Στοματικό βακτήριο εξετάζεται ως πιθανή αιτία λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας

0
3187
Μερικά στοματικά βακτήρια μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Buffalo, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.: Στο τέλος του περασμένου έτους, οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Buffalo ανακοίνωσαν ότι έλαβαν μια χρηματοδότηση ύψους $239.000 από το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας. Η χρηματοδότηση προορίζεται για τη μελέτη των μηχανισμών του μικροβίου Streptococcus gordonii. Το συγκεκριμένο βακτήριο αποτελεί μέρος του φυσικού στοματικού μικροβιώματος. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί θρόμβους στο αίμα προκαλώντας ενδοκαρδίτιδα απειλητική για τη ζωή αφού έχει εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων.

Στοματικο βακτηριο εξεταζεται ως πιθανη αιτια λοιμωδους ενδοκαρδιτιδας

Η έρευνα θα διεξαχθεί από μία εργαστηριακή ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Jason Kay, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Βιολογίας Στόματος, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των φαγοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να καταπίνουν και μερικές φορές να χωνεύουν, ξένα σωματίδια όπως βακτήρια.

“Τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν μια σειρά από τρόπους να καταστρέφουν την εισβολή μικροβίων, αλλά κάπως αυτά τα βακτήρια καταφέρνουν να ξεφύγουν, επιβιώνοντας μερικές φορές μέσα στα κύτταρα με σκοπό να τα σκοτώσουν. Ο τρόπος που συμβαίνει αυτό δεν είναι κατανοητός”. Αυτά είπε ο Kay. “Μόλις καταλάβουμε πως συμβαίνει αυτή η επιβίωση, θα μπορούμε να αναπτύξουμε θεραπείες που θα εμποδίζουν φυσικά τα καλά βακτήρια να μεταλλάσσονται σε κακά”.

Η ομάδα του Kay υποθέτει ότι το βακτήριο S. gordonii επιβιώνει εντός των φαγοκυττάρων με το να αντιστέκεται στους μηχανισμούς θανάτωσης τους. Αυτό συμβαίνει, εν μέρει λόγω, γενετικής προδιάθεσης. Ως εκ τούτου, η μελέτη θα στοχεύσει στον εντοπισμό των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την αύξηση επιβίωσης των βακτηρίων μέσα στα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτό θα γίνει με την απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων εντός των μικροβίων και την παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων.

Επιπλέον, οι ερευνητές θα εξετάσουν εάν τα φαγοκύτταρα τροποποιούνται ή καταστρέφονται κατά τη διαδικασία θανάτωσης. Επίσης, θα εξετάσουν τον τρόπο που η διαδικασία ωρίμανσης των λευκών αιμοσφαιρίων επηρεάζει την ικανότητά τους να καταστρέφουν τα βακτήρια.

Η κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να εμποδίσουν μία από τις αιτίες της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας. Επίσης, θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες κατά αυτής της νόσου.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/32798_researchers_to_investigate_oral_bacterium_as_possible_cause_of_infective_endocarditis.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.