Written by 1:26 pm Κλινικά Περιστατικά, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Συμβουλές για αποτελεσματικό έλεγχο μολύνσεων στο οδοντιατρείο!

Συμβουλές για αποτελεσματικό έλεγχο μολύνσεων στο οδοντιατρείο!

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ανησυχούν για μολυσματικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, το AIDS, η φυματίωση, η πνευμονία, ο έρπης, η σύφιλη, η γονόρροια ή η ερυθρά. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς ανησυχούν για την έκθεση σε ασθένειες στο οδοντιατρείο.

Συμβουλες για αποτελεσματικο ελεγχο μολυνσεων στο οδοντιατρείο!

Η μόλυνση μπορεί να ξεκινήσει στην στοματική κοιλότητα. Μπορεί, επίσης, να περιοριστεί μόνο σε μια περιοχή ή να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος. Η εξάπλωση μιας μόλυνσης, φυσικά, οδηγεί σε μία πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση. Η εξάπλωση της μόλυνσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και περιστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να μεταβάλουν την πορεία της σε οποιοδήποτε σημείο. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  1. Τον τύπο και τη μολυσματικότητα των συμμετεχόντων μικροοργανισμών.
  2. Την ποσότητα αυτών των μικροοργανισμών.
  3. Τη διάρκεια έκθεσης του ζωντανού ιστού σε αυτούς τους μικροοργανισμούς.
  4. Τη φυσική κατάσταση του ασθενούς (αντίσταση του ξενιστή).

Πριν από την απεικόνιση των κυριότερων πτυχών του ελέγχου μολύνσεων στο οδοντιατρικό περιβάλλον, θα θέλαμε να συζητήσουμε τις οδούς μετάδοσης διαφορετικών μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από τα ακόλουθα:

  1. Μέσω της ανταλλαγής αίματος.
  2. Μέσω της στενής επαφής.
  3. Μέσω του σάλιου.
  4. Μέσω αερολυμάτων, σπρέι, ή σταγονιδίων.

Τα βηματα για την αποτελεσματικη προστασια απο τις μολυνσεις.

1. Αξιολογηση Ασθενων

Τα ιατρικά και οδοντιατρικά ιστορικά πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά. Ωστόσο, αυτά τα ιστορικά μερικές φορές δεν είναι αξιόπιστα και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μια ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών. Επομένως, πρέπει να εντοπίσουμε όλους τους ασθενείς με παθογόνα που μεταδίδονται από το αίμα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξετάσεις αίματος και υγρών στο σώμα.
Τα ιατρικά και οδοντιατρικά ιστορικά πρέπει να επαναξιολογούνται σε ετήσια βάση τουλάχιστον.

2. Ατομικη Προστασια απο μολυνσεις

Η προστασία του προσωπικού και των ασθενών είναι εξαιρετικής σημασίας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
1. Όλοι οι οδοντίατροι και οι εργαζόμενοι στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να έχουν κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς.
2. Η χρήση καλών, ποιοτικών και σωστά τοποθετημένων γαντιών παρέχει στον ασθενή προστασία από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στα χέρια του επαγγελματία και επίσης προστατεύει τους εργαζομένους στην οδοντιατρική περίθαλψη από μολύνσεις από το αίμα και το σάλιο του ασθενούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νύχια πρέπει να κόβονται κοντά και τα χέρια πρέπει να πλένονται με αντιμικροβιακό διάλυμα πριν τοποθετηθούν τα γάντια και αφού αφαιρεθούν τα γάντια. Τα γάντια πρέπει να αλλάζονται μεταξύ των ασθενών. Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ένα γάντι σχιστεί,  πρέπει να αφαιρεθεί και τα χέρια να πλυθούν και στη συνέχεια να τοποθετηθούν καινούρια γάντια. Επιπλέον, κρατήστε τα χέρια μακριά από τη μύτη, το πρόσωπο, τα μαλλιά, τις καρέκλες, τα τηλέφωνα και τα μολυσμένα στυλό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
3. Η χρήση μάσκας για το πρόσωπο είναι επίσης σημαντική. Παρέχει προστασία από την εισπνοή αερολυμάτων που παράγονται από χειρολαβές υψηλής ταχύτητας και σύριγγες αέρα-νερού, αποτρέπει τη μετάδοση μικροοργανισμών μέσω της διαρροής υγρασίας και είναι αποτελεσματική στο φιλτράρισμα των βακτηριδίων. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται από όλα τα άτομα, κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Θα πρέπει να αλλάζει μεταξύ των ασθενών, όταν φταρνίζεστε, όταν είναι υγρή ή όταν χρησιμοποιείται για 1 ώρα.
4. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών  μπορεί να αποτρέψει την επαφή του αίματος, του σάλιου, τη βακτηριακή ή την ιογενή επαφή με τους οφθαλμούς. Τα προστατευτικά γυαλιά πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μεταξύ των ασθενών.
5. Χρησιμοποιείτε επίσης αποστειρωμένες επαναχρησιμοποιούμενες ή μίας χρήσεως εργαστηριακές στολές με μακρύ μανίκι και ψηλό γιακά.
6. Χρησιμοποιείτε κλινικά παπούτσια, τα οποία πρέπει να διατηρούνται μόνο στο χώρο της θεραπείας. Το προσωπικό δεν πρέπει να φορά κοσμήματα όπως δαχτυλίδια, ρολόγια και βραχιόλια.
7. Η κλινική ενδυμασία θα πρέπει να αφαιρείται πριν φύγετε από το χειρουργείο και να τοποθετείται σε σακούλες για το πλυντήριο.
8. Μην επιτρέπετε στον ασθενή να χειρίζεται εξοπλισμό. 
9. Χρησιμοποιείτε τις ίδιες διαδικασίες ελέγχου μολύνσεων για όλους τους ασθενείς.

Καθαρισμος και αποστειρωση εξοπλισμου

Όλα τα όργανα και οι συσκευές θα πρέπει να ξεπλένονται σε κρύο νερό το συντομότερο δυνατό μετά τη χρήση. Τα υπολείμματα πρέπει να αφαιρούνται με το χέρι, χρησιμοποιώντας μια σκληρή βούρτσα με αυτο-αποστειρούμενες τρίχες ή μια υπερηχητική αν είναι δυνατόν.
Η αποστείρωση είναι η διαδικασία που σκοτώνει ή καταστρέφει όλους τους τύπους και τις μορφές μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ιών, των βακτηριδίων, των μυκήτων και των σπόρων. Τέσσερις μέθοδοι αποστείρωσης είναι γενικά αποδεκτοί στη οδοντιατρική.
1. Κλίβανος με ατμό υπό πίεση: Αυτή η τεχνική απαιτεί θερμοκρασία 121 ° C στα 15 p.s.i. Για 15-40 λεπτά.
2. Κλίβανος με χημικούς υδρατμούς: Η μέθοδος αυτή βασίζεται στους συντελεστές της θερμότητας, του νερού και του χημικού συνεργάτη. Οι απαιτήσεις θερμοκρασίας είναι 132 ° C για 20 λεπτά.
3. Αποστείρωση με ξηρή θερμότητα: Αυτή η τεχνική απαιτεί θερμοκρασία 160 ° C για 2 ώρες.
4. Διάλυμα γλουταραλδεΰδης: Η τεχνική αυτή απαιτεί βύθιση των οργάνων σε γλουταραλδεΰδη 2% για 1 ώρα, έπειτα σε φρέσκια γλουταραλδεΰδη 2% για 3 ώρες, πλύσιμο με αποστειρωμένο νερό, στέγνωμα και στη συνέχεια αποθήκευση σε αποστειρωμένο ξηρό δοχείο.
Η προστασία από μολύνσεις είναι σημαντική στο οδοντιατρείο, και ως εκ τούτου οι παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές είναι η οδός για την εξασφάλιση της.
Πηγή: dentalnews.com

(Visited 28 times, 1 visits today)

Last modified: August 29, 2017

Close