Παιδιά με τύπου 2 διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην κακή στοματική υγεία

0
317
Παιδιά με τύπου 2 διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην κακή στοματική υγεία

Μπάφαλο, Ν.Υ., Η.Π.Α.: Παρόλο που είναι γνωστό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και διαβήτη στους ενήλικες, μέχρι σήμερα δεν είχε διεξαχθεί κάποια έρευνα για τη στοματική υγεία των παιδιών με παχυσαρκία και διαβήτη.

Παιδια με τυπου 2 διαβήτη ειναι πιο επιρρεπη στην κακη στοματικη υγεια

Για πρώτη φορά, μια μελέτη έχει δείξει ότι τα παχύσαρκα παιδιά με τύπου 2 διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν κακή στοματική υγεία σε σχέση με τα παχύσαρκα παιδιά χωρίς τη νόσο.

19 παιδιά με κανονικό βάρος, 14 παχύσαρκα παιδιά και 16 παχύσαρκα παιδιά με τύπου 2 διαβήτη, ηλικίας 10-19 ετών, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε μια έρευνα για τη στοματική υγεία, υποβλήθηκε σε στοματική εξέταση, και παρείχε σάλιο για τη μέτρηση των φλεγμονωδών δεικτών και για τη μικροβιακή ανάλυση.

Αν και τα ποσοστά των ελλειπόντων δοντιών, των δοντιών με τερηδόνα και των σφραγισμάτων ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων, η σοβαρότητα της φλεγμονής των ούλων (που εκτιμήθηκε με τη χρήση των ουλικών δεικτών) ήταν χειρότερη στην ομάδα διαβητη τύπου 2.

Ενώ τα περισσότερα παιδιά με κανονικό βάρος και τα παιδιά με παχυσαρκία αλλά χωρίς διαβητη είχαν εξαιρετική ή καλή βαθμολογία ούλων, κανένας από τους συμμετέχοντες στην ομάδα διαβήτη τύπου 2 δεν είχε εξαιρετική βαθμολογία.

Επιπλέον, τα παιδιά με διαβήτη ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν επισκεφθεί τον οδοντίατρο μέσα στο διάστημα έξι μηνών. “Αποδεικνύεται ότι ενώ οι παχύσαρκοι έφηβοι με διαβήτη τύπου 2 έχουν συνήθως πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα, συχνά μέσω δημόσιας χρηματοδότησης, δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο,” είπε η Dr. Lucy Mastrandrea, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, στο οποίο διεξήχθη η μελέτη.

Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι, όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά με διαβητη τύπου 2 εμφανίζονται πιο ευάλωτα στην περιοδοντική φλεγμονή από τα κανονικά ή τα απλώς παχύσαρκα παιδιά,” δήλωσε ο καθηγητής Frank A. Scannapieco από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου. “Παρέχει λόγους που δικαιολογούν την ανάγκη για πρόσθετη προσοχή στην υγιεινή στόματος σε παιδιά με διαβητη τύπου 2.

Η έρευνα έχει τίτλο  “Salivary inflammatory markers and microbiome in normoglycemic lean and obese children compared to obese children with type 2 diabetes.” Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό PLOS ONE.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/33994_children_with_type_2_diabetes_more_prone_to_poor_oral_health_.html

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.