Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα σιδεράκια!

0
1323
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα σιδεράκια!

Αν έχετε στραβά δόντια ή κακή σύγκλειση, υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών που βοηθούν στην ευθυγράμμιση των δοντιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα σιδεράκια.

Ολα οσα πρεπει να γνωριζετε για τα σιδεράκια!

Πόσοι τύποι υπάρχουν;

Αν τα σιδεράκια είναι η λύση για εσάς, τότε ο ορθοδοντικός σας θα σας πει τον τύπο που είναι κατάλληλος για την περίπτωσή σας.

Πώς λειτουργούν τα σιδεράκια;

Τα σιδεράκια λειτουργούν με την εφαρμογή σταθερής και συνεχούς πίεσης για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε αργά να μετακινήσουν τα δόντια σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όπως μετακινούνται τα δόντια, το οστό αλλάζει σχήμα με την πίεση.

Για πόσο χρόνο θα πρέπει να βάλω σιδεράκια;

Ο χρόνος που απαιτείται για τα σιδεράκια ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, το χώρο που είναι διαθέσιμος, την απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα δόντια για να φτάσουν στη σωστή θέση, την υγεία των δοντιών, των ούλων και του οστού που τα υποστηρίζει, καθώς και από το βαθμό που ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες.

Κατά μέσο όρο, ωστόσο, όταν μπουν τα σιδεράκια συνήθως διατηρούνται από ένα έως τρία χρόνια. Όταν τα σιδεράκια βγουν, οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να φορούν συγκρατητικά για πολλά χρόνια μετά.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Ο ορθοδοντικός σας θα θέλει να σας βλέπει περίπου μια φορά το μήνα, ώστε να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις στα σιδερακια προκειμένου η πίεση που ασκούν να παραμένει σταθερή.

Πονάνε τα σιδερακια;

Όχι. Ωστόσο, μετά από κάθε ραντεβού με τον ορθοδοντικό, μπορεί να αισθανθείτε λίγο πόνο ή κάποια ενόχληση στο στόμα. Σε αυτήν την περίπτωση ένα συνηθισμένο παυσίπονο θα σας ανακούφισει.

Επηρεάζει η ηλικία την επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας;

Η μηχανική διαδικασία που χρησιμοποιείται στη μετακίνηση των δοντιών είναι ίδια για κάθε ηλικία. Οπότε τα οφέλη της ορθοδοντικής δεν σταματούν μόνο στα παιδιά, αλλά αφορούν και στους ενήλικες. Η διαφορά είναι ότι επειδή στους ενήλικες το οστό δεν αναπτύσσεται πλέον, μπορεί να χρειάζονται περισσότερες διαδικασίες για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Μπορώ να συνεχίσω να αθλούμαι με τα σιδερακια;

Φυσικά. Ωστόσο, αν το άθλημα με το οποίο ασχολείστε εμπεριέχει τον κίνδυνο να τραυματιστείτε στην περιοχή του στόματος, τότε θα χρειαστεί να φορέσετε έναν προστατευτικό νάρθηκα.

Τι θα πρέπει να περιμένω όταν βγάλω τα σιδερακια;

Όταν τα σιδερακια βγουν, θα γίνει ένας λεπτομερής καθαρισμός των δοντιών. Ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας ζητήσει να βγάλετε ακτινογραφίες ώστε να δει τα αποτελέσματα της ευθυγράμμισης και να ελέγξει τους φρονιμίτες. Αν οι φρονιμίτες βγουν αφού έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία με τα σιδεράκια, ο ορθοδοντικός μπορεί να σας προτείνει να τους βγάλετε ώστε να μην πιέσουν τα άλλα δόντια και τα ξαναμετακινήσουν.

Ύστερα, ο ορθοδοντικός σας θα σας δώσει ένα συγκρατητικό, το οποίο και θα πρέπει να φοράτε συνέχεια τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του ύπνου για αρκετά χρόνια. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς τα δόντια έχουν την τάση να μετακινούνται προς την αρχική τους θέση με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: http://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.