Written by 8:27 pm Επιστημονικά Νέα

Που βλάπτει η τομογραφία κωνικής δέσμης;

Η τομογραφία κωνικής δέσμης γνάθου είναι η τελειότερη μέθοδος τρισδιάστατης απεικόνισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Είναι ένα μηχάνημα πολύ ακριβό ,με τις πωλήσεις του στην Αμερική να κάνουν θραύση. Οι Αμερικάνοι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν από την υπερέκθεση στο μηχάνημα.
Ο λόγος ανησυχίας οφείλεται στη μεγάλη δόση ιονιζούσας ακτινοβολίας που δέχεται ο εξεταζόμενος, με ιδιαίτερη επισήμανση για τα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εκατομμύρια φωτόνια διαπερνούν το σώμα και είναι πολύ σοβαρός ο φόβος να προκληθεί βλάβη στα χρωμοσώματα του εξεταζόμενου, που πιθανόν να επιφέρουν καρκίνο στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει διότι εκείνη τη στιγμή προκαλείται διαταραχή σε μοριακό επίπεδο και ενώ δεν μπορεί να σκοτώσει το κύτταρο, μπορεί να προκαλέσει ζημιά που οργανισμός δεν μπορεί να επιδιορθώσει, όπως σε άλλες περιπτώσεις.
Επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα παιδί 10 χρονών έχει 1 στις 10.000 πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια μορφή καρκίνου από υπερέκθεση στην εν λόγω ακτινοβολία. Και σε περίπτωση ορθοδοντικής επέμβασης ο ασθενής πολλές φορές εκτίθεται στο μηχάνημα 2 και 3 φορές με σύσταση του ίδιου του οδοντιάτρου.
Την λύση που διαβλέπουν οι επιστήμονες είναι η ψηφιακή ακτινογραφία, κάτι που θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο εξέτασης, η έκθεση στην ακτινοβολία θα μειωθεί στο 1/10 και ο οδοντίατρος θα έχει άμεσα την ακτινογραφία στην οθόνη του υπολογιστή του προς μελέτη.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close