Τι είναι και πως θεραπεύονται οι άφθες;

3
4667
blank

Η στοματική κοιλότητα είναι ένα πρόσφορο έδαφος για λοιμώξεις και διάφορες παθήσεις. Μια από αυτές είναι και η άφθα.

Η άφθα είναι μικρό έλκος, μια μικρή πληγή δηλαδή, συγκεκριμένη σε διάμετρο, με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, που εμφανίζεται στο εσωτερικό του στόματος ή στο χείλος. Μπορεί να εμφανιστεί μια ή πολλές  μαζί και καλύπτονται από μια λευκή ή κιτρινωπή μεμβράνη.

Αυτό που νιώθει ο ασθενής στο σημείο που έχει εμφανιστεί η άφθα, είναι τσούξιμο ή κάψιμο και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και δυσκολία μάσησης ή κατάποσης, και σπανιότερα πρήξιμο των λεμφαδένων και εκδήλωση πυρετού. Η άφθα εξαφανίζεται από μόνη της σε διάστημα 1-2 εβδομάδων, ενώ είναι πιθανό να εμφανίζεται κάθε 2-3 μήνες.

Η αιτία της δημιουργίας άφθας στη στοματική κοιλότητα δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι σήμερα. Έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή της όπως είναι το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη βιταμίνης Β και φολλικού οξέος και άλλα.

Η θεραπεία μέχρι πρότινος περιελάμβανε αλοιφές και στοματικά διαλύματα. Σήμερα όμως υπάρχει η πιο ανώδυνη μέθοδος που ονομάζεται Laser! Η τεχνική είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Στόχος της είναι να μειωθεί ο κύκλος ζωής της άφθας και τα συμπτώματα εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.