Σχέδιο θεραπείας εμφυτευμάτων για καπνιστές, προτείνει έρευνα

0
853
Σχέδιο θεραπείας εμφυτευμάτων για καπνιστές, προτείνει έρευναΣχέδιο θεραπείας εμφυτευμάτων για καπνιστές, προτείνει έρευνα

Xi’An, Κίνα: Μία κινέζικη έρευνα που συνέκρινε τη σταθερότητα των εμφυτευμάτων και την ανταπόκριση περι-εμφυτευματικών ιστών σε βαρείς καπνιστές και σε μη-καπνιστές βρήκε ότι το κάπνισμα δεν επηρέασε τη συνολική επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης. Όλα τα εμφυτεύματα οστεοενσωματώθηκαν χωρίς επιπλοκές μέχρι το τέλος της 12ης εβδομάδας μετά την τοποθέτησή τους.

Ωστόσο, το κάπνισμα επιβράδυνε τη θεραπεία του οστού γύρω από το εμφύτευμα. Ως εκ τούτου, τα εμφυτεύματα άρχισαν να οστεοενσωματώνονται με αξιόλογη καθυστέρηση σε σχέση με την ομάδα των μη-καπνιστών.

Σχεδιο Θεραπειας εμφυτευματων για καπνιστές, προτεινει ερευνα

Έρευνα έχει δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος με το οστό. Προκειμένου να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας και να αποφύγουν την αποτυχία του εμφυτεύματος, οι χειρούργοι πρέπει να έχουν μία σαφή κατανόηση του πώς η κακή αυτή συνήθεια επηρεάζει τη διαδικασία επούλωσης.

Στην εν λόγω έρευνα, 45 εμφυτεύματα ITI (Straumann) τοποθετήθηκαν οπίσθια στις μερικώς νωδές γνάθους 32 ανδρών. Οι 16 από αυτούς τους ασθενείς ήταν καπνιστές και οι υπόλοιπο 16 μη-καπνιστές.

Η σταθερότητα των εμφυτευμάτων και η απόκριση του περι-εμφυτευματικού ιστού αξιολογήθηκαν στις 3, 4, 6, 8 και 12 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τα αποτελεσματα της ερευνας

Τα εμφυτεύματα οστεοενσωματώθηκαν επιτυχώς και στις 2 ομάδες μέχρι το τέλος της 12ης εβδομάδας. Ωστόσο, η διαδικασία επούλωσης διέφερε σημαντικά μεταξύ των καπνιστών και των μη-καπνιστών. Στους μη καπνιστές, η σταθερότητα βελτιώθηκε και τα εμφυτεύματα ενσωματώθηκαν καλύτερα στο οστό μετά τη 2η εβδομάδα. Στην ομάδα των καπνιστών, ωστόσο, τα εμφυτεύματα άρχισαν να ενσωματώνονται στο οστό και να σταθεροποιούνται μετά την 3η εβδομάδα.

Παρά τα επιτυχή αποτελέσματα και στις 2 ομάδες, οι καπνιστές εμφάνισαν περισσότερα προβλήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οστική απώλεια γύρω από τα εμφυτεύματα και βαθύτεροι θύλακες μαλακού ιστού. Ωστόσο, το κάπνισμα δεν είχε σημαντική επίδραση στη συσσώρευση πλάκας ή την αιμορραγία στην ομάδα μελέτης.

Υπό το φως των ευρημάτων, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι χειρούργοι ίσως χρειαστεί να αλλάξουν την πρότυπη μέθοδο τοποθέτησης εμφυτευμάτων για ασθενείς που καπνίζουν σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, οι καπνιστές πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνήθεια τους προκαλεί απώλεια των οστών και περαιτέρω ανάπτυξη των οδοντικών θυλάκων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, ακόμη και μετά την οστεοενσωμάτωση, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η μελέτη έχει τίτλο “Effect of heavy smoking on dental implants placed in male patients posterior mandibles: A prospective clinical study”. Διεξήχθη από ερευνητές στο  First Affiliated Hospital του πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong στην Κίνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2016 στο περιοδικό  Journal of Oral Implantology.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/asiapacific/32502_implant_treatment_plan_should_be_adapted_for_smokers_research_suggests_.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.