Written by 12:22 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Τι κακό μπορεί να κάνει η μόνιμη αναπνοή από το στόμα σε ενήλικες και παιδιά;

Τι κακό μπορεί να κάνει η μόνιμη αναπνοή από το στόμα σε ενήλικες και παιδιά;

Υπάρχουν άνθρωποι – ενήλικες και παιδιά – οι οποίοι δεν αναπνέουν από την μύτη, όπως θα έπρεπε, αλλά από το στόμα. Αυτό το φαινόμενο συνήθως δεν εμφανίζεται ξαφνικά σε έναν ενήλικα αλλά πιθανότατα να υπάρχει από την παιδική του ηλικία.
Όλοι μας ξέρουμε πως είναι – ειδικά αυτήν εποχή του χρόνου – να έχεις ένα “μπούκωμα” λόγω κάποιου κρυολογήματος ή κάποιας αλλεργίας που μας απαγορεύει να αναπνέουμε από την μύτη. Αυτός ο τρόπος όμως αναπνοής είναι μια μόνιμη κατάσταση για μια μερίδα ανθρώπων.
Οι αιτίες για μια τέτοια κατάσταση αναπνοής μπορεί να είναι τα γνωστά “κρεατάκια”, πρησμένες ή υπερτραφείς αμυγδαλές, χρόνιες αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα.
Οι επιπτώσεις της αναπνοής από το στόμα δεν είναι αμελητέες. Πρώτα από όλα δεν οξυγονώνεται σωστά η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία καθώς χρειάζονται το νιτρικό οξύ που παράγεται μόνο από την εισπνοή από τη μύτη. Αυτό και μόνο έχει ως αποτέλεσμα το περιοδικό αίσθημα κόπωσης και έλλειψης συγκέντρωσης του ατόμου. Ειδικά στα παιδιά οι επιπτώσεις είναι ορατές και στην επίδοσή τους σχολείο η οποία είναι συνήθως κακή.
Ο Dr. Yosh Jefferson επισημαίνει στην αναφορά του στο Journal General Dentistry μια ακόμα επίπτωση της αναπνοής από το στόμα. Υποστηρίζει ότι μια τέτοια μόνιμη κατάσταση μπορεί να αλλάξει σταδιακά το σχήμα του προσώπου, το λεγόμενο σύνδρομο του μακρόστενου προσώπου. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν πρησμένες αμυγδαλές στο άτομο, αυτό φέρνει ασυνείδητα την κάτω γνάθο του σε ασυνήθιστη θέση ώστε να μπορέσει να λάβει περισσότερο οξυγόνο ο οργανισμός του, κάτι που απαντάται πιο συχνά στα παιδιά.
Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να διορθωθεί άμεσα εάν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες νωρίς, μόλις δηλαδή παρατηρηθεί το φαινόμενο, και αυτό συνήθως συμβαίνει στην παιδική ηλικία. Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν πιθανόν να περιλαμβάνουν αφαίρεση των αμυγδαλών ή τα κρεατάκια είτε μια ορθοδοντική εργασία ώστε να μεγεθυνθεί η γνάθος και να ανοίξουν τα ιγμόρεια. Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να γίνει εξέταση από τους ειδικούς ώστε να βρεθεί η ακριβής αιτία της μόνιμης αναπνοής από το στόμα.
Πηγή

(Visited 204 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close