Τι μπορούμε να δούμε σε μια πανοραμική ακτινογραφία;

0
16351
Πανοραμική ακτινογραφία

Η πανοραμική ακτινογραφία βγαίνει από το πανοραμικό μηχάνημα όπου στέκεστε ακίνητοι δαγκώνοντας ένα ορισμένο σημείο και το κινούμενο μέρος του μηχανήματος γυρνάει γύρο από το κεφάλι σας.

digital system equipment for dental diagnostic examination with patient woman in protective clothes

Σε μια πανοραμική ακτινογραφία φαίνεται το σύνολο των δοντιών, οι φρονιμίτες – και τη σχέση τους με ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία της στοματικής κοιλότητας – και το ιγμόρειο:

Πανοραμική Ακτινογραφία
Μαύρα βέλη: Φρονιμίτες, Κίτρινα βέλη: Ιγμόρειο, Κόκκινα βέλη: Πόρος του κάτω φατνιακού νεύρου

Επίσης μπορούμε να δούμε παλαιότερες εργασίες που έχουν γίνει στα δόντια, όπως απονευρώσεις και σφραγίσματα. Το γράμμα R που βλέπεται κάτω αριστερά στην ακτινογραφία αντιπροσωπεύει τη λέξη Right που σημαίνει δεξιά και είναι η δεξιά πλευρά του ασθενή:

Πανοραμική Ακτινογραφία
Πορτοκαλί βέλη: Απονευρώσεις, Μπλε βέλη: Σφραγίσματα

Ακόμα με την πανοραμική ακτινογραφία μπορούμε να δούμε την πρόοδο των μόνιμων δοντιών και πως αναπτύσσονται κάτω από τα νεογιλά για να προληφθεί έτσι οποιοδήποτε πρόβλημα:

blank

Πανοραμικές ακτινογραφίες βγάζουν συνήθως οι ακτινολόγοι ιατροί. Πανοραμικές ακτινογραφίες μπορούν όμως να βγάλουν και κάποιοι συνάδελφοι οδοντίατροι που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές  τους στην Ακτινολογία και Διαγνωστική Στόματος αλλά και ορισμένοι γενικοί οδοντίατροι, που έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα.

Το πανοραμικό μηχάνημα πάντως δεν είναι υποχρεωτικός εξοπλισμός ενός οδοντιατρείου λόγω του μεγάλου του κόστους. Αντίθετα το μηχάνημα για τις μικρές (οπισθοφατνιακές) ακτινογραφίες είναι υποχρεωτικό.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.