Πότε το δόντι έχει κάταγμα και πως να το αποφύγουμε

0
5232

Εάν πονάμε κατά το δάγκωμα, πιθανόν να έχουμε πάθει κάταγμα στο δόντι. Από κάποιο τραύμα ή και από την τερηδόνα υπάρχει περίπτωση να σπάσει ένα κομμάτι της μύλης (λευκό μέρος του δοντιού που φαίνεται) του δοντιού. Αν το σπάσιμο είναι επιφανειακό δεν πονάει και αποκαθίσταται εύκολα με μία ανασύσταση σύνθετης ρητίνης ή ένα επένθετο. Αν το σπάσιμο είναι βαθύ θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) πριν την αποκατάστασή του.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών σπασίματα ή ραγίσματα του δοντιού (κατάγματα):

Μπορεί να σχηματιστεί ρωγμή που ξεκινάει από την μύλη και προχωράει ως την ρίζα, αλλά το δόντι δεν διαχωρίζεται. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει άμεσα να γίνει ενδοδοντική θεραπεία και στη συνέχεια να προστατευτεί με μία στεφάνη.

Αν η ρωγμή αυτή προχωράει αρκετά κάτω από τα ούλα και το δόντι διαχωρίζεται σε κομμάτια με την παραμικρή πίεση τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή.

Ρωγμή όμως μπορεί να δημιουργηθεί και στην ρίζα του δοντιού. Μια τέτοια περίπτωση προκαλεί ελάχιστο ή καθόλου πόνο, και γίνεται αντιληπτό όταν εμφανίζεται φλεγμονή που δημιουργείται στο κόκκαλο που περιβάλλει το δόντι. Η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού και ο καθαρισμός της περιοχής.

Τα κατάγματα των δοντιών δεν έχουν το ίδιο επουλωτικό αποτέλεσμα όπως αυτά στα κόκκαλα. Παρόλες τις οδοντιατρικές ενέργειες η ρωγμή μπορεί να σταθεροποιηθεί ή να προχωρήσει. Γι’ αυτό και καλό θα ήταν το δόντι με ιστορικό κατάγματος να μην δέχεται  μεγάλες μασητικές πιέσεις.

Για να μην αποκτήσουμε κάταγμα δοντιού καλό θα είναι:

Να αποφεύγουμε τις πολύ σκληρές τροφές όπως για παράδειγμα τα παξιμάδια

Αν τρίζουμε τα δόντια μας στον ύπνο, να προμηθευτούμε νάρθηκα προστασίας της σύγκλεισης, το οποίο θα κατασκευάσει ο οδοντίατρος ειδικά για την οδοντοστοιχία μας.

Οι αθλητές, και ειδικά εκείνοι των σκληρών αθλημάτων, θα πρέπει να φορούν πάντοτε προστατευτικό νάρθηκα των μπροστινών δοντιών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.