Οι σπόροι σταφυλιών αυξάνουν την αντοχή των σφραγισμάτων;

0
356
Οι σπόροι σταφυλιών αυξάνουν την αντοχή των σφραγισμάτων;

Σικάγο, Η.Π.Α.: Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο εκχύλισμα των σπόρων σταφυλιών, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της οδοντίνης και την αύξηση της διάρκειας ζωής των ρητινών. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός φυσικού συγκολλητικού υλικού που να ενισχύει τον δεσμό μεταξύ του δοντιού και του υλικού σφραγισμάτων, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια της αποκατάστασης και ελαχιστοποιώντας την απώλεια οδοντικού ιστού και δοντιών.

Οι σποροι σταφυλιων αυξανουν την αντοχη των σφραγισμάτων;

Στη μελέτη, η Dr. Ana Bedran-Russo, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επανορθωτικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Illinois στο Chicago College of Dentistry, διερεύνησε πώς το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να καταστήσει τα σύνθετα υλικά ρητίνης ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά. Τέτοια σφραγίσματα διαρκούν συνήθως πέντε έως επτά χρόνια.

Δεδομένου ότι οι ρητίνες πρέπει να δημιουργούν δεσμό με την οδοντίνη, η περιοχή μεταξύ των δύο, είναι ένα αδύναμο σημείο, που μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση της αποκατάστασης και κατά συνέπεια το σχηματισμό οδοντικής τερηδόνας, δήλωσε η Bedran-Russo. Ωστόσο, ενισχύοντας τη διεπαφή, το εκχύλισμα μπορεί να αυξήσει την ισχύ της οδοντίνης, εξήγησε.

Η οδοντίνη αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο, την κύρια δομική πρωτεΐνη στο δέρμα και άλλους  συνδετικούς ιστούς. Στη μελέτη, η Bedran-Russo και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι το κατεστραμμένο κολλαγόνο μπορεί να επιδιορθωθεί με ένα συνδυασμό φυτικών ολιγομερών προανθοκυανιδινών-φλαβονοειδών που βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα και λαχανικά και στα εκχυλίσματα από σπόρους σταφυλιών. Η σύμπλεξη της ρητίνης και της πλούσιας σε κολλαγόνο οδοντίνης παρέχει καλύτερη πρόσφυση και δεν βασίζεται στην υγρασία.

Τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην Οδοντιατρική Αποκαταστάσεων και στη γενική υγεία. Αντί να αφαιρείται η ασθενής δομή των δοντιών και να αντικαθίσταται με υλικά αποκατάστασης, οι ασθενείς θα έχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν τα δόντια τους χωρίς τερηδόνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου το 23% των παιδιών ηλικίας 2-5 ετών έχουν οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια. Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 20-64 ετών, 91% έχουν τερηδόνα και 27% τερηδόνα που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

Είναι γνωστό ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στη γήρανση, καθώς και στην ανάπτυξη διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η μελέτη έχει τίτλο “Biostability of the proanthocyanidins–dentin complex and adhesion studies.” Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού Journal of Dental Research.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/34597_grape_seeds_may_be_key_to_increasing_durability_of_dental_fillings.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.