Τι πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας ροχαλίζει, τρίζει τα δόντια του, ή αναπνέει από το στόμα

0
3042
Παιδί και δόντια
Παιδί και δόντια - dentalalert.gr

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τη φράση “Κοιμήθηκα σα μωρό”, προκειμένου να περιγράψουμε τον τέλειο ύπνο. Για το παιδί, ο ύπνος είναι ένας χρόνος εγκεφαλικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, πολλά νεογέννητα μωρά και παιδιά δεν κοιμούνται καλά και αυτό μπορεί να εμποδίζει τις γενετικές τους δυνατότητες να εξελιχθούν.

Η αναπνοή από το στόμα, το ροχαλητό, καθώς και το σφίξιμο των δοντιών είναι όλα σημάδια άπνοιας ή αποφρακτικής άπνοιας στα παιδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. 

Πως βλαπτει το παιδι μου η αναπνοη απο το στομα;

Ενώ μπορεί να φαίνεται αβλαβές, η αναπνοή από το στόμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το παιδί σας, καθώς και τη συμπεριφορά και προσωπικότητά του. 

Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού σας, μπορεί να σας πει να μην ανησυχείτε αν το παιδί σας αναπνέει από το στόμα γιατί αυτό θα το αλλάξει μεγαλώνοντας.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η αναπνοή από το στόμα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη του προσώπου και της αναπνευστικής οδού του παιδιού σας.

Πως η αναπνοη απο το στομα επηρεαζει την αναπτυξη του προσωπου και του στοματος;

Όταν η αναπνοή από τη μύτη είναι μπλοκαρισμένη, η ανάπτυξη των δοντιών και του προσώπου δεν γίνεται ομαλά.

Σε έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους και ζώα, όταν η αναπνοή από τη μύτη ήταν μπλοκαρισμένη, η χωρίς θεραπεία αναπνοή από το στόμα οδήγησε στην ανάπτυξη μακριών, στενών προσώπων με στραβά δόντια, και σαγόνι που είχε υποχωρήσει, και μελλοντικά οδήγησε σε κροταφογναθικό σύνδρομο και κεφαλαλγία. 

Κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνει πλήρης χαλάρωση των μυών, ακόμα και αυτών της αναπνευστικής οδού. Αν η αναπνευστική οδός εμποδίζεται τότε ο εγκέφαλος μεταβαίνει από μία βαθιά κατάσταση ύπνου σε μια ελαφρότερη προκειμένου να σφίξει και να ωθήσει το σαγόνι προς τα εμπρός για να επιτρέψει την αναπνοή και πάλι. 

Αυτός είναι ο λόγος που το σφίξιμο των δοντιών προσφέρει την ευκαιρία να διαγνωστεί η άπνοια νωρίς.

Πως η αναπνοη απο το στομα επηρεαζει τη συμπεριφορα και την προσωπικοτητα;

Η διακοπή και η παρεμπόδιση του ύπνου έχει επιπτώσεις πάνω στην εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια ενός βαθύ ύπνου, απελευθερώνεται η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH), η οποία είναι απαραίτητη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού καθώς και την ανάπτυξη των οστών του. Όταν διακόπτεται ο ύπνος, αυτή η ορμόνη σταματά να εκκρίνεται.

Ο βαθύς ύπνος είναι η ευκαιρία του σώματος για αποκατάσταση και θεραπεία του άγχους. Είναι μια περίοδος στερεοποίησης της μάθησης και ενοποίησης της μνήμης. Οι ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη και άλλες κρίσιμες λειτουργίες ρυθμίζονται και σταθεροποιούνται κατά το στάδιο του ύπνου.

Σε ένα παιδί που ροχαλίζει, σφίγγει τα δόντια του, ή αναπνέει από το στόμα, ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να ξεκουραστεί.

Τα παιδιά που στερούνται τον βαθύ ύπνο είναι συχνά υπερκινητικά, ως αποτέλεσμα της αδρεναλίνης που χρησιμοποιούν προκειμένου να αντισταθμίσουν την υπνηλία. Συχνά δεν είναι ικανά να αξιοποιήσουν τις ακαδημαϊκές τους δυνατότητες, έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή υγεία, ή μπορεί να είναι και υπέρβαρα.

Στρατηγικες για γονεις

1.Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αναπνέει από τη μύτη με ευκολία.
2.Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας το έχει δει οδοντίατρος κατά το πρώτο έτος της ηλικίας του. Βεβαιωθείτε ότι αυτός ο οδοντίατρος έχει ασχοληθεί με το θέμα της αναπνοής από το στόμα και γνωρίζει τις επιπτώσεις της στην υγεία του
3.Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει εξεταστεί για αλλεργίες. Οι αλλεργίες μπορούν να αναγκάσουν τα παιδιά να αναπνέουν από το στόμα.
4. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή του παιδιού σας και το περιβάλλον δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλεργιών.
5. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας αν το παιδί σας χρειάζεται παραπομπή σε ορθοδοντικό, αν αναπνέει από το στόμα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.