Written by 1:11 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να παίζουν ρόλο στην αποτυχία των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων

Τα αντικαταθλιπτικά, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του άγχους, του πόνου και άλλων διαταραχών, μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανεπάρκεια του οδοντιατρικού εμφυτεύματος, σύμφωνα με μια νέα πιλοτική μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Buffalo.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι με τη χρήση αντικαταθλιπτικών, οι πιθανότητες αποτυχίας του οδοντιατρικού εμφυτεύματος αυξήθηκαν τέσσερις φορές. Κάθε χρόνος χρήσης αντικαταθλιπτικών διπλασιάζει τις πθανότητες αποτυχίας.
Ενώ αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της διάθεσης και των συναισθημάτων, μια παρενέργειά τους είναι η μείωση του μεταβολισμού των οστών, η οποία είναι κρίσιμη για τη διαδικασία της επούλωσης.
Για να επουλωθεί σωστά ένα εμφύτευμα, ένα νέο οστό πρέπει να σχηματιστεί γύρω από αυτό για να το κρατήσει στη θέση του, αναφέρει η Sulochana Gurung, επικεφαλής ερευνητής και υποψήφιος χειρούργος οδοντίατρος (DDS).
“Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να ανακουφίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βοηθούν εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο, ωστόσο τα οφέλη τους θα πρέπει να αντισταθμιστούν με τις παρενέργειές τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να συνεργαστούν με το γιατρό τους για την επίτευξη της σωστής ισορροπίας,” λέει η  Latifa Bairam, DDS, MS, μία ερευνήτρια της μελέτης και επίκουρη, κλινική καθηγήτρια στο Τμήμα Επανορθωτικής Οδοντιατρικής της Σχολής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo. “Τέσσερις από τις πολύ γνωστές παρενέργειες σε σχέση με το στόμα και την υγεία των οστών που αναφέρονται στη βιβλιογραφία αποτελούν μια μεγάλη ανησυχία για μας τους οδοντιάτρους.”
Επιπρόσθετες παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνουν την οστεοπόρωση, μια διαδικασία κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, την ακαθησία, μια διαταραχή κατά την οποία υπάρχει ανάγκη για συνεχή κίνηση (συμπεριλαμβανομένης της κίνησης του κεφαλιού και του σαγονιού), τον βρουξισμό ή τρόχισμα των δοντιών, και η ξηρότητα του στόματος, τα οποία επηρεάζουν τη διαδικασία επούλωσης του εμφυτεύματος, όπως αναφέρει η Bairam.
Η έρευνα, “Μια πιλοτική έρευνα: Η σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών και της αποτυχίας του εμφυτεύματος” χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Φοιτητικής Έρευνας μέσω του SDM Dean’s Vision Fund.
Η Gurung  θα παρουσιάσει τα ευρήματα στην 45ο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Οδοντιατρικής Έρευνας στις 19 Μαρτίου. Επίσης, παρουσίασε στις 25 Φεβρουαρίου, στην ημέρα Φοιτητικής Έρευνας 2016 της Σχολής Οδοντιατρικών φαρμάκων.
Ολοκλήρωσε την μελέτη υπό την καθοδήγηση της Bairam, και των Sebastiano Andreana, DDS, MS, επίκουρου καθηγητή και διευθυντή της Οδοντιατρικής Εμφυτευματολογίας , και Mine Tezal, PhD, DDS, κλινικό επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Στοματικής Βιολογίας.
Η έρευνα άρχισε να διαμορφώνεται από τους Bairam και Andreana, οι οποίοι είχαν προηγουμένως μελετήσει το φαινόμενο αποτυχίας των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων και παρατήρησαν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός των ασθενών ανέφερε τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Μετά την ανάλυση δεδομένων από τα οδοντιατρικά διαγράμματα των ασθενών της Οδοντιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου του Buffalo το 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους λίγους ασθενείς που αντιμετώπισαν αποτυχία του οδοντιατρικού εμφυτεύματος, το 33% έκανε χρήση αντικαταθλιπτικών. Για τους ασθενείς που δεν παρουσίασαν πρόβλημα, μόνο το 11% έκανε χρήση των φαρμάκων.
“Αποφασίσαμε ότι η οδοντιατρική κοινότητα και ο κόσμος θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, και αυτό ήταν που έδωσε το έναυσμα για να προετοιμαστεί η έρευνα,” λέει ο Andreana. “Η διαφορά μεταξύ 33% και 11% είναι αρκετά αξιόλογη και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.”
Περισσότεροι από έναν στους δέκα Αμερικάνους ηλικίας άνω των 12 κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών, καθιστώντας τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα το δεύτερο πιο συνταγογραφημένο φάρμακο στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και IMS Health. Και το ποσοστό αυξάνεται.
Η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει σημειώσει άνοδο 400% μεταξύ των περιόδων 1988-1994 και 2005-2008, σύμφωνα με το CDC. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τη μελέτη με το να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους σε μια μεγαλύτερη κλίμακα. Προς το παρόν, συμβουλεύουν εκείνους που χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τις παρενέργειες του φαρμάκου, και για εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης της κατάθλιψης, του άγχους, ή του πόνου.
Πηγή

(Visited 92 times, 1 visits today)

Last modified: March 10, 2016

Close