Συνεχής Επαγγελματική Επιμόρφωση των Οδοντιάτρων

0
1558
Συνεχής Επαγγελματική Επιμόρφωση Οδοντιάτρων

Τα επιστημονικά δεδομένα στην οδοντιατρική επιστήμη έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, που είναι δύσκολο ο νέος πτυχιούχος οδοντίατρος με την έναρξη της επαγγελματικής του καριέρας, να είναι απόλυτα προετοιμασμένος, ώστε να ασκεί με αξιοπιστία την οδοντιατρική.

Επίσης, ο ήδη επαγγελματίας οδοντίατρος, στερούμενος ουσιαστικά ελεύθερου χρόνου, δυσκολεύεται πολύ να παρακολουθεί τις ραγδαίες αλλαγές, τις απαραίτητες για τον εμπλουτισμό των γνώσεων του, που επισυμβαίνουν στην οδοντιατρική.
Ο μέσος πολίτης έχοντας σήμερα πολύ καλή ενημέρωση για το επίπεδο της οδοντιατρικής, αναζητά και απαιτεί ποιοτικότερη παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης.

Οι παραπάνω λόγοι κατέστησαν αναγκαία την οργάνωση και λειτουργία, σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, του θεσμού της συνεχούς επιμόρφωσης των οδοντιάτρων.
Η ανάγκη για συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση των οδοντιάτρων αγκαλιάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες, την καθεμιά για δικούς της λόγους.

Κατά την έναρξη του επαγγέλματος:
Παρά την αντίθετη, ίσως, επικρατούσα άποψη, στο ξεκίνημά τους οι συνάδελφοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση, σε θέματα που αφορούν την οργάνωση και διαχείριση του οδοντιατρείου, καθώς και σε τομείς όπως, η αισθητική οδοντιατρική, η προσθετική επί εμφυτευμάτων, η χειρουργική εμφυτευματολογία, θέματα που δεν διδάσκονται σε βάθος κατά την προπτυχιακή τους εκπαίδευση.

Δέκα χρόνια επάγγελμα:
Η ραγδαία εξέλιξη της οδοντιατρικής ασφαλώς και επιφέρει πολλές αλλαγές σε διάστημα δέκα χρόνων σε βασικές αρχές, σε υλικά, σε τεχνικές, σε συσκευές και μηχανήματα, ώστε ο οδοντίατρος που δεν παρακολουθεί μαθήματα συνεχούς επιμόρφωσης θα βρεθεί αρκετά πίσω από τις εξελίξεις.

Είκοσι χρόνια επάγγελμα:
Μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας οι οδοντίατροι νοιώθουν εδραιωμένοι ως επιστήμονες – επαγγελματίες. Έχοντας βιώσει και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες στην κλινική πράξη, βρίσκονται σε θέση να μπορούν να έχουν καλύτερη κρίση, σε ότι αφορά τις επιστημονικές τους ελλείψεις – ανάγκες για την επιστημονική αναβάθμιση του επαγγέλματος τους. Παράλληλα, μπορούν να καθορίσουν τα σημεία που τους ενδιαφέρουν. Η κάλυψη όλων αυτών δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης.

Περισσότερα από είκοσι χρόνια:
Σε αυτή τη φάση της επαγγελματικής τους ζωής, και συγκεκριμένα μετά τα 25 – 30 χρόνια, οι οδοντίατροι που δεν ανανεώνουν τις γνώσεις τους, μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης, βρίσκονται τραγικά έξω από τις εξελίξεις. Αντίθετα, παρακολουθώντας μαθήματα συνεχούς επιμόρφωσης και σε συνδυασμό με την κλινική εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει, μπορούν πράγματι να ασκούν με αξιοπιστία την οδοντιατρική, προσφέροντας στους ασθενείς τους ποιοτική οδοντιατρική θεραπεία.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα.

Δείτε επίσης το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εμφυτευματολογίας 2015-2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.