Τελικά οι τσίχλες ξυλιτόλης κάνουν καλό ή όχι στα δόντια;

1
2777
Μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της ξυλιτόλης στην στοματική υγεία

Ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Ελσίνκι και της Νότιας Νεβάδας πραγματοποίησε ανασκόπηση μελετών η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Dental Journal» και ανακάλυψε ότι υπάρχουν «κρυφοί» κίνδυνοι από την κατανάλωση προϊόντων χωρίς ζάχαρη που παρουσιάζονται ως «φιλικά προς τα δόντια».

Οι ερευνητές εξετάζοντας τον ρόλο των υποκατάστατων της ζάχαρης στις τσίχλες, όπως η ξυλιτόλη, σημείωσαν ότι ναι μεν μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας αλλά παράλληλα αυξάνουν την οξύτητα του στόματος, κάτι που είναι επιβλαβές για την αδαμαντίνη των δοντιών. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει και γεύση φρούτων.

Σύμφωνα με τον δρα Σοκ-Για από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης «ο όρος ‘χωρίς ζάχαρη’ μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη ασφάλεια επειδή πολλά άτομα πιστεύουν αυτόματα ότι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη είναι ασφαλή για τα δόντια».

Στη μελέτη σημειώνεται ότι «καθώς η χρήση σορβιτόλης και ξυλιτόλης αυξάνεται, το κοινό πρέπει να γνωρίζει τους κρυφούς κινδύνους της φθοράς των δοντιών λόγω όξινων προσθετικών των τροφίμων καθώς και τις παρενέργειες στομαχικών διαταραχών και ωσμωτικής διάρροιας που παραμονεύουν».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της εταιρείας Wrigley που παράγει τσίχλες ανέφερε:«Επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο ‘British Dental Journal’, αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη έχει πολλά οφέλη για τη στοματική υγεία και την υγεία των δοντιών προάγοντας την παραγωγή σάλιου. Εκτός και αν ένα άτομο τρώει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα από τσίχλες χωρίς ζάχαρη σε ημερήσια βάση, δεν θα έπρεπε να ανησυχεί σχετικά με όσα αναφέρονται στη νέα μελέτη, όπως ο κίνδυνος καθαρτικής επίδρασης ή ο φόβος για πρόσληψη πολλών θερμίδων».

Το συμπέρασμα θα λέγαμε είναι ότι συνίσταται η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη και χωρίς γεύση φρούτων μετά τα γεύματα, αλλά με μέτρο για την προστασία της αδαμαντίνης. Επιπλέον θα ήταν συνετό να βουρτσίζουμε τα δόντια 2 φορές την ημέρα και μάλιστα μια ώρα μετά το φαγητό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.