Written by 6:26 pm Εκπαίδευση, Επιστημονικά Νέα

Σημειογραφία Πάλμερ

Η Σημειογραφία Πάλμερ είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να συνδυάσουν διάφορες πληροφορίες με ένα συγκεκριμένο δόντι. Πλέον έχει σχεδόν αντικατασταθεί από τη Σημειογραφία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας FDI, αλλά συνεχίζουν να την προτιμούν οι επαγγελματίες και μαθητευόμενοι οδοντίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρώτα ονομαζόταν σύστημα Zsigmondy από το όνομα του Ούγγρου οδοντίατρου Adolf Zsigmondy που είχε την ιδέα πρώτος το 1861, και χρησιμοποιούσε ένα σταυρό Zsigmondy για να καταγράψει τα τεταρτημόρια των θέσεων των δοντιών. Τα δόντια των ενηλίκων αριθμούνται από το 1 έως το 8, ενώ τα πρώτα δόντια των παιδιών (τα γαλακτικά δόντια των μωρών) απεικονίζονταν σε ένα τεταρτομερή χάρτη με Ρωμαϊκή αρίθμηση I, II, III, IV, V των δοντιών ξεκινώντας από τη μεσογραμμή. Ο Πάλμερ το άλλαξε αυτό σε A, B, C, D, E. Αυτό το έκανε πιο απλοποιημένο και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε λάθη παρερμηνείας.
Η σημειογραφία Πάλμερ αποτελείται από ένα σύμβολο (┘└ ┐┌) που δείχνει σε πιο τεταρτημόριο βρίσκεται το δόντι και έναν αριθμό που δείχνει τη θέση του από τη μεσογραμμή. Τα δόντια των ενηλίκων αριθμούνται από το 1 έως το 8, ενώ τα παιδικά δόντια των μωρών συμβολίζονται με ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου από το Α έως το Ε. Έτσι η αριστερή και η δεξιά κεντρική maxillary incisor έχουν τον ίδιο αριθμό, 1, αλλά η δεξιά έχει και το σύμβολο ┘ από κάτω, ενώ η αριστερή έχει το └
Ο προσανατολισμός του πίνακα είναι παραδοσιακά από τη θέση οπτικής του οδοντιάτρου, δηλαδή η δεξιά μεριά του ασθενούς είναι στο αριστερό τμήμα του πίνακα. Ωστόσο, όταν στο πίνακα γράφει «αριστερά» ή «δεξιά» εννοεί τη κανονική αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ασθενούς.
ScreenHunter_129 Jan. 28 20.18
Καθώς σήμερα οι οδοντίατροι έχουν αντικαταστήσει τις χειρόγραφες σημειώσεις με αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχει παρουσιαστεί μια κάποια δυσκολία στην ανατύπωση των συμβόλων αυτών. Σε ένα συνηθισμένο πληκτρολόγιο τα πλήκτρα της καθέτου και της ανάποδης καθέτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια πρόχειρη λύση για την παρομοίωση των συμβόλων μαζί με αριθμούς μετά τη κάθετο· έτσι το 3/ είναι 3┘ και το /5 είναι ┌5
Ο Daniel Johnson έφτιαξε μια γραμματοσειρά TrueType με τα σύμβολα Πάλμερ που ονομάζεται FreePalmer.  Η γραμματοσειρά αυτή προήλθε από την FreeSans, που αποτελεί μέρος του «έργου Freefont».. Μπορείτε να δείτε μια εικόνα όπου χρησιμοποιείται η γραμματοσειρά στο OpenOffice.org εδώ: «FreePalmer in OpenOffice».
Ένα πλεονέκτημα της σημειογραφίας Πάλμερ είναι οτι μπορεί να παράγει μια πολύ γραφική εικόνα, σαν έναν λεπτομερέστατο χάρτη της οδοντοστοιχίας· τα transpositions των δοντιών αλλά και οι χώροι edentulous μπορούν με ευκολία να απεικονιστούν αν το επιθυμεί ο οδοντίατρος. Θα ήταν επίσης δυνατό να προστεθούν κι άλλα γράμματα ή άλλα σύμβολα, π.χ. για να δειχθούν υπεράριθμα δόντια ή τα bridge pontics των dental bridges, τα οποία ένα αμιγώς αριθμητικό σύστημα όπως το FDI δεν μπορεί να δείξει εύκολα.
Πηγή

(Visited 106 times, 1 visits today)

Last modified: January 28, 2015

Close