Τα δόντια διηγούνται την ιστορία της σχέσης μας με τον ήλιο!

0
395
Τα δόντια διηγούνται την ιστορία της σχέσης μας με τον ήλιο!

Η ιστορία της ζωτικής – και εύθραυστης – σχέσης της ανθρωπότητας με τον ήλιο έχει “κλειδωθεί” στα δόντια μας για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Μια νέα μέθοδος αρχίζει να δίνει τις απαντήσεις σε μείζονες ερωτήσεις όσον αφορά στην εξέλιξη και τη μετανάστευση, χρησιμοποιώντας ενδείξεις κρυμμένες ακριβώς κάτω από το σμάλτο.

Τα δοντια διηγουνται την ιστορια της σχεσης μας με τον ήλιο!

Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster, που συνεργάζεται με συναδέλφους τους στο Κεμπέκ και τη Γαλλία, αποκαλύπτει τις δυνατότητες της νέας αυτής μεθόδου σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Anthropology.

Αυτό είναι συναρπαστικό επειδή έχουμε τώρα μια αποδεδειγμένη πηγή που θα μπορούσε τελικά να δώσει οριστικές απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις πρώιμες μετακινήσεις και τις συνθήκες του ανθρώπινου πληθυσμού – καθώς και νέες πληροφορίες για τη σημασία της βιταμίνης D για τους σύγχρονους πληθυσμούς“, λέει η ανθρωπολόγος του McMaster, Megan Brickley, Επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και Διευθύντρια Έρευνας στον Καναδά στο τμήμα στην Βιο-αρχαιολογίας.

Το 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι η οδοντίνη – το υλικό που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού – φέρει ένα μόνιμο ιστορικό της ανεπάρκειας της βιταμίνης D ή ραχίτιδας. Κατά τη διάρκεια των περιόδων σοβαρής ανεπάρκειας, τα νέα στρώματα της οδοντίνης αφήνουν μικροσκοπικούς δείκτες που οι επιστήμονες μπορούν να “διαβάσουν”.

Αυτοί οι δείκτες μπορούν να πουν την ιστορία της ανθρώπινης προσαρμογής καθώς ο πρόωρος άνθρωπος μετανάστευσε από την ισημερινή Αφρική σε περιοχές με λιγότερο φως και μπορεί να εξηγήσει τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος προκειμένου να μεταβολίσει περισσότερο ηλιακό φως ή το πώς η ζωή μέσα σε σπίτια επιδρά στην ανθρώπινη υγεία.

Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της ανεπάρκειας της βιταμίνης D με την πάροδο του χρόνου. Όπως δείχνουν οι συγγραφείς με παραδείγματα από αρχαία και σύγχρονα δόντια, η μέθοδος είναι πολύτιμη για την κατανόηση μιας κατάστασης που επηρεάζει σήμερα περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170518140323.htm

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.