Written by 9:44 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα σιδεράκια!

Νεαρή γυναίκα φοράει σιδεράκια

Σύμφωνα με έρευνα των Profit, Fields & Money,”Prevelance of Mal Occlusion & Orthodontic Treatment’, 6 στα 10 παιδιά και 1 στους 2 ενήλικες χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία, η οποία συνήθως μεταφράζεται σε σιδεράκια.
Η ορθοδοντική θεραπεία δεν αποκαθιστά μόνο το αισθητική του στόματος αλλά βελτιώνει την αυτοπεποίθηση καθώς και τυχόν προβλήματα μάσησης. Η ανύψωση όμως της ψυχολογίας, με την απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου, είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει η ορθοδοντική στον άνθρωπο.
Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο τους ορθοδοντικό τους έλεγχο σε ηλικία 7 ετών περίπου, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Ιδανική ηλικία κατά την οποία ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια είναι τα 11-12 έτη. Στην ηλικία αυτή αρκετά παιδιά φοράνε σιδεράκια, οπότε δεν θα νιώθουν παράταιρα ή διαφορετικά στο σχολείο και στις δραστηριότητες με άλλα παιδιά.
Η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια διαρκεί από ενάμιση έως 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Τα σιδεράκια δεν είναι επίπονα. Μονάχα τις 2-3 πρώτες μέρες πιθανόν να νιώθουν μια πίεση η οποία και εξαφανίζεται άμεσα. Γι’ αυτό το λόγο και οι ειδικοί συνιστούν τα σιδεράκια να τοποθετούνται σε περιόδους όπως σχολικές διακοπές, Σαβατοκύριακα, αργίες κλπ.
Συνήθως τα στοματικά προβλήματα απαιτούν σιδεράκια είναι:
– H άνω και η κάτω γνάθος έχουν μεν αρμονική σχέση, αλλά το μέγεθος των δοντιών δεν είναι αρμονικό, δηλαδή έχουμε μεγάλα δόντια και μικρή γνάθο ή το αντίστροφο.
– Η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την κάτω γνάθο.
– Η κάτω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την άνω γνάθο.
Τα παραπάνω οδοντικά προβλήματα πιθανόν να οφείλονται μεν στον γενετικό προκαθορισμό της θέσης των δοντιών και της γνάθου, αλλά μπορεί να οφείλονται και στους εξής λόγους:
– Στην στοματική αναπνοή, όπου η άνω γνάθος στενεύει, διότι η γλώσσα κάθεται στα κάτω δόντια και δεν πιέζει την υπερώα να ανοίξει.
– Στη νηπιακή κατάποση, όπου το παιδί σπρώχνει την γλώσσα προς τα έξω όταν καταπίνει. Αν αναλογιστούμε ότι καταπίνουμε 1200-1400 φορές το 24ωρο, καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχα είναι σαν να πιέζουμε δυνατά τόσες φορές τα δόντια μας προς τα έξω και η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη
– Στον θηλασμό του δακτύλου, που πρέπει να αποφεύγεται.
Πηγή

(Visited 22 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close