Η οδοντική πλάκα αποκαλύπτει τις διατροφικές συνήθειες των πρώιμων ανθρώπων

0
535
Η οδοντική πλάκα αποκαλύπτει τις διατροφικές συνήθειες των πρώιμων ανθρώπων

Γιορκ, Ηνωμένο Βασίλειο/ Βαρκελώνη, Ισπανία. : Με βάση την οδοντική πλάκα του παλαιότερου ανθρωποειδούς της Ευρώπης, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι πρώτοι άνθρωποι της περιοχής δε χρησιμοποιούσαν τη φωτιά για μαγείρεμα, αλλά είχαν μία ισορροπημένη διατροφή με ωμό κρέας και φυτά.

Η έρευνα απέδειξε για άλλη μία φορά τις δυνατότητες της οδοντικής πέτρας. Η οδοντική πέτρα μπορεί να αποθηκεύει διατροφικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η οδοντικη πλάκα αποκαλυπτει τις διατροφικες συνηθειες των πρωιμων ανθρωπων

Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Γιορκ και του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης εξέτασαν την οδοντική πλάκα ενός ανθρωποειδούς 1.2 εκατομμυρίων ετών. Το ανθρωποειδές ανακτήθηκε στη βόρεια Ισπανία από την ερευνητική ομάδα Atapuerca το 2007. Απέσπασαν μικρο-απολιθώματα ώστε να βρουν άμεσα στοιχεία όσον αφορά στην τροφή που κατανάλωναν οι πρώτοι άνθρωποι.

Αυτά τα μικρο-απολιθώματα περιλάμβαναν τα ίχνη ιστών ωμών ζώων και άψητων κόκκων αμύλου. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε κατανάλωση χόρτων, κόκκων γύρης από ένα είδος πεύκου και εντόμων. Ακόμη βρέθηκε κάτι που έμοιαζε με οδοντογλυφίδα.

Όλες οι ίνες που ανιχνεύθηκαν ήταν μη απανθρακωμένες και δεν υπήρχε καμία ένδειξη χρήσης φωτιάς. Η χρονική στιγμή της πρώτης χρήσης της φωτιάς για μαγείρεμα είναι αμφισβητούμενη. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συνήθης χρήση ξεκίνησε 1.8 εκατομμύρια χρόνια πριν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν πιο αργά – 300.000-400.000 χρόνια πριν.

Πιθανές ενδείξεις δημιουργίας φωτιάς έχουν βρεθεί σε κάποιες τοποθεσίες στην Αφρική. Ωστόσο, η έλλειψη στοιχείων για τη χρήση φωτιάς στη βόρεια Ισπανία δείχνει ότι οι άνθρωποι που μετανάστευσαν εκεί από την Αφρική δεν είχαν τέτοιες γνώσεις. Η παλαιότερη απόδειξη χρήσης της φωτιάς έχει βρεθεί στην περιοχή Cueva Negra 800.000 χρόνια πριν.

Τα στοιχεια της μελετης

Στο σύνολό τους, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη της φωτιάς σημειώθηκε σε κάποιο σημείο μεταξύ 800.000 και 1.200.000 ετών πριν. Αυτό παρέχει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να μαγειρεύουν την τροφή.

“Αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε αυτήν την περίοδο εξέλιξης του ανθρώπου. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα παρέχουν μεγαλύτερη ενέργεια. Επίσης, το μαγείρεμα συνδέεται με ταχείες αυξήσεις στο μέγεθος του εγκεφάλου”. Αυτά δήλωσε η Δρ. Karen Hardy, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα σχετίζονται και με τις προηγούμενες έρευνες. Όπως εξήγησε η Hardy η περίοδος που ξεκίνησε το μαγείρεμα του φαγητού συνδέεται με την ανάπτυξη της αμυλάσης στο σάλιο. Η αμυλάση απαιτείται για την επεξεργασία αμυλώδους τροφής.

“Η αμυλώδης τροφή ήταν σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη,” είπε η Hardy. Η μελέτη είχε τίτλο “Diet and environment 1.2 million years ago revealed through analysis of dental calculus from Europe’s oldest hominin at Sima del Elefante, Spain”. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό The Science of Nature στις 15 Δεκεμβρίου 2016.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/europe/32574_ancient_dental_plaque_reveals_dietary_habits_of_early_human_species.html.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.