Στοματικό διάλυμα που σταματά την τερηδόνα!

0
603
Στοματικό διάλυμα που σταματά την τερηδόνα!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημιούργησαν μία τοπική λύση που σταματά την τερηδόνα. Η λύση, που ακόμα είναι σε πρωταρχικό στάδιο, θα μπορούσε μία μέρα να κάνει τις βιοφαρμακευτικές θεραπείες μέρος της φροντίδας της στοματικής υγιεινής μέσα και έξω από το οδοντιατρείο.

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι οι τρέχουσες βιοφαρμακευτικές θεραπείες  είναι συχνά πολύ ακριβές. Ως αποτέλεσμα, είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ανέξοδο βιοφάρμακο το οποίο θα αντιμετωπίζει τις ασθένειες του στόματος.

Στοματικο διαλυμα που σταματα την τερηδόνα

Τα βιοφάρμακα, γνωστά και ως πρωτεϊνικά φάρμακα, προέρχονται από βιολογικές πηγές και μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση διάφορων ασθενειών. Ωστόσο, τα πρωτεϊνικά φάρμακα χρησιμοποιούνται σπάνια στην οδοντιατρική επειδή είναι ακριβά και άβολα, καθώς απαιτούν μεταφορά σε κρύα θερμοκρασία και αποστειρωμένη μέθοδο παράδοσης.

Ως εκ τούτου, ο Dr. Yuan Liu, DDS, PhD, η Aditya Kamesh και οι συνεργάτες τους θέλησαν να δουν αν θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα φθηνό, τοπικό βιοφάρμακο που θα καταπολεμά αποτελεσματικά τα νέα και τα ήδη υπάρχοντα στοματικά βιοφιλμ.

Η ερευνα

Αφού οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια, δοκίμασαν να εφαρμόσουν τα ακόλουθα διαλύματα σε καθέναν από τους δίσκους με τα βακτήρια:

  1. Protegrin-1
  2. Protegrin-1 με δεξτρανάση και ένζυμα που αποδομούν τη ζάχαρη.
  3. Έναν εξουδετερωτή
  4. Χλωρεξιδίνη, μία τρέχουσα μορφή αντιμιρκοβιακής θεραπείας για οδοντικές παθήσεις
  5. Χλωρεξιδίνη με δεξτρανάση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το πόσο αποτελεσματική ήταν η κάθε λύση στην καταπολέμηση της ανάπτυξης της τερηδόνας καθώς και στην υπάρχουσα τερηδόνα. Βρήκαν ότι, ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το διάλυμα  protegrin-1 ήταν πολύ ισχυρό και σκότωσε τα βακτήρια S. mutans μέσα σε 10 λεπτά.

Συμπερασμα

Ενώ η μελέτη προσφέρει μία πολλά υποσχόμενη ματιά στο μέλλον των βιοφαρμάκων στην οδοντιατρική, βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο και οι συγγραφείς της έρευνας παρατήρησαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια πριν την κλινική εφαρμογή της λύσης αυτής.

Πηγή: http:// www. drbicuspid. com/index .aspx?sec= sup&sub=hyg&pag= dis&ItemID= 320624

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.