Πολλοί δύτες μπορεί να εμφανίσουν οδοντικά συμπτώματα

0
899
Πολλοί δύτες μπορεί να εμφανίσουν οδοντικά συμπτώματα

Buffalo, ΝΥ, ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη, οι ερασιτέχνες δύτες πρέπει να συμβουλευτούν τον οδοντίατρό πριν την κατάδυση, αν έχουν λάβει πρόσφατα οδοντιατρική φροντίδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των δυτών έχουν βιώσει οδοντικά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν περιοδοντικό πόνο, πόνο στα δόντια και στη γνάθο, χαλάρωση στεφάνων, και σπασίματα σε σφραγίσματα. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στο συνεχές σφίξιμο της γνάθου και τις διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση κάτω από το νερό.

Πολλοι δυτες μπορει να εμφανισουν οδοντικά συμπτωματα

Προκειμένου να προσδιορίσουν τα οδοντικά προβλήματα και τη δυσφορία στους δύτες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Buffalo ρώτησαν 100 υγιείς δύτες. Οι δύτες που ρωτήθηκαν online ήταν πιστοποιημένοι ερασιτέχνες δύτες και είχαν ηλικία από 18 και πάνω.

Από τους 41 συμμετέχοντες που ανέφεραν οδοντικά συμπτώματα, το 42% βίωσαν βαροδονταλγία. Το 24% ανέφεραν πόνο επειδή κρατούσαν στο στόμα τους σφιχτά τον ρυθμιστή αέρα και το 22% ανέφεραν πόνο στο σαγόνι. Ένα 5% σημείωσαν ότι οι οδοντιατρικές στεφάνες τους χάλασαν κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Ένα άτομο ανέφερε σπασμένο σφράγισμα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο πόνος αφορούσε περισσότερο στους γομφίους. Επιπλέον, οι εκπαιδευτές κατάδυσης, οι οποίοι απαιτούν το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης, παρουσιάζουν οδοντικά συμπτώματα πιο συχνά. Αυτή η συχνότητα είναι πιθανό να οφείλεται στον περισσότερο χρόνο που δαπανάται σε μικρότερο βάθος, όπου οι διακυμάνσεις της πίεσης είναι μεγαλύτερες, είπαν οι ερευνητές.

Συμπερασματα

“Η πιθανότητα για βλάβη είναι υψηλή κατά τη διάρκεια των καταδύσεων,” είπε η Dr Vinisha Ranna. Η  Dr Vinisha Ranna είναι η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και φοιτήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Buffalo. Έχει ολοκληρώσει 60 καταδύσεις και είχε την ιδέα για αυτή τη μελέτη όταν ένιωσε πίεση στα δόντια της κατά την πρώτη κατάδυση της το 2013.

Οι ασθενείς θα πρέπει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο πριν την κατάδυση ώστε να ελέγξουν την ύπαρξη τερηδόνας και τις αποκαταστάσεις τους. Ένα προστατευτικό στόματος χρειάζεται να σχεδιαστεί ώστε να αποφευχθεί ο πόνος στο σαγόνι και οι κροταφογναθικές διαταραχές στους δύτες.

Η ερευνήτρια διεξάγει επί του παρόντος μία μελέτη σε μία εκτεταμένη ομάδα με περισσότερους από 1,000 συμμετέχοντες. Ελπίζει ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στον καθορισμό των προαπαιτούμενων για τη στοματική υγεία όσον αφορά στις πιστοποιήσεις κατάδυσης.

Η μελέτη έχει τίτλο “Prevalence of dental problems in recreational SCUBA divers: A pilot survey”. Δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016 στο περιοδικό British Dental Journal.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/32671_many_scuba_divers_may_experience_dental_symptoms.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.