Τεχνολογία απεικόνισης ανιχνεύει τερηδόνα 2 μέρες αφού αρχίσει!

0
816
«Οι τελευταίες εξελίξεις στην αυτομεταμόσχευση δοντιών υπό ανάπτυξη»

Οι οδοντίατροι βασίζονται στην απεικόνιση με ακτίνες Χ καθώς και στην οπτική εξέταση προκειμένο να ανιχνεύσουν την τερηδόνα. Ωστόσο, οι ακτινογραφίες δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την τερηδόνα που βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο. Μέχρι τη στιγμή λοιπόν που οι οδοντίατροι είναι σε θέση να δουν την τερηδόνα με γυμνό μάτι, η φθορά βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Η νεα τεχνολογία για την ανιχνευση της τερηδονας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο, όμως, χρησιμοποιούν αποκλειστική θερμο-φωτονική απεικόνιση (TPLI) για να ανιχνεύσουν την αναπτυσσόμενη τερηδόνα πολύ πιο νωρίς απ’οτι την ανιχνεύουν οι ακτινογραφίες ή η οπτική ανάλυση.

Η τεχνολογία TPLI χρησιμοποιεί μια μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη κάμερα για την ανίχνευση μικρής ποσότητας θερμικής υπέρυθρης (IR) ακτινοβολίας η οποία εκπέμπεται από την οδοντική τερηδόνα μετά τη διέγερσή της από μία πηγή φωτός. Είναι μία διαδικασία που δεν απαιτεί καμία επαφή και καμία επέμβαση.

Προκειμένου να δοκιμαστεί η τεχνολογία, οι ερευνητές επέφεραν πρόωρη απασβεστίωση ενός ανθρώπινου γομφίου που είχε εξαχθεί βυθίζοντας τον σε όξυνο διάλυμα για 2, 4, 6, 8 και 10 ημέρες.

Η εικόνα TPLI που λήφθηκε μετά από μόλις δύο ημέρες αποκάλυψε μία βλάβη, ενώ ένας εκπαιδευμένος οδοντίατρος δεν μπορούσε να ανιχνεύσει οπτικά την ίδια βλάβη ακόμη και μετά από δέκα ημέρες απασβεστίωσης.

“Αυτή η εργασία θα έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι οδοντίατροι διαγιγνώσκουν την αναπτυσσόμενη τερηδόνα. Η μεγάλου μήκους κύματος IR τεχνολογία απεικόνισης βρίσκεται στα πολύ αρχικά της βήματα, αλλά αυτή η εργασία τη φέρνει πιο κοντά στην κλινική προσέγγιση,” είπε ο Andreas Mandelis, καθηγητής μηχανικών και βιομηχανικών μηχανολόγων του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η μελέτη με τίτλο “First Step Toward Translation of Thermophotonic Lock-In Imaging to Dentistry As an Early Caries Detection Technology” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biomedical Optics.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1248-imaging-technology-spots-caries-2-days-after-they-start

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.