Written by 1:48 pm Επιστημονικά Νέα

Συμβουλές για τον εντοπισμο ακρορριζίου

Ο οδοντίατρος – στοματολόγος Δρ Τσανακτσίδης δίνει συμβουλές, με βάση την εμπειρία του, για το πώς εντοπίζεται ευκολότερα το ακρορρίζιο με εντοπιστές.
Προτείνει λοιπόν τα εξής:
Να γίνονται  οι μετρήσεις σε στεγνό πεδίο και καλό θα ήταν να συνοδεύονται και από μια ακτινογραφία, για καλύτερα αποτελέσματα.
Εάν ο εντοπιστής παίζει στις κινήσεις κάποια δέκατα του χιλιοστού, αλλάξτε ρίνη βάζοντας την αμέσως μεγαλύτερη και κατά μεγάλο ποσοστό θα λυθεί το πρόβλημα.
Σε περιπτώσεις όπου διαφέρουν οι ενδείξεις μεταξύ εντοπιστή και ακτινογραφίας, υπάρχει τρόπος για  να πάρετε μια τρίτη μέτρηση. Πάρτε ένα κώνο χάρτου και προωθήστε το στο κανάλι όσο πιο ακρορριζικά γίνεται, εκτός εάν υπάρχει διάτρηση. Ο κώνος θα βραχεί όταν περάσει το ακρορρίζιο. Βγάλτε το και μετρήστε το στεγνό μέρος.
Όταν ένα δόντι πρέπει να απονευρωθεί μετά από τραύμα και χρησιμοποιείται τον εντοπιστή και σας λέει ότι είστε εκτός ακρορριζίου, ενώ είστε σίγουροι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει κάταγμα στην ρίζα. Ενώ σε περιπτώσεις απονεύρωσης κάτω από στεφάνη, εάν ο αντοπιστης δείχνει λάθος, πάρτε ένα κομματάκι από το προστατευτικό σακουλάκι της χειρολαβής και τοποθετείστε το περιμετρικά της κοιλότητας στο ύψος στοπ που έχετε στη ρίνη.
Τέλος, για τους άνω γομφίους, των οποίων οι ρίζες είναι κοντά στο ιγμόρειο, σχεδόν πάντα η πρώτη ένδειξη είναι η σωστότερη.
Εσείς συμφωνείτε; Μήπως έχετε και κάποιες άλλες συμβουλές;
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close