Τι ρόλο παίζει το περιβάλλον του σπιτιού στη στοματική υγεία;

0
792
Τι ρόλο παίζει το περιβάλλον του σπιτιού στη στοματική υγεία;

Το περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όχι μόνο κοινωνικά αλλά και μικροβιολογικά. Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρώιμες περιβαλλοντικές επιρροές είναι πολύ πιο σημαντικές από το ανθρώπινο γονιδίωμα όσον αφορά στη διαμόρφωση του μικροβιώματος στο σάλιο, της ομάδας δηλαδή των οργανισμών που καθορίζουν τη στοματική και γενική υγεία.

Τι ρολο παιζει το περιβαλλον του σπιτιου στη στοματική υγεία;

Ο Dr Adam P. Roberts, λέκτορας της αντιμικροβιακής χημειοθεραπείας και αντίστασης στη Σχολή Liverpool School of Tropical Medicine, επεσήμανε την περιοδοντίτιδα, η οποία σχετίζεται με ένα τροποποιημένο μικροβίωμα, ως βασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η μελέτη μπορεί να σχετιστεί με την στοματική και γενική υγεία των ανθρώπων.

Μόλις κατανοήσουμε τα στελέχη του μικροβιώματος που είναι υπεύθυνα για την υγεία, η καθημερινή μας συμπεριφορά θα μπορούσε να αλλάξει και το μικροβίωμά μας να μετατοπίστει ευνοϊκά,” δήλωσε.

Ο Roberts συνέχισε τη μελέτη, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο UCL Eastman Dental Institute στο Λονδίνο.

Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να ανακαλύψει τον τρόπο που διαμορφώνεται το μικροβίωμα του σάλιου και τους παράγοντες που ευθύνονται περισσότερο για το μείγμα βακτηρίων.

Με την πρόσβαση σε ένα μοναδικό σύνολο δειγμάτων DNA και σάλιου από μια εβραϊκή οικογένεια Ashkenazi που ζει σε διαφορετικά σπίτια και διασκορπίστηκε σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις σε τρεις ηπείρους, η ομάδα ρώτησε πόση από την απόκλιση που παρατηρήθηκε στο μικροβίωμα οφείλεται στο γονιδίωμα και πόση στο περιβάλλον.

Η μελετη

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του UCL Genetics Institute, Liam Shaw και η ομάδα ερευνητών ανέλυσαν το βακτηριακό DNA που υπήρχε σε δείγματα σάλιου από 157 μέλη της οικογένειας και 27 άλλους τυχαίους ελέγχους. Σε όλα τα δείγματα, διαπίστωσαν ότι ο πυρήνας του μικροβιώματος του σάλιου αποτελούνταν από βακτήρια του γένους Streptococcus, Rothia, Neisseria και Prevotella.

Αυτό που μας δείχνουν τα αποτελέσματα είναι ότι η επαφή και η κατανομή των μικροβίων που συμβαίνει στο πολύ κοντινό περιβάλλον είναι αυτό που καθορίζει τις διαφορές μεταξύ των ατόμων“, δήλωσε ο Shaw.

Για να κατανοήσουν τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορές στο επίπεδο των βακτηριδιακών ειδών, ο Shaw και η ομάδα του χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους. Κατά τη σύγκριση παραγόντων όπως το κοινό οικογενειακό περιβάλλον, η πόλη, η ηλικία και η γενετική συγγένεια, ο παράγοντας που καθόριζε το ποιοι είχαν παρόμοιο μικροβίωμα ήταν συντριπτικά το κοινό περιβάλλον. Επιπλέον, οι σύζυγοι, οι γονείς και τα παιδιά κάτω των 10 ετών που ζούσαν μαζί σε ένα σπίτι είχαν παρόμοιο μικροβίωμα.

Σύμφωνα με τον Roberts, η μελέτη δείχνει ότι το κοινό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ανατροφής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της κοινότητας των βακτηρίων που δημιουργείται και η γνώση ότι το κοινό περιβάλλον επηρεάζει το μικροβίωμα δίνει τη δυνατότητα κατάλληλης διαμόρφωσης του μια μέρα.

Η μελέτη έχει τίτλο “The human salivary microbiome is shaped by shared environment rather than genetics: Evidence from a large family of closely related individuals”. Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.