Οδοντόκρεμα ανιχνεύει την πλάκα και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις!

0
467
Οδοντόκρεμα ανιχνεύει την πλάκα και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις!

Μια οδοντόκρεμα που ανιχνεύει την οδοντική πλάκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών επεισοδίων!

Οδοντοκρεμα ανιχνευει την πλάκα και προλαμβανει καρδιακες παθησεις!

Σε διεθνές επίπεδο, οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας συμφωνούν πως η στοματική υγεία και οι φλεγμονώδεις νόσοι, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και το εγκεφαλικό συσχετίζονται.

Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη έδειξε πως οι χρήστες μίας συγκεκριμένης οδοντόπαστας που εντοπίζει τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας στα δόντια εμφάνιζαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ενός δείκτη καρδιακών νοσημάτων, υποδεικνύοντας πως η οδοντόκρεμα οδηγούσε σε στατιστικά σημαντική μείωση της οδοντικής πλάκας και της φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα.

Στη μελέτη, 61 υγιή άτομα (ηλικίας 19-44) ταξινομήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Ενώ η μία ομάδα – που αποτελούνταν από 31 άτομα – χρησιμοποιούσε την οδοντόπαστα που εντόπιζε την οδοντική πλάκα για 60 ημέρες, η δεύτερη ομάδα – που αποτελούνταν από 30 άτομα – χρησιμοποιούσε μία placebo οδοντόπαστα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να εκτιμηθεί η οδοντική πλάκα, όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ένα φθορίζον στοματικό διάλυμα και λήφθηκαν ενδοστοματικές φωτογραφίες με ειδικό φωτισμό.

Η ανάλυση έδειξε πως η οδοντόπαστα που ανιχνεύει την οδοντική πλάκα μείωσε τη μέση τιμή του δείκτη πλάκας κατά 49% σε σχέση με μείωση 24% στην ομάδα που χρησιμοποιούσε το placebo σκεύασμα.

Επιπρόσθετα, εργαστηριακές δοκιμασίες σε μία προκαθορισμένη υπο-ομάδα 38 συμμετεχόντων έδειξαν πως η οδοντόπαστα μείωσε τα επίπεδα της C ενεργού πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας, ενός ευαίσθητου δείκτη για μελλοντικές καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, κατά 29%, ενώ τα επίπεδα της C πρωτεΐνης αυξήθηκαν κατά 25% στα άτομα που χρησιμοποιούσαν την placebo οδοντόκρεμα.

Η Plaque HD, η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, εισήχθη στην αγορά στις αρχές του 2016. Διαθέτει τεχνολογία Targetol, που περιέχει φυσικούς φυτικούς παράγοντες ανίχνευσης οδοντικής πλάκας και χρωματίζει κάθε μορφή οδοντικής πλάκας βοηθώντας τους χρήστες να αφαιρούν έως και 4 φορές περισσότερη οδοντική πλάκα από τις τυπικές οδοντόπαστες.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως η παρατηρούμενη μείωση υποστηρίζει την υπόθεση πως η Plaque HD μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, απαιτείται μία μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη με επαρκές δείγμα και διάρκεια για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ίδιους.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/greece/35050_________________.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.