Written by 2:39 pm Επιστημονικά Νέα

Θεραπεύεται η κοιλιοκάκη με βακτήρια του στόματος;

Θεραπεύεται η κοιλιοκάκη με βακτήρια του στόματος;

Οι ερευνητές απομόνωσαν ένα ένζυμο από βακτήρια που υπάρχουν στο ανθρώπινο σάλιο, το οποίο φαίνεται να αποτελεί θεραπεία για την κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη γλουτένη, ένα συλλογικό όνομα για το είδος της πρωτείνης στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο βλάβες στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου. Οι βλάβες αυτές οδηγούν σε δυασαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αναιμία και οστεοπόρωση. Τα συμπτώματα ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό, από πεπτικές ενοχλήσεις μέχρι κακή ανάπτυξη, δερματικά εξανθήματα ή υπογονιμότητα.

Υπολογίζεται ότι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. έχουν κοιλιοκάκη. Επί του παρόντος, η κύρια πορεία της θεραπείας για άτομα με κοιλιοκάκη περιλαμβάνει μία αυστηρή δίαιτα χωρίς καθόλου γλουτένη.
Πολλοί ασθενείς το βρίσκουν δύσκολο να ακολουθήσουν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη, εν μέρει επειδή η γλουτένη είναι παρούσα στα πιο νόστιμα τρόφιμα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology—Gastrointestinal and Liver Physiology ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση.

Θεραπευεται η κοιλιοκάκη με βακτηρια του στοματος;

Η έρευνα για νέες θεραπείες της πάθησης αυτής επικεντρώθηκε σε μεθόδους που στοχεύουν στα πεπτίδια που έχει η γλουτένη τα οποία προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές περιλαμβάνουν στρατηγικές εμβολίων και τη χρήση ενζύμων που διασπούν τη γλουτένη και τα συστατικά της που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα προτού φτάσουν στο λεπτό έντερο.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής ” Henry M. Golden” του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, έγραψε: ” Ο στόχος ήταν να απομονώσουμε και να εντοπίσουμε τα ένζυμα καθώς και να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές τους ως νέα θεραπευτικά ένζυμα για την κοιλιοκάκη. Βρήκαμε ότι οι δραστηριότητες των ενζύμων με υψηλό ποσοστό διάσπασης της γλουτένης συνδέονται με βακτήρια που αποικίζουν τη στοματική κοιλότητα.”
Τα βακτήρια Rothia που βρίσκονται στο ανθρώπινο σάλιο μπορούν να διασπάσουν τις ενώσεις της γλουτένης που προκαλούν τις υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και που είναι συνήθως ανθεκτικές στα πεπτικά ένζυμα που παράγονται από τα θηλαστικά. Η ομάδα απομόνωσε μία νέα κατηγορία ενζύμων – τα ένζυμα που διασπούν τη γλουτένη – από τα βακτήρια του στόματος Rothia.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αφού τα ένζυμα διάσπασης της γλουτένης είναι η προτιμώμενη θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση για κλινικές εφαρμογές όχι μόνο για τη θεραπεία της κοιλιοκάκη αλλά και για άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη.

Το άρθρο με τίτλο “Identification of food-grade subtilisins as gluten-degrading enzymes to treat celiac disease” δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology—Gastrointestinal and Liver Physiology.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close