Written by 3:20 pm Επιστημονικά Νέα

Τι σχέση έχουν τα χαρακτηριστικά των γνάθων με τους αριστερόχειρες;

Τι σχέση έχουν τα χαρακτηριστικά των γνάθων με τους αριστερόχειρες;

Σιάτλ, Η.Π.Α.: Οι ερευνητές στις Η.Π.Α. έχουν διαπιστώσει ότι ο γενετικός κώδικας που διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά των δοντιών και συνεπώς του προσώπου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χρήση ενός συγκεκριμένου χεριού.

Τι σχεση εχουν τα χαρακτηριστικά των γναθων με τους αριστεροχειρες;

 Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με λεπτότερα πρόσωπα ήταν κατά κύριο λόγο αριστερόχειρα και όχι δεξιόχειρα. 

Επιπλέον, αυτός ο φαινότυπος του προσώπου μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στη φυματίωση (TB), μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, με θύματα περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως.
Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε τρεις εθνικές έρευνες για την υγεία, με συνολικά 13.536 συμμετέχοντες, που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία του 1960 και του 1970.
Σε μια ανασκόπηση αυτών των ερευνών, οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι ο αμφίπλευρος προγναθισμός – ο δείκτης για κυρτό προφίλ προσώπου και λεπτές γνάθους- συσχετίστηκε με 25% αυξημένες πιθανότητες για αριστεροχειρία στον πληθυσμό της μελέτης.
Επιπλέον, δήλωσε ότι η επικράτηση του αμφίπλευρου προγναθισμού και στις τρεις έρευνες ήταν σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των Ευρωπαίων Αμερικανών από τους Αφροαμερικανούς.

Λεπτες γναθοι και φυματιωση (ΤΒ)

Οι λεπτές γνάθοι έχουν επίσης συσχετιστεί με την ευαισθησία στην ασθένεια της φυματίωσης κατά το παρελθόν.
Σχεδόν πριν 2.000 χρόνια ένας Έλληνας γιατρός ήταν ο πρώτος που ταυτοποίησε τις λεπτές γνάθους ως δείκτη ευαισθησίας στην ΤΒ και αποδείχθηκε ότι έχει δίκιο!“, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Philippe Hujoel, από την Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου. “Οι μελέτες του εικοστού αιώνα επιβεβαίωσαν τις κλινικές παρατηρήσεις του, καθώς τα λεπτότερα χαρακτηριστικά του προσώπου αναγνωρίστηκαν ως μία ένδειξη ενός ανθρώπου με γενικά λεπτή σωματική διάπλασης, που ως εκ τούτου, είναι ευαίσθητος στην ΤΒ. Το χαμηλό σωματικό βάρος αυτής της λεπτής σωματικής διάπλασης εξακολουθεί να αναγνωρίζεται έως σήμερα ως δείκτης ευαισθησίας στην ΤΒ “.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι απίθανο να είναι αυτή η συσχέτιση παράλογη. Επιπλέον, εξήγησαν ότι, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει θεωρηθεί ως η πρωτεύουσα της ΤΒ στη Δυτική Ευρώπη, έχει υψηλό ποσοστό ανθρώπων με λεπτά πρόσωπα. Πληθυσμοί, όπως αυτός των Εσκιμώων, περιγράφηκαν ως ανθεκτικοί στην ΤΒ κατά τον 19ο αιώνα, γιατί χαρακτηρίζονταν από εύρωστα χαρακτηριστικά του προσώπου και τυπικά απεικονίζονται ως δεξιόχειρες με μεγάλη ικανότητα στη χρήση εργαλείων και οργάνων.
Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των φαινοτύπων του προσώπου, του χεριού και της φυματίωσης χρειάζεται περαιτέρω εξερεύνηση, δήλωσε ο Hujoel.
Η έρευνα έχει τίτλο “Handedness and lower face variability: Findings in three national surveys”. Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου στο περιοδικό Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/34493_study_confirms_link_between_slender_jaws_and_left-handedness_.html

(Visited 15 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close