Written by 12:29 pm Επιστημονικά Νέα

Σχεδιασμός Ορθοδοντικής θεραπείας χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία!

Σχεδιασμός Ορθοδοντικής θεραπείας χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία!

Χάιδελβέργη, Γερμανία:  Όταν ένας ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία, η συνηθισμένη πρακτική είναι να υποβληθεί πρώτα σε ακτινογραφίες που θα δείξουν το πρόβλημα. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία ερευνήθηκε ένα εναλλακτικό θεραπευτικό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την έκθεση στην ακτινοβολία. Η μελέτη έδειξε ότι η τεχνολογία απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) μπορεί να παρέχει ακριβείς εικόνες των κρανιοπροσωπικών δομών.

Σχεδιασμος Ορθοδοντικης Θεραπειας χωρις εκθεση σε ακτινοβολία!

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι τα σημαντικότερα ανατομικά σημεία στις άνω και κάτω γνάθους μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια στη μαγνητική τομογραφία, όπως ακριβώς συμβαίνει στις πλάγιες κεφαλομετρικές ακτινογραφίες.
Σε σύγκριση με τις ακτινογραφίες, είχαμε πολύ μικρές διαφορές, μέσα στις αποδεκτές τυπικές αποκλίσεις . Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημα της μαγνητικής τομογραφίας είναι ότι δεν απαιτεί έκθεση σε ακτινοβολία. Παρόλο που η δόση ακτινοβολίας είναι χαμηλή στις οδοντιατρικές εξετάσεις, είναι προτιμότερο να αποφευχθεί σε παιδιά και εφήβους, ” δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Martin Bendszus, ο οποίος τώρα προτίθεται να εφαρμόσει την τεχνική αυτή σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Η τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί όταν απαιτείται απεικόνιση 3-D για συγκεκριμένες ορθοδοντικές περιπτώσεις, για παράδειγμα σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα σύγκλεισης.
Οι ερευνητές βλέπουν μεγάλες δυνατότητες στη νέα μέθοδο.
Μπορούμε να βελτιώσουμε τα διαγνωστικά διότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας ανάλυση 3-D, η οποία είναι ακόμη πιο ακριβής“, δήλωσε ο Bendszus.
Συνέχισε να εξηγεί ότι όχι μόνο είναι η οδοντιατρική μαγνητική τομογραφία κατάλληλη για παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να παρέχει ουσιαστικές πρόσθετες πληροφορίες στην οδοντιατρική ενηλίκων.
Ιδιαίτερα για κοινές ασθένειες, όπως η περιοδοντίτιδα, η τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να είναι αποτελεσματική για την έγκαιρη διάγνωση με βάση τις αλλαγές στον μαλακό ιστό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια ακτινογραφία, η οποία δείχνει μόνο τις αλλαγές στη δομή των οστών.
Η έρευνα έχει τίτλο “Lateral cephalometric analysis for treatment planning in orthodontics based on MRI compared with radiographs: A feasibility study in children and adolescents“. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό PLOS ONE στις 23 Μαρτίου.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/europe/35759_orthodontic_treatment_planning_without_radiation_exposure.html

(Visited 10 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close