Πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερη και ανθεκτικότερη σύνθετη αποκατάσταση δοντιών

0
322
Πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερη και ανθεκτικότερη σύνθετη αποκατάσταση δοντιών

Η αποκατάσταση δοντιών αποτελεί πρόκληση για τους οδοντίατρους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που γίνεται με συνθέσεις ρητίνης. Ενώ είναι εύκολες στην τοποθέτησή τους, το πρόβλημα εντοπίζεται στην διατήρηση και την διάρκεια ζωής τους. Παρατηρείται ότι μετά από κάποια χρόνια, επανεμφανίζεται η τερηδόνα, τα κενά δεν καλύπτονται και δημιουργούνται νέα ανοίγματα. Σπάνια οι σύνθετες αποκαταστάσεις διατηρούνται ακέραιες αρκετά χρόνια μετά την τοποθέτησή τους. Μερικές από τις προκλήσεις της αποκατάστασης σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά των υλικών και άλλες σχετίζονται με την τεχνική του εκάστοτε οδοντιάτρου. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αποκατάσταση δοντιών και θα προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισής τους. 

Οι προκλήσεις της αποκατάστασης δοντιών στα προηγούμενα χρόνια

Τα προηγούμενα χρόνια οι αποκαταστάσεις δοντιών ήταν ακόμη πιο δύσκολες από ότι σήμερα. Τα χαρακτηριστικά υψηλής αντίστασης στη φθορά των σύνθετων υλικών γεμίσματος κατέρρεαν λόγω της οδοντικής σύγκλεισης και ορισμένων κροταφογναθικών διαταραχών. Μετά από μερικούς μήνες, η επιφάνεια του υλικού φαινόταν τραχιά – όχι μόνο στο μάτι, αλλά και στη γλώσσα. Το μέγεθος των σωματιδίων του υλικού που χρησιμοποιούσαν στο γέμισμα γινόταν σχεδόν 10 φορές η διάμετρος μιας τυπικής ανθρώπινης τρίχας. Αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε όταν οι κατασκευαστές τοποθέτησαν νανοσωματίδια στα αποκαταστατικά σύνθετα υλικά. Τα περισσότερα σύγχρονα σύνθετα υλικά μοιάζουν πολύ περισσότερο με το σμάλτο. 

Από νωρίς λοιπόν, ήταν δύσκολο να επιτευχθεί σωστή κάλυψη του μεσοδόντιου διαστήματος σε παρακείμενα δόντια, κυρίως επειδή οι οδοντίατροι χρησιμοποιούσαν το παλιό Tofflemire matrix. Ως αποτέλεσμα, αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως την ύπαρξη κενών ανάμεσα στα δόντια, όπου έμπαιναν υπολείμματα τροφών και έπειτα εμφάνιζαν τερηδόνα. Αυτό επίσης ξεπεράστηκε με πιο εξελιγμένα εργαλεία όπως το Greater Curve Tofflemire, το οποίο, όταν σφίξει, μετακινεί πραγματικά το δαχτυλίδι προς την περιοχή επαφής. Επιπλέον, οι σφήνες έχουν επίσης βελτιωθεί.

Η μετεγχειρητική ευαισθησία των δοντιών ήταν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα εκείνη την εποχή, και πολλές σύνθετες αποκαταστάσεις απαιτούσαν σύντομα ενδοδοντική θεραπεία. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, καθώς πολλοί εξακολουθούν να παραπονιούνται για ευαισθησία. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι θα ξεπεράσουμε εντελώς και αυτή την πρόκληση.

Η αλλαγή χρώματος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας των πρώιμων σύνθετων υλικών. Η τριτοταγής αμίνη που υπήρχε σε αυτά, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως ενεργοποιητής ρητίνης, η οποία προκάλεσε το επακόλουθο κιτρίνισμα των αποκαταστάσεων.

Για να συνοψίσουμε τα προηγούμενα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά των αρχικών υλικών, τα πρώιμα σύνθετα υλικά δεν ήταν μια βιώσιμη αντικατάσταση για τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αποκαταστάσεις αμαλγάματος.

Επιπτώσεις των αποτυχημένων αποκαταστάσεων δοντιών

Συρρίκνωση του σύνθετου υλικού στον πολυμερισμό: 

Τα πιο σύγχρονα σύνθετα υλικά με βάση τη ρητίνη είναι 

1. τροποποιήσεις της αρχικής ρητίνης bis-GMA που εισήχθη στην οδοντιατρική στις αρχές της δεκαετίας του 1960, 

2. διμεθακρυλική ουρεθάνη, ή 

3. συνδυασμοί και νέες προσεγγίσεις αυτών των υλικών. 

Η ρητίνη είναι το συστατικό που συγκρατεί τα μικροσκοπικά σωματίδια της γέμισης μαζί. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα είδη ρητίνης συρρικνώνονται στον πολυμερισμό κατά μέσο όρο περίπου 2%. Στο μικροσκόπιο παρατηρείται ότι ανάμεσα στο γέμισμα και στο δόντι σε οποιαδήποτε σύνθετη αποκατάσταση, βλέπουμε μικροσκοπικά κενά που είναι απογοητευτικά και πιθανώς προβληματικά. Αν και πολλές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να μειώσουν ή να εξαλείψουν τη συρρίκνωση και παρόλο που έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, η συρρίκνωση της ρητίνης είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αποτυχία των σύνθετων αποκαταστάσεων.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη συρρίκνωση; Για ένα μικρόβιο, το μέγεθος του κενού στο σύνθετο υλικό είναι ουσιαστικά παρόμοιο ενός αυτοκινητόδρομου. Τα κενά στα σύνθετα επιτρέπουν στα υγρά του στόματος, στα υπολείμματα τροφών και στα μικρόβια να κυκλοφορούν ελεύθερα στις εσωτερικές περιοχές των δοντιών.

Μετεγχειρητική ευαισθησία των δοντιών

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μετεγχειρητική ευαισθησία των δοντιών παραμένει πρόβλημα για ορισμένους οδοντιάτρους και αυτό σχετίζεται με το σύνθετο υλικό.

Έλλειψη προστασίας από την τερηδόνα

Οι συνθέσεις ρητίνης δεν προσφέρουν προστασία από την τερηδόνα και για να αποφευχθεί η επανεμφάνισή της, πρέπει να τοποθετηθούν σχεδόν τέλεια. Αρκετές εταιρείες σημειώνουν πρόοδο στο να καταφέρουν να προσφέρουν απόλυτη προστασία, αλλά η τερηδόνα γύρω από τις αποκαταστάσεις που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Τρόποι αντιμετώπισης των προκλήσεων στην αποκατάσταση δοντιών

Μια μικρή σύνθετη αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί από έναν έμπειρο, ικανό οδοντίατρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μια μεγάλη αποκατάσταση απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο. Για τους προσεκτικούς και σχολαστικούς με την καθαριότητα ασθενείς σας, η εύρεση και αποκατάσταση μικρών βλαβών είναι σχετικά εύκολη εργασία. Ενθαρρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς να κλείνουν τακτικά ραντεβού παρακολούθησης για να μειώσετε την ανάπτυξη μεγάλων αλλοιώσεων και το χρόνο που απαιτείται για τη θεραπεία τους.

Η αποκατάσταση για να είναι επιτυχής και να έχει μακροζωία, πρέπει να έχει αποδεκτές περιοχές επαφής, κατάλληλη απευαισθητοποίηση, κατάλληλη απολύμανση, αποδεκτά περιθώρια, αντίστοιχο χρώμα δοντιού και αποδεκτή οδοντική σύγκλειση. Πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι; Παρακάτω σας προτείνουμε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Τεχνική τοποθέτησης σύνθεσης για μικρά παρασκευάσματα δοντιών

 1. Προσδιορίστε τις βλάβες τερηδόνας το συντομότερο, κατά προτίμηση όταν είναι ακόμη μικρές.
 2. Ναρκώστε τον ασθενή.
 3. Δημιουργήστε ένα ξηρό πεδίο, κατά προτίμηση με ένα ελαστικό φράγμα.
 4. Κάντε το παρασκεύασμα όσο το δυνατόν μικρότερο με καρβίδιο ή diamond bur.
 5. Τοποθετήστε απευαισθητοποιητή / απολυμαντικό που περιέχει γλουταραλδεΰδη για δύο εφαρμογές ενός λεπτού. Μην ξεπλύνετε. Αντ ‘αυτού αναρροφήστε.
 6. Γεμίστε με το υλικό της επιλογής σας.
 7. Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα μέχρι να σιγουρευτείτε ότι έχουν καλυφθεί όλα τα κενά.
 8. Τοποθετήστε και σκληρύνετε τη ρητίνη της επιλογής σας.
 9. Ολοκληρώστε την αποκατάσταση.
 10. Αξιολογήστε και προσαρμόστε την σύγκλειση.

Τεχνική τοποθέτησης σύνθεσης για μικρά παρασκευάσματα δοντιών

 1. Προσδιορίστε την τερηδόνα το συντομότερο δυνατό και σχεδιάστε τις κινήσεις σας για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη δομή δοντιών.
 2. Ναρκώστε τον ασθενή.
 3. Δημιουργήστε ένα ξηρό πεδίο, κατά προτίμηση με ένα ελαστικό φράγμα.
 4. Κάντε το παρασκεύασμα όσο το δυνατόν μικρότερο με ένα καρβίδιο ή diamond blur με στρογγυλή άκρη μεγέθους 1156 ή 1157, αφήνοντας λεκιασμένη την εσωτερική δομή του δοντιού εάν είναι δύσκολο να φτάσει το εργαλείο. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε την έκθεση του πολφού.
 5. Τοποθετήστε απευαισθητοποιητή / απολυμαντικό που περιέχει γλουταραλδεΰδη για δύο εφαρμογές ενός λεπτού. Μην ξεπλύνετε. Αντ ‘αυτού αναρροφήστε.
 6. Υποθέτοντας ότι η παρασκευή είναι αρκετά βαθιά και κοντά στον πολφό, τοποθετήστε επένδυση πάχους τουλάχιστον 0,5 mm.
 7. Εάν το παρασκεύασμα ήταν πολύ βαθύ και ενδεχομένως να αναπτύξει επακόλουθη τερηδόνα, τοποθετήστε τη νέα γενιά γυάλινων ιονομερών, ως ένα παχύ στρώμα για να αντικαταστήσετε την οδοντίνη.
 8. Και πάλι, τοποθετήστε απευαισθητοποιητή / απολυμαντικό που περιέχει γλουταραλδεΰδη για λίγα δευτερόλεπτα, αφού ξεπλύνετε την προηγούμενη στρώση γλουταραλδεΰδης κάτω από την επένδυση ή τη βάση. Μην ξεπλύνετε. Αντ ‘αυτού αναρροφήστε.
 9. Γεμίστε με το υλικό της επιλογής σας.
 10. Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα μέχρι να σιγουρευτείτε ότι έχουν καλυφθεί όλα τα κενά.
 11. Τοποθετήστε και σκληρύνετε τη ρητίνη της επιλογής σας.
 12. Ολοκληρώστε την αποκατάσταση.
 13. Αξιολογήστε και προσαρμόστε την σύγκλειση.

Οι σύνθετες αποκαταστάσεις δεν χρειάζεται να είναι δύσκολες και βραχύβιες. Η χρήση των διαδικασιών που προτείνονται σε αυτό το άρθρο θα μειώσει ή θα εξαλείψει τα προβλήματά σας με σύνθετα υλικά.

Πηγή: Dental Economics

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/6_tropoi_gia_na_antimetopisete_to_syndromo_toy_apateona/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.