Προληπτική Οδοντιατρική για παιδια

0
1131
blank

Τα δόντια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα από των ενηλίκων. Και όπως έχουμε ξανα πει η καλύτερη θεραπεία είναι πρόληψη. Αυτό το γνωρίζει καλά η προληπτική οδοντιατρική επιστήμη και γι’αυτό έχει αναπτύξει 2 σημαντικούς τρόπους πρόληψης από την τερηδόνα.

1) Ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης είναι η φθορίωση. Το φθόριο είναι στοιχείο που υπάρχει στη φύση και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών δημιουργώντας ισχυρές ενώσεις με το ασβέστιό τους. Επίσης η αδαμαντίνη των παιδικών δοντιών χαρακτηρίζεται ανώριμη και συνεπώς ευάλωτη.

Την φθορίωση την κάνει στα παιδιά ο οδοντίατρος 1-2 φορές το χρόνο, μέχρι και την ηλικία των 16 ετών. Η διαδικασία κρατάει μόλις 3 λεπτά.

Depositphotos_13769748_s

2) Ένα ακόμα “όπλο” του οδοντιάτρου να προστατέψει τα παιδικά δόντια από την τερηδόνα είναι οι προληπτικές εμφράξεις (σφράγισμα). Η διαφορά με τα κανονικά σφραγίσματα είναι ότι δεν χρησιμοποιείται τρόχος  και εφαρμόζεται σε υγιεί δόντια. Στα δόντια που απευθύνεται συνήθως αυτή η μέθοδος είναι τα δόντια με επιφάνεια, όπως για παράδειγμα οι γομφίοι. Αν κάποια από αυτά τα δόντια κρίνει ο οδοντίατρος ότι έχουν βαθιές αυλακώσεις και άρα θα συγκρατήσουν πιο εύκολα μικροβιακή πλάκα (τερηδόνα), θα προχωρήσει σε προληπτική έμφραξή τους.

Ο οδοντίατρος απλώνει μια λευκή ή διάφανη κρέμα στην επιφάνεια αυτών των δοντιών. Η διαδικασία πιθανόν να χρειάζεται επαναλήψεις εάν φύγει η κρέμα αυτή από το δόντι, έως ότου την ηλικία που το παιδί πια θα πλένει σωστά τα δόντια του αλλά και η αδαμαντίνη (σμάλτο) του θα έχει ωριμάσει.

Depositphotos_5427752_s

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.