Written by 7:09 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Πως να διαλέξετε οδοντίατρο

Πως να διαλέξετε οδοντίατρο

Ο οδοντίατρος είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο θα έχετε μια μακροχρόνια σχέση, γι’ αυτό και η επιλογή του είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη, θα σας κάνει να νιώθετε άνετα και θα λύνει όλες σας τις απορίες.
Αρχικά θα πρέπει να σκεφτείτε αν χρειάζεστε εξειδικευμένο οδοντίατρο ή γενικό οδοντίατρο. Εάν δεν έχετε συγκεκριμένο οδοντιατρικό πρόβλημα τότε ο  γενικός οδοντίατρος σας καλύπτει, ενώ αν στο μέλλον χρειαστείτε κάτι εξειδικευμένο αυτός θα σας παραπέμψει σε συνάδελφό του.
Δείτε εδώ όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες.
Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε οδοντίατρο είναι, φυσικά, οι συστάσεις. Ζητήστε από τα άτομα εμπιστεύεστε την γνώμη τους να σας συστήσουν τον δικό τους οδοντίατρο. Αν μετακομίσατε πρόσφατα και ψάχνετε για νέο οδοντίατρο, μπορείτε να ζητήσετε από τον προηγούμενο σας οδοντίατρο να σας συστήσει αν γνωρίζει κάποιον στην νέα σας περιοχή. Άλλος τρόπος αναζήτησης είναι να φτιάξετε μια λίστα οδοντιάτρων με βάση τον τοπικό οδηγό ή το ίντερνετ ή τέλος να συμβουλευτείτε τον τοπικό οδοντιατρικό σύλλογο για πληροφορίες.
Για να κάνετε μια πρώτη διαλογή των επιλογών σας, μπορείτε να το κάνετε με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
– Ωράριο λειτουργίας: Αποκλείστε αυτούς όσων τα ωράρια δεν σας βοελύουν
– Επιλέξτε οδοντιάτρους που είναι είτε κοντά στο σπίτι σας, είτε κοντά στη δουλειά σας. Εξετάστε αν έχετε εύκολη πρόσβαση με τα ΜΜΜ ή αν υπάρχει χώρος στάθμευσης για το αυτοκίνητό σας.
– Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον ασφαλιστικό σας φορέα για μέρος των εξόδων, επιλέξτε όσους είναι συμβεβλημένοι στο ταμείο σας.
– Κρατήστε μια επιφύλαξη για όσους οδοντιάτρους υπερβάλλουν σε διαφήμιση, έχουν πάρα πολύ χαμηλές τιμές ή ισχυρίζονται ότι έχουν εξειδίκευση σε όλους τους οδοντιατρικού τομείς.
– Επιδιώξτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες, όσων οδοντιάτρων έχουν, καθώς από εκεί θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό του, την εκπαίδευση του, τη συμμετοχή του σε επιστημονικούς φορείς κ.α.
Μην νιώσετε την “υποχρέωση” να επιλέξετε τον πρώτο οδοντίατρο που θα σας συστήσουν ή που θα επισκεφτείτε. Μπορείτε να επισκεφτείτε περισσότερους ώστε να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει.
Σε αυτό το σημείο η λίστα σας θα πρέπει να έχει περιοριστεί σημαντικά. Κλείστε λοιπόν ραντεβού και φροντίστε να συλλέξετε επιπλέον πληροφορίες από την επίσκεψή σας. Όπως:
– Κατέγραψε ο οδοντίατρος ή ο βοηθός το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό σας;
– Τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής; Φορούσε γάντια και μάσκα κατά την εξέταση; Χρησιμοποίησε αποστειρωμένα εργαλεία;
– Πραγματοποίησε λεπτομερή έλεγχο των ούλων, δοντιών και γενικά του στόματος;
– Μετά την εξέταση σας έδωσε οδηγίες στοματικής υγιεινής;
– Αν εντόπισε κάποιο πρόβλημα, σας εξήγησε αναλυτικά τη φύση του, τους πιθανούς τρόπους θεραπείας και το απαιτούμενο κόστος;
– Ήταν ευκρινής στις απαντήσεις που έδωσε σε τυχόν απορίες σας;
Αφού αποφασίσετε λοιπόν να προχωρήσετε σε κάποιο καθαρισμό ή σφράγισμα με τον οδοντίατρο που διαλέξατε, υπάρχουν κάποια σημεία που θα πρέπει να εξετάσετε:
– Παρατηρήστε αν τηρήθηκε ο χρόνος του ραντεβού και πόση ώρα αναμονής υπήρχε πριν έρθει η σειρά σας.
– Αν, όπως είπαμε, πάτε για έναν καθαρισμό ή σφράγισμα και η θεραπεία ολοκληρωθεί σε 15 λεπτά, δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι ιδιαίτερα ποιοτικό
– Εάν πονάτε κατά την διάρκεια της θεραπείες σταματήστε τον οδοντίατρο για να του το αναφέρετε. Εκείνος θα πρέπει να κάνει ότι είναι απαραίτητο, αφού σας ενημερώσει, για να μην πονάτε τόσο.
Δείτε ποια είναι τα Διεθνή Σήματα Επικοινωνίας του Ασθενούς με τον Οδοντίατρο
– Μετά το πέρας της θεραπείας ελέγξτε αν το “πάτημα” των δοντιών σας είναι σωστό ή αν νιώθετε κάποια ενόχληση στα δόντια ή στα ούλα. Ανεφέρε τε το αμέσως ή αν παρατηρήσετε κάτι αφού επιστρέψετε σπίτι, ενημερώστε τον οδοντίατρο τηλεφωνικά και κλείστε άλλο ραντεβού για να διορθωθεί το πρόβλημα – χωρίς επιπλέον χρέωση.
– Αν ο οδοντίατρος σας προτείνει κάποια εξεζητημένη και ακριβή θεραπεία, μπορείτε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη από άλλο οδοντίατρο.
Ο οδοντίατρος σας δεν αρκεί να καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες σας σαν επιστήμονας αλλά είναι καλό να σας ταιριάζει και σαν χαρακτήρας.
Πηγή

(Visited 35 times, 2 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close