Οδοντιατρικό Μικροσκόπιο: Μια επαναστατική καινοτομία

2
1916
οδοντιατρικό μικροσκόπιο

Το μικροσκόπιο πρωτοεμφανίστηκε σε ιατρικές ειδικότητες, όπως στην οφθαλμολογία, την ωτορινολαρυγγολογία, αγγειο- και νευροχειρουργική, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια έκανε με δειλά βήματα την εμφάνισή του στην οδοντιατρική, στα χέρια πρωτοπόρων οδοντιάτρων στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο, όπως κάθε μικροσκόπιο άλλωστε, αποτελείται από μια σειρά διατεταγμένων φακών και κατόπτρων, οι οποίοι μεγεθύνουν το αντικείμενο που εξετάζουμε. Στην οδοντιατρική δουλεύουμε με μια μεγέθυνση 40x.

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο καλείται να λειτουργήσει κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς θα πρέπει να παρακάμψει τα οδοντιατρικά μηχανήματα και προβολείς, για να κεντραριστεί σε μια περιορισμένη περιοχή, όπως είναι η στοματική κοιλότητα, και εκεί να εκτελέσει μια σειρά από εξειδικευμένες λειτουργίες.

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο θα πρέπει λοιπόν να :

• μπορεί να επεκταθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση και να παραμένει απόλυτα σταθερό. Αυτό προϋποθέτει μια στιβαρή βάση και ισχυρούς, σταθερούς βραχίονες και μηχανισμούς.

• ρυθμίζεται εύκολα – ας μην ξεχνάμε ότι τα χέρια μας τα χρειαζόμαστε κυρίως για την άσκηση της οδοντιατρικής και όχι για την συνεχή ρύθμιση του μικροσκοπίου

• έχει τρισδιάστατη εικόνα ώστε να έχουμε αίσθηση του βάθους

• ρυθμίζεται όχι μόνο η ένταση, αλλά και το είδος του φωτός καθώς πολλά οδοντιατρικά υλικά είναι φωτοπολυμεριζόμενα ( πήζουν σε συγκεκριμένη συχνότητα φωτός)

• συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί να γίνει φωτογράφηση, κινηματογράφηση και επεξεργασία εικόνας.

• Το μικροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε λεπτομέρειες, οι οποίες είναι μπροστά μας, αλλά είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε με γυμνό μάτι.

Η εφαρμογή του μικροσκοπίου παγκοσμίως – πόσο μάλλον στην Ελλάδα – είναι πρωτοποριακή. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λιγότερο από 1% των οδοντιάτρων χρησιμοποιούν μικροσκόπιο!

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.