Written by 8:27 am Ιστορική Αναδρομή

Παλαιολιθική Διατροφή: Τι αποκαλύπτουν τα προϊστορικά δόντια

Παλαιολιθική Διατροφή: Τι αποκαλύπτουν τα προϊστορικά δόντια

Νέα αρχαιολογική έρευνα σε απολιθωμένα δόντια μπορεί να έχει αποκαλύψει ότι η αυθεντική παλαιολιθική διατροφή περιείχε σιτάρι και κριθάρι, και δεν περιοριζόταν μόνο στο κρέας και τα λαχανικά, τα οποία συνήθως περιλαμβάνει η σημερινή διατροφή.

Οσα αποκαλυπτουν τα προϊστορικα δόντια

Επιστήμονες από το Cambridge, Cardiff, UCL, και το York μελέτησαν τα απομεινάρια εννέα ανθρώπων που έζησαν περίπου 9.000 χρόνια πριν, στη μετέπειτα Μεσολιθική Περίοδο (6600 π.Χ. – 6450 π.Χ.) καθώς και στη Μεσολιθική-Νεολιθική φάση (6200 π.Χ. – 5900 π.Χ.), και βρήκαν φυτική ύλη απολιθωμένη στα δόντια τους.

Εξαιτίας της κακής στοματικής υγιεινής, μικροσκοπικά απολιθώματα είχαν παγιδευτεί στην πλάκα που βρισκόταν στα αρχαία δόντια τους. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η πλάκα  στην πραγματικότητα, περιέχει φυτά-δημητριακά – τα οποία αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ήταν μέρος της διατροφής των ανθρώπων που έζησαν τουλάχιστον 4 αιώνες μετά.

“Υπήρξε μία μακρόχρονη άποψη ότι για την περισσότερη Παλαιολιθική, αλλά και για μεγάλο μέρος της Μεσολιθικής Περιόδου, η ζωική πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρέας και τα ψάρια ήταν η βασική τροφή ενώ οι φυτικές τροφές ήταν πολύ περιορισμένες,” δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dusan Borić στη συνέντευξή του στο Business Insider.
Γενικά πιστεύεται ότι οι άνθρωποι της Μεσολιθικής Περιόδου ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και ζούσαν σε τεράστιες δασικές εκτάσεις.
Η Νεολιθική Εποχή ήρθε μετά και ήταν τότε που οι άνθρωποι ανέπτυξαν τη γεωργία και άρχισαν να ασχολούνται με τις καλλιέργειες δημητριακών.
Η ανακάλυψη εγχώριων σιτηρών στη διατροφή των Μεσολιθικών ανθρώπων σημαίνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ των τοπικών ζωοτρόφων και των πρώτων Νεολιθικών κοινοτήτων ίσως επεκτείνονταν πέρα από τα όρια που πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, με δεδομένο το πόσο βαθιά στην ενδοχώρα των Βαλκανίων βρέθηκαν.
“Τη στιγμή της ανακάλυψης είχαμε την αίσθηση ότι αυτές οι ομάδες των πολύπλοκων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ήταν σε επαφή με άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές,” είπε ο Borić.
“Για παράδειγμα, βρήκαμε χάντρες φτιαγμένες από θαλάσσια γαστερόποδα που προέρχονται από τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και της Αδριατικής, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που βρέθηκαν τα απολιθώματα.”
Πηγή: http://www.sciencealert.com/prehistoric-human-teeth-reveal-what-the-paleo-diet-actually-entailed
 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Last modified: September 26, 2016

Close