Written by 12:42 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Οδοντινική Υπερευαισθησία : Θεραπεία

Στο ετήσιο Παγκόσμιο οδοντιατρικό συνέδριο της FDI, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Βραζιλία, η GSK αποτέλεσε το χορηγό σε ένα συμπόσιο αφιερωμένο στην οδοντινική υπερευαισθησία.
Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Martin Addy, λέκτορα στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Bristol. Η παρουσίασή του με τίτλο Οδοντινική Υπερευαισθησία: Κατανόηση του Προβλήματος, είχε ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος εξετάζοντας τον αποδεκτό ορισμό της υπερευαισθησίας και τα πιθανά αίτια του προβλήματος. Ο Addy υποστήριξε ότι παρόλο που υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόβλημα για περισσότερα από 100 χρόνια, είναι ακόμη πολλά στοιχεία που παραμένουν άγνωστα.
Προκειμένου να ορίσει την οδοντινική υπερευαισθησία, ο καθηγητής Martin Addy χρησιμοποίησε τον ορισμό από μία εργασία του 1997: Η οδοντινική υπερευαισθησία χαρακτηρίζεται από σύντομο, οξύ πόνο που προέρχεται από εκτεθειμένη οδοντίνη σε απόκριση συνήθως σε θερμικά, εξατμιστικά, απτικά, ωσμωτικά, ή χημικά ερεθίσματα που δεν μπορούν να αποδοθούν σε οποιαδήποτε άλλη μορφή οδοντικής βλάβης ή παθολογίας. Στη συνέχεια, σχολίασε πως η κλινική διάγνωση της ευαισθησίας είναι πολύ δύσκολη,  καθώς η ευαίσθητη και η μη ευαίσθητη οδοντίνη έχουν την ίδια κλινική εικόνα στο επίπεδο που μπορεί να την παρατηρήσει ο οδοντίατρος. Τέλος, ο καθηγητής Addy περιέγραψε την πιο αποδεκτή θεωρία για την υπερευαισθησία-την υδροδυναμική θεωρία. Εξηγώντας τον υδροδυναμικό μηχανισμό σε σχέση με τα δόντια, αναφέρθηκε σε μία μελέτη όπου αναλύθηκαν ένα δόντι με ευαισθησία και ένα φυσιολογικό. Βρέθηκε πως το δόντι με ευαισθησία εμφάνιζε οκταπλάσια οδοντινοσωληνάρια και πως αυτά είχαν τη διπλάσια διάμετρο σε σχέση με το φυσιολογικό δόντι.
Η δεύτερη ομιλία του συμποσίου για την οδοντινική υπερευαισθησία έγινε από την Nicola West από την Οδοντιατρική Σχολή του Bristol. Η παρουσίασή της με τίτλο Οδοντινική Υπερευαισθησία: η σημασία των παραγόντων του ασθενή, εξέταζε τα αίτια της υπερευαισθησίας.
Τόνισε την επίδραση της υπερευαισθησίας στη συμπεριφορά των ασθενών των οποίων η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Εστίασε στο ζήτημα πως η οδοντίνη θα πρέπει να αποκαλυφθεί για να προκληθεί υπερευαισθησία και πως η αποκάλυψη προκαλείται κυρίως από ουλική υφίζηση, περιοδοντικά προβλήματα ή διάβρωση της αδαμαντίνης. Η West εστιάζοντας στην εξωγενή διάβρωση της αδαμαντίνης, δηλαδή την προσβολή των δοντιών από οξέα που προέρχονται από τη διατροφή του ασθενή, έκανε λόγο για την ποικιλία των διαθέσιμων, όξινων ποτών. Η καθηγήτρια συνέστησε τακτική εξέταση της οδοντικής αποτριβής και διάβρωσης, ειδικά λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού και της ποικιλίας διαθέσιμων θεραπειών για τη μείωση της βαρύτητας της ευαισθησίας. Παρουσίασε επίσης ορισμένες συμβουλές που μπορεί να δώσει ο οδοντίατρος στους ασθενείς: μείωση της συχνότητας έκθεσης των δοντιών σε οξέα, αποφυγή όξινων τροφών και ποτών τη νύκτα, αποφυγή του τριξίματος και σφιξίματος των δοντιών και αποφυγή βουρτσίσματος των δοντιών αμέσως μετά από όξινη έκθεση.
Ο τελευταίος ομιλητής στο συμπόσιο ήταν ο καθηγητής Eduardo M.B. Tinoco, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρίο στη Βραζιλία. Η παρουσίασή του, με τίτλο Πρακτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της οδοντινικής υπερευαισθησίας στην κλινική πράξη, περιελάμβανε τη διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών στο οδοντιατρείο. Ο καθηγητής Tinoco έθεσε το ερώτημα για το πώς μπορεί να θεραπευθεί η οδοντινική υπερευαισθησία.
Ένα καλό σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση της υπερευαισθησίας στο οδοντιατρείο αφού τεθεί μία σωστή διάγνωση και έχουν αποκλειστεί ή αντιμετωπιστεί άλλα πιθανά αίτια, ανέφερε ο καθηγητής Tinoco, είναι η αναγνώριση των αιτιολογικών παραγόντων και η πρόληψή τους μέσω τροποποίησης της διατροφής ή οδηγιών στοματικής υγιεινής. Άλλοι παράγοντες που συζήτησε περιελάμβαναν πιο περιστασιακά αίτια, όπως τη βλάβη που προκαλείται από επαγγελματίες κολυμβητές και δοκιμαστές κρασιών. Προφανώς το κρασί τράβηξε την προσοχή πολλών συμμετεχόντων και ο καθηγητής Tinoco πρότεινε πώς μπορούμε να δοκιμάσουμε κρασί σωστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να γευθούμε πλήρως ένα κρασί, το περιφέρουμε σύντομα σε ολόκληρο το στόμα για να καλύψει όλες τις γευστικές κάλυκες. Το κρατάμε για λίγο στο στόμα για να απολαύσουμε τη γεύση του προτού το καταπιούμε ή το φτύσουμε. Εκτός από την αρχική γεύση, θα παρατηρήσετε πως υπάρχει και μία μετέπειτα γεύση που αφήνει το κρασί.
Ο καθηγητής Tinoco συζήτησε στη συνέχεια τα διάφορα θεραπευτικά βοηθήματα, τόσο για τους ασθενείς στο σπίτι όσο και για κλινικά βοηθήματα. Οι κλινικές θεραπείες περιελάμβαναν τη χρήση βερνικιών και primer, υαλοϊονομερών κονιών για κάλυψη της προσβεβλημένης περιοχής, θεραπεία με Laser ή ουλοβλεννογόνια χειρουργική επέμβαση.
Κατάληξε πως θα πρέπει να πραγματοποιείται προληπτικός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς για να τεθεί μία σωστή διάγνωση.
Πηγή

(Visited 28 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close