του στόματος σχετίζονται με πρόγνωση καρκίνου του οισοφάγου

0
716
Βακτήρια του στόματος σχετίζονται με πρόγνωση καρκίνου του οισοφάγου

Κουμαμότο, Ιαπωνία: Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι διάφορα είδη στοματικών βακτηρίων συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του οισοφάγου. Μία νέα μελέτη από Ιάπωνες ερευνητές έχει δείξει ότι ένα άλλο παθογόνο βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στη στοματική κοιλότητα, το Fusobacterium nucleatum, μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του οισοφάγου.

Βακτηρια του στοματος σχετιζονται με προγνωση καρκινου του οισοφάγου

Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι το Fusobacterium nucleatum που είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί περιοδοντίτιδα, ανιχνεύεται συχνά στον καρκινικό ιστό του παχέος εντέρου και μπορεί να έχει επίδραση στο συγκεκριμένο καρκίνο. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να υποψιαστούν ότι το βακτήριο αυτό μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου. Αυτό λόγω της εγγύτητας της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου.

Χρησιμοποιώντας PCR ανάλυση πραγματικού χρόνου, αξιολόγησαν το DNA των καρκινικών ιστών 325 ασθενών. Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου του οισοφαγου στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κουμαμότο.

Διαπίστωσαν ότι 74 από τους 325 ασθενείς (σχεδόν το 23%) είχαν το F.nucleatum στον καρκινικό ιστό τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέκριναν το χρόνο ζωής των ασθενών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν το F. nucleatum είχαν σημαντικά μικρότερο χρόνο ζωής. Επίσης, ο αριθμός των γονιδίων των συγκεκριμένων χημειοκινών- πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη μεταφορά των λευκών κυττάρων του αίαμτος- ήταν αυξημένος σε ασθενείς με το βακτήριο, οδηγώντας σε πιο επιθετική συμπεριφορά του καρκίνου.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το βακτήριο του στόματος  F.nucleatum μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του οισοφάγου.” Δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Hideo Baba από το Τμήμα Γαστροεντερολογικής Χειρουργικής του πανεπιστημίου. “Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ακόμη άγνωστο αν το ίδιο το βακτήριο προκαλεί τον καρκίνο στον οισοφάγο,” πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι το F. nucleatum θα μπορούσε να είναι προγνωστικός βιοδείκτης για τον καρκίνο στον οισοφάγο. “Η μελλοντική έρευνα θα αποσαφηνίσει το ρόλο του βακτηρίου στην ανάπτυξη του καρκίνου. Τότε θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την καλύτερη θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου,” κατέληξε ο Baba.

Η μελέτη έχει τίτλο “Human Microbiome Fusobacterium Nucleatum in Esophageal Cancer Tissue Is Associated with Prognosis.” Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Clinical Cancer Research στις 15 Νοεμβρίου.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/asiapacific/32375_oral_bacterium_related_to_oesophageal_cancer_prognosis.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.