Written by 6:42 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Τα 6 λάθη που πιθανόν κάνουμε στο βούρτσισμα;

8 τρόποι να γίνει το βούρτσισμα των παιδιών διασκεδαστικό!

Το τρόπο που βουρτσίζουμε τα δόντια μας τον μαθαίνουμε με δύο τρόπους. Από τους γονείς μας αρχικά αλλά και από τον παιδοδοντίατρο ή τον οδοντίατρο αργότερα. Αν όμως η πηγή εκμάθησης είναι μόνο η πρώτη, τότε υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε κάποια λάθη. Όχι γιατί θέλανε να μας το μάθουμε λάθος φυσικά, αλλά γιατί και αυτοί αυτό έμαθαν.
Όσο η οδοντιατρική εξελίσσεται, οι οδοντίατροι όλο και περισσότερο επιμένουν στον σωστό τρόπο βουρτσίσματος αλλά και στην τακτικότητά του. Τι όμως μπορεί να μην κάνουμε σωστά τελικά;
1) Κι όμως το βούρτσισμα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Οι 2 σίγουρες τέτοιες στιγμές είναι το βράδυ ακριβώς πριν πάμε για ύπνο και το πρωί που θα ξυπνήσουμε. Επίσης ιδανικά θα ήταν να βουρτσίζουμε τα δόντια και μετά τα γεύματα. Αν ακολουθούμε μια τέτοια τακτική καλό θα είναι να γίνει περίπου 20 λεπτά μετά το γεύμα και όχι αμέσως.
2) Ο τύπος οδοντόβουρτσας επίσης είναι πολύ σημαντικός. Αποφύγετε τις σκληρές ή ακόμα και μέτριες οδοντόβουρτσες γιατί μπορεί να τραυματίσετε τα ούλα και να γδάρετε το σμάλτο των δοντιών, ειδικά αν πιέζεται κατά το βούρτσισμα (κάτι που επίσης πρέπει να ελέγξετε). Μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι ιδανική για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.
 3) Όπως λέει ένα παλιό σλόγκαν “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”! Η σωστή τεχνική βουρτσίσματος είναι το κλειδί για σίγουρα καθαρά δόντια. Κρατήστε λοιπόν την οδοντόβουρτσα σε κλίση 45 μοιρών προς τα ούλα σας και με κυκλικές κινήσεις θα απομακρύνεται αποτελεσματικότερα τα υπολείμματα και την πλάκα. Στα πίσω δόντια κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα και επιμείνετε (όχι πιέστε) λίγο περισσότερο, καθώς εκεί είναι που συσσωρεύεται και η μεγαλύτερη ποσότητα πλάκας. Κάθε βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά.
4) Πάντα, μα πάντα να ξεπλένεται το στόμα σας μετά από το βούρτσισμα. Μπορείτε να το κάνετε είτε με νερό είτε με στοματικό διάλυμα. Αν απλά φτύνεται τον αφρό, το μόνο που θα έχετε καταφέρει είναι να μετακινήσετε τα υπολείμματα τροφής σε άλλο σημείο του στόματος.
5) Μην κάνετε μισές δουλειές. Συνήθως βουρτσίζεται μόνο τα δόντια σας και ξεχνάτε τη γλώσσα. Στη γλώσσα συγκεντρώνονται πολλά επιβλαβή βακτήρια, ενώ εκεί καταλήγουν και πολλά μικροσκοπικά κομμάτια τροφών. Οπότε αν βουρτσίσετε μόνο τα δόντια, ότι έχει μείνει πάνω στη γλώσσα θα καταλήξει…στα δόντια!
6) Υποχρεωτικά θα πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες. Πρώτα από όλα με τον καιρό οι τρίχες από το βουρτσάκι λυγίζουν και φθείρονται με αποτέλεσμα να μην καθαρίζουν πια καλά. Δεύτερον, και στην ουσία σημαντικότερο, γιατί τα βακτήρια συσσωρεύονται σε αυτή. Ειδικά μετά από ίωση καλό είναι να την αντικαταστήσετε καθώς εγκαθίστανται σε αυτή ιοί και μικρόβια, με αποτέλεσμα να ξανά αρρωστήσετε.
Εμείς σας ενθαρρύνουμε να συζητήσετε τον τρόπο βουρτσίσματος με τον οδοντίατρό σας, για να λυθούν οποιεσδήποτε απορίες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close