Written by 6:55 pm Διάφορα, Ιστορική Αναδρομή

Πρώτοι άνθρωποι και θηλασμός: Τι αποκαλύπτει η μελέτη των δοντιών τους

Πρώτοι άνθρωποι και θηλασμός: Τι αποκαλύπτει η μελέτη των δοντιών τους

Αναλύοντας τα απολιθωμένα δόντια μερικών από τους αρχαιότερους προγόνους μας, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ και της Λυών ανακάλυψαν ότι οι πρώτοι άνθρωποι θήλαζαν τα βρέφη τους για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους σύγχρονους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances, προσφέρουν μια πρώτη εικόνα της διαδικασίας του απογαλακτισμού που κατά τ’άλλα παραμένει μυστήριο.

Η ομάδα εξέτασε σχεδόν 40 απολιθωμένα δόντια που ανήκαν στους προγόνους μας από την Νότια Αφρική, τους πρώιμους ανθρώπους, τους Paranthropus robustus και τους Australopithecus africanus.

Μέτρησαν τις αναλογίες των σταθερών ισότοπων ασβεστίου στο σμάλτο των δοντιών, οι οποίες είναι συνάρτηση της πρόσληψης μητρικού γάλακτος από βρέφη.

Ο υπολογισμός της ηλικίας σε σχέση με την ανάπτυξη του σμάλτου των δοντιών, δείχνουν ότι οι πρώιμοι Homo θήλαζαν μέχρι την ηλικία των τριών έως τεσσάρων ετών, γεγονός που πιθανότατα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των μετέπειτα ανθρώπινων χαρακτηριστικών , όπως είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αντίθετα, τα βρέφη του είδους Paranthropus robustus, που εξαφανίστηκαν πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και ήταν πιο εύρωστα είδη όσον αφορά στην οδοντική τους ανατομία, καθώς και τα βρέφη του είδους Australopithecus africanus, σταμάτησαν να καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της ζωής τους.

Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των συνθέσεων σταθερών ισότοπων ασβεστίου στο αρχείο απολιθωμάτων προκειμένουν να κατανοηθεί η αλληλεπίδραση των πρακτικών απογαλακτισμού με άλλα χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος του εγκεφάλου ή οι κοινωνικές συμπεριφορές.

Πηγή: University of Bristol. “First human ancestors breastfed for longer than contemporary relatives.” ScienceDaily. ScienceDaily, 29 August 2019. <www.sciencedaily.com/releases/201

(Visited 28 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close