Όταν ο ιός HPV προσβάλλει την στοματική κοιλότητα

0
2237
Απεργία Οδοντιάτρων για το ασφαλιστικό
Απεργία Οδοντιάτρων για το ασφαλιστικό

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστός και ως HPV (ακρωνύμιο του Human Papilloma Virus), προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους του σώματος, στους οποίους συγκαταλέγεται και η στοματική κοιλότητα.

Η συνηθέστερη βλάβη που προκαλείται από τον ιό HPV στην στοματική κοιλότητα είναι το θήλωμα. Το θήλωμα είναι καλοήθης βλάβη και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αλλά περισσότερο σε ασθενείς στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Το θήλωμα σχετίζεται με τα στελέχη 6 και 11 του ιού, τα οποία δεν προκαλούν καρκίνο.

Η εμφάνιση του θηλώματος είναι με τη μορφή ογκιδίου στο χρώμα του φυσιολογικού βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας και η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χειρουργική του αφαίρεση ή την αφαίρεση με laser ενώ έχει άριστη πρόγνωση.

Μία ακόμη συνήθη βλάβη, που εμφανίζεται στη στοματική κοιλότητα και σχετίζεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, με στελέχη του ιού, είναι ο ομαλός λειχήνας. Συνήθως, οι ασθενείς εμφανίζουν και διάφορα γενικά νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.

Τα στελέχη που προσβάλλουν το στόμα μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί. Σε πολλές περιπτώσεις ο ιός παραμένει ασυμπτωματικός για μήνες ή και χρόνια ακόμα. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε πότε προσβληθήκατε από τον ιό.

Δύο εμβόλια έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα (Gardasil, Cervarix) για την αποτροπή της μόλυνσης από τους καρκινογόνους τύπους του ιού. Με τον εμβολιασμό ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα έναντι των στελεχών 16 και 18 του ιού, που είναι και τα πιο επικίνδυνα καρκινογόνα στελέχη και παρέχει 100%  προστασία έναντι αυτών. Το Gardasil παρέχει προστασία και έναντι των στελεχών 6 και 11 και η διάρκεια της προστασίας του εκτείνεται στα 3 χρόνια. Το Cervarix παρέχει προστασία έναντι των στελεχών 16 και 18 για χρονικό διάστημα που φτάνει τουλάχιστον τα 6,5 χρόνια.

Αν παρατηρήσετε οποιασδήποτε μορφής βλάβη στην στοματική κοιλότητα ενημερώστε τον οδοντίατρό σας και ελέγξτε το άμεσα. Δεν σημαίνει ότι θα έχετε προσβληθεί από τον ιό αλλά να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.