Περισσότερη τερηδόνα έχουν όσοι φοβούνται τον οδοντίατρο

0
1128
Περισσότερη τερηδόνα έχουν όσοι φοβούνται τον οδοντίατρο
Young female dentist giving anesthesia to the patient before dental surgery. The patient in fear holds hands over mouth. Selective focus, focus on the patient.

Το άγχος για τον οδοντίατρο είναι ένα κοινό φαινόμενο, αν και θεωρείται φοβία όταν έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην ευημερία του ασθενούς. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με οδοντιατρική φοβία είναι πιθανότερο να έχουν ενεργή τερηδόνα και ελλείποντα δόντια, σύμφωνα με το Οδοντιατρικό Ινστιτούτο του King’s College London. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης αναφέρουν ότι η ποιότητα ζωής τους, όπως και η στοματική τους υγεία, είναι κακή.

Περισσοτερη τερηδονα εχουν οσοι φοβουνται τον οδοντίατρο

Η μελέτη ανέλυσε το σύνολο των δεδομένων από την Έρευνα για την Υγεία των Ενηλίκων ώστε να εξετάσει κοινές καταστάσεις στοματικής υγείας των ατόμων με οδοντιατρική φοβία. Τα δεδομένα περιελάμβαναν 10,900 συμμετέχοντες, με 1,367 να είναι φοβικοί. Από αυτούς του 1,367, οι 344 ήταν άνδρες και οι 1,023 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι φοβούνταν τον οδοντίατρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τερηδόνα και ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια, σε σχέση με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν παρόμοιο φόβο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά τερηδόνας και ελλειπόντων δοντιών οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με οδοντιατρική φοβία αποφεύγουν να βλέπουν τον οδοντίατρο τακτικά ώστε να αντιμετωπίζουν στοματικές παθήσεις που μπορεί να γίνουν χρόνιες. Μόλις γίνει μια επίσκεψη, ο φοβικός ασθενής μπορεί να προτιμήσει μια βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα, όπως μια εξαγωγή, αντί για μια μακροπρόθεσμη λύση.

Η συσχέτιση μεταξύ εκείνων που έχουν ελλείποντα δόντια και εκείνων που υποφέρουν από οδοντιατρική φοβία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων θεραπείας που λαμβάνονται όταν το άτομο με οδοντιατρική φοβία επιδιώκει τελικά θεραπεία. Τόσο ο ασθενής όσο και ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξουν μια εξαγωγή δοντιού, παρά να κλείσουν μια σειρά από ραντεβού για να ολοκληρώσουν μια αποκατάσταση,” δήλωσε ο Tim Newton, PhD, του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του King’s College London.

Αλλα Συμπερασματα

Η μελέτη διευκρίνισε επίσης ότι η οδοντιατρική φοβία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών, επηρεάζοντας τη φυσιολογική, ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική τους ευεξία. Αυτοί οι ασθενείς έδειξαν υψηλότερα επίπεδα επίδρασης στους εν λόγω τομείς, ακόμη και όταν οι ασθένειες των δοντιών τους τέθηκαν υπό έλεγχο.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με οδοντιατρική φοβία εκφράζουν δυσάρεστα συναισθήματα όπως η θλίψη, και ένα γενικότερο άγχος καθώς και λιγότερη ζωτικότητα,” είπε η  Ellie Heidari, BDS, MSc, MA, επικεφαλής της μελέτης. “Η αμηχανία που προκαλείται από τα χαλασμένα τους δόντια τους εμποδίζει να χαμογελούν.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές παρατήρησαν τη σημαντική διαφορά μεταξύ των φοβικών ανδρών και των φοβικών γυναικών. Ενώ οι λόγοι πίσω από αυτήν τη διαφορά παραμένουν ασαφείς, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία των ανδρών να αναφέρουν τέτοιους φόβους σε μια διαδικασία αξιολόγησης.

Ή, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες, που οδηγούν σε αυξημένη συνειδητοποίηση και επαγρύπνηση όσον αφορά στα ερεθίσματα που σχετίζονται με το φόβο.

Η μελέτη έχει τίτλο “The Oral Health of Individuals with Dental Phobia: A Multivariate Analysis of the Adult Dental Health Survey, 2009”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Dental Journal.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1899-patients-with-dental-phobia-more-likely-to-have-caries-and-missing-teeth

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.