Written by 8:49 am Διάφορα

Τι συνέβη στην Ενημερωτική Εκδήλωση «Σακχαρώδης διαβήτης και στοματική υγεία»

Το Σάββατο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης και στοματική υγεία».
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και δικαίωσε τους διοργανωτές, καθώς το θέμα επιλέχθηκε ακριβώς γιατί οι διαβητικοί έχουν διάφορες βλάβες οι οποίες γίνονται στα ούλα και στα δόντια. Οπως επεσήμανε ο στοματολόγος οδοντίατρος Γιώργος Λάσκαρης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης και νοσήματα του στόματος. Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία», οι διαβητικοί εμφανίζουν πολλές βλάβες μέσα στο στόμα γιατί “αυτοί οι οποίοι έχουν ζάχαρο είναι πιο ευαίσθητοι από το γενικό πληθυσμό”. Βέβαια διευκρίνισε ότι δεν είναι “προνόμιο” μόνο όσων πάσχουν από διαβήτη, όμως “μέσα στο στόμα, εκτός από τα δόντια και τα ούλα, μπορεί να έχουμε πιο συχνά ένα σωρό άλλες εκδηλώσεις σε αυτή την ομάδα των ασθενών”. Τις βλάβες αυτές είπε ότι τις έχει ομαδοποιήσει, “σε βλάβες οι οποίες είναι συχνές και είναι συνήθως χαμηλού κινδύνου και απλώς δημιουργούν προβλήματα τοπικά, και σε βλάβες πιο σπάνιες που μπορεί να είναι απειλητικές και για τη ζωή ακόμα”.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥ
Το γενικό συμπέρασμα από την ομιλία του κ. Λάσκαρη είναι ότι “ο διαβητικός ασθενής δεν είναι πιο ευάλωτος λόγω του ζαχάρου αυτού καθ’ αυτού. Οι βλάβες του στόματος που είναι πιο συχνές, είναι αποτέλεσμα της πτώσης της άμυνας του οργανισμού του”. Επειδή “το στόμα είναι πιο ευάλωτο σε μικρόβια και άλλα νοσήματα δημιουργούνται προβλήματα, δεν θα έλεγα λοιπόν ότι είναι στοχοποιημένος κανείς λόγω του ζαχάρου, αλλά λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η ασθένειά του”. Καταλήγοντας τόνισε λοιπόν ότι “το κύριο συμπέρασμα που μπορούμε να περάσουμε είναι ότι αυτός που έχει διαβήτη πρέπει να ρυθμίζει το ζάχαρό του για να μην έχει κανένα πρόβλημα, όλα τα προβλήματα με την ομάδα των διαβητικών ξεκινάνε αν έχουν παραμελήσει το διαβήτη τους ή δεν το ξέρουν”.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας, στοματολόγος οδοντίατρος Ελεάνα Στουφή, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης και προβλήματα στα δόντια και στα ούλα. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης», τόνισε ότι “η στοματική υγεία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε σχέση με το διαβητικό ασθενή. Γιατί η σχέση που έχει ο διαβητικός ή μη ασθενής με τα νοσήματα των ούλων και των δοντιών είναι μια σχέση αμφίδρομη”. Δηλαδή, “ο διαβήτης, δυστυχώς, και κυρίως όταν είναι αρρύθμιστος, επιδεινώνει τη στοματική υγεία και μπορούμε και να χάσουμε τα δόντια μας”. Τόνισε λοιπόν ότι για την καλή στοματική υγιεινή επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, και είναι η καλύτερη πρόληψη για την
Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Στην εκδήλωση μίλησε και ο ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης: Ενα σύγχρονο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα». Αυτό που τόνισε ήταν πως “ο διαβήτης δεν είναι πλέον αρρώστια, αλλά τρόπος ζωής”. Σημείωσε λοιπόν ότι ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να έχει γνώση της αρρώστιάς του και εκπαίδευση για το πώς θα ζει με αυτήν χωρίς προβλήματα. Χρειάζεται όπως είπε ο ασθενής να έχει μέτρο, συνέπεια και αυτοκυριαρχία, και να γνωρίζει πως η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία είναι το κλειδί για να ζει ο διαβητικός χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Για να γίνει όμως αυτό, δηλαδή να έχει καλή υγεία, θα πρέπει να μένει προσηλωμένος στο πρόγραμμά του, να ακολουθεί υγιεινή διατροφή και να ασκείται. Επίσης να μην παραλείπει να παίρνει τα φάρμακά του, αλλά και να ενημερώνεται συνεχώς σε ό,τι αφορά την ασθένειά του.
Συντονίστριες ήταν οι πρόεδροι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γεωργία Θεοδωροπούλου και του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας Αθανασία Καρούνου.
Πηγή 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close