Προφυλαχτείτε από τον καρκίνο του στόματος

0
996
Φόβος για τον οδοντίατρο
Φόβος για τον οδοντίατρο και πώς να τον ξεπεράσετε

Ο καρκίνος του στόματος είναι  μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Αν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί και να θεραπευτεί. Η θεραπεία της νόσου γίνεται κυρίως χειρουργικά και πολλές φορές χρειάζεται επιπλέον θεραπεία με ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο.

Σε ηλικίες άνω των 40 ετών οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ, ανεξαρτήτως φύλου. Τι μπορείτε να κάνετε για να προφυλαχτείτε από τον καρκίνο του στόματος; Διαβάστε παρακάτω:

Ελέγχετε συχνά την στοματική σας κοιλότητα στον καθρέφτη. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος με ενδεικτικά ποσοστά: στο πλάγιο ή κάτω μέρος της γλώσσας (30%), στα χείλη (17%) και στο έδαφος του στόματος (14%). Αν εντοπίσετε άσπρες ή κόκκινες πλάκες ή πληγές, ή κάποια αλλαγή στο στόμα σας που που παραμένουν για πάνω από 2 εβδομάδες, επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας.

– Κόψτε το κάπνισμα και ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

– Αν είστε χρόνια καπνιστής ή/και καταναλώνεται αλκοόλ, επισκεφτείτε τον οδοντίατρο συχνότερα από κάθε 6 μήνες.

– Μην παραμένετε με χαλασμένα δόντια στο στόμα.

– Στον ήλιο να φοράτε καπέλο και να φοράτε αντηλιακή κρέμα στα χείλη.

– Εμπλουτίστε την διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και E, που προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του στόματος.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.