Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει τη σύλληψη στις γυναίκες;

0
606
Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει τη σύλληψη στις γυναίκες;

Ελσίνκι, Φινλανδία: Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, διαπιστώθηκε ότι το περιοδοντικό παθογόνο Porphyromonas gingivalis μπορεί να εμποδίσει τη σύλληψη σε νεαρές γυναίκες. Σύμφωνα με τη Global Burden of Disease Study, η σοβαρή χρόνια περιοδοντίτιδα είναι η έκτη πιο συνηθισμένη ασθένεια στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για την επίδραση των περιοδοντικών βακτηρίων στη σύλληψη.

Η περιοδοντιτιδα επηρεαζει τη σύλληψη στις γυναικες;

Η μελέτη διερεύνησε αν οι μικροβιολογικοί και ορολογικοί δείκτες της περιοδοντίτιδας σχετίζονται με τη σύλληψη. Στη μελέτη συμμετείχαν 256 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 19 και 42 ετών που είχαν σταματήσει την αντισύλληψη για να μείνουν έγκυες.

Οι συμμετέχουσες αρχικά ερωτήθηκαν για το ιατρικό ιστορικό τους, τις συνήθειες καπνίσματος, τις συνήθειες στοματικής υγιεινής, τις προηγούμενες οδοντιατρικές επισκέψεις και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Οι στοματικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία βλαβών και περιοδοντικής νόσου. Προκειμένου να ανιχνευθούν τα περιοδοντικά παθογόνα και τα σχετικά αντισώματα, οι ερευνητές ανέλυσαν συλλεγμένο ορό και σάλιο. Για τη διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας, πραγματοποιήθηκαν γυναικολογικές εξετάσεις και ελήφθησαν κολπικά επιχρίσματα. Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες για να διαπιστωθεί εάν έμειναν έγκυες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το παθογόνο P. gingivalis στο σάλιο ήταν σημαντικά πιο κοινό σε όσες γυναίκες δεν μπορούσαν να συλλάβουν σε σχέση με αυτές που μπορούσαν (8,3% έναντι 2,1%). Τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του παθογόνου στο σάλιο ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες που δεν έμειναν έγκυες.

Επιπλέον, η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι το εύρημα ήταν ανεξάρτητο από άλλους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τη σύλληψη, όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η βακτηριακή κολπίτιδα, οι προηγούμενες γέννες ή η κλινική περιοδοντική νόσος.

Η μελέτη μας δεν απαντά στην ερώτηση σχετικά με τους πιθανούς λόγους υπογονιμότητας αλλά δείχνει ότι τα περιοδοντικά βακτήρια μπορεί να έχουν συστηματική επίδραση ακόμα και σε μικρότερες ποσότητες και ακόμη και προτού εμφανιστούν σαφή κλινικά συμπτώματα της νόσου των ούλων“, δήλωσε η περιοδοντολόγος και επικεφαλής συγγραφέας Dr. Susanna Paju, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Η ομάδα μελέτης ήταν αρκετά ομοιογενής όσον αφορά στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τη γενική υγεία. Ωστόσο, οι περιορισμοί στη μελέτη περιελάμβαναν την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με την ακριβή ημερομηνία διακοπής της αντισύλληψης, τη διάρκεια χρήσης οποιασδήποτε αντισυλληπτικής μεθόδου και το αν η καθυστερημένη σύλληψη οφειλόταν στους συμμετέχοντες ή στους συζύγους τους.

Η συσχέτιση μεταξύ του P. gingivalis και της καθυστερημένης σύλληψης πρέπει να επιβεβαιωθεί σε άλλα περιβάλλοντα και περισσότεροι μηχανισμοί που εξηγούν αυτή τη συσχέτιση πρέπει να διευκρινιστούν. Τα παρόντα δεδομένα, εντούτοις, ενθαρρύνουν τις γυναίκες σε γόνιμη ηλικία να διατηρούν καλή στοματική υγιεινή για να αποφύγουν την περιοδοντική μόλυνση“, ανέφεραν οι ερευνητές στην ερευνητική τους έκθεση.

Η έρευνα έχει τίτλο “Porphyromonas gingivalis may interfere with conception in women“. Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Journal of Oral Microbiology.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/europe/35222_periodontal_pathogen_may_interfere_with_conception_in_young_women.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.