Η παχυσαρκία επηρεάζει την ορθοδοντική θεραπεία

0
389
Η παχυσαρκία επηρεάζει την ορθοδοντική θεραπεία
Closeup view of scales on a floor and kids feet

Στις δυτικές χώρες, όπως στην Αγγλία, υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των παιδιών είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα. Στο μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών νεαρής ηλικίας με προβλήματα σύγκλεισης υποβάλλεται σε ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Η παχυσαρκια επηρεαζει την ορθοδοντική θεραπεία

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου υποδεικνύει πως η απόκριση σε αυτού του είδους τη θεραπεία μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το σωματικό βάρος του παιδιού.

Στη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν έναν αριθμό εφήβων ασθενών, που ταξινομήθηκαν με βάση τον δείκτη μάζα τους ως φυσιολογικού βάρους ή παχύσαρκοι, από την αρχή έως και το τέλος της ορθοδοντικής τους θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων βρέθηκε ότι οι ασθενείς που ήταν παχύσαρκοι εμφάνιζαν σημαντικά αυξημένο ποσοστό αρχικής μετατόπισης δοντιών και στην περίπτωσή τους απαιτούνταν λιγότερος χρόνος για την ορθοδοντική διευθέτηση των δοντιών σε σχέση με την περίπτωση των ασθενών φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι τα επίπεδα φλεγμονωδών βιολογικών δεικτών στους ουλικούς ιστούς των παχύσαρκων ασθενών ήταν αυξημένα πριν την ορθοδοντική θεραπεία.

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη αυτού του είδους που εξέτασε τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ορθοδοντικής μετακίνησης δοντιών. Έδειξε ότι η κατάσταση αυτή σε έφηβους ασθενείς επηρεάζει τους υποστηρικτικούς ιστούς γύρω από το δόντι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας σε παχύσαρκους ασθενείς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του δυτικού κόσμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλαπλά χρόνια νοσήματα, όπως η περιοδοντίτιδα.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/greece/34159____________.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.