Written by 10:44 pm Επιστημονικά Νέα

Οδοντιατρική φροντίδα ΑΜΕΑ

ΑΜΕΑ

ΑΜΕΑ θεωρείται ένα άτομο, το οποίο έχει κάποια φυσική ή νοητική ανεπάρκεια ή αντιμετωπίζει χρόνια ιατρικά προβλήματα. Περίπου 8 % του πληθυσμού της Ελλάδας, κατατάσσονται στα άτομα με αναπηρία, υπό την ευρεία έννοια.
Όλα τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα. Οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη η οποία επιτυγχάνεται με διαδικασίες στο σπίτι αλλά και στο οδοντιατρείο.
Οδοντιατρική φροντίδα ΑΜΕΑ στο σπίτι
Πρώτα από όλα θαπρέπει να γίνει βίωμα η επίσκεψη στον οδοντίατρο, σε τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα καλό θα ήταν να ξεκινήσει από μωρό.
Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός μας, προσαρμόζουμε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι, κάτι που μπορούμε να το μάθουμε με την βοήθεια του οδοντιάτρου.
Εξηγούμε πάντα τι κάνουμε και γιατί είναι καλό αυτό στον άνθρωπό μας. Του λέμε πάντα αλήθειά για το πως θα νιώσει, αν θα ενοχληθεί ή όχι και πόσο.
Να προτιμάτε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα η οποία μειώνει τον χρόνο χρήσης στο στόμα και  καθαρίζει ικανοποιητικά. Η ποσότητα οδοντόκρεμας να είναι ελάχιστη.
Καλό θα ήταν επίσης να στάζουμε μερικές σταγόνες gel φθοριούχου κασσίτερου στο στόμα του όταν κοιμάται. Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια ενώ ο φθοριούχος κασσίτερος καταστρέφει τον στρεπτόκοκκο Mutans που προκαλεί τερηδόνα.
Τέλος θα πρέπει η διατροφή του να μην περιέχει τροφές που περιέχουν ζάχαρη.
Χρήσιμες πληροφορίες για γονείς με ΑΜΕΑ εδώ.
Οδηγίες στοματικής υγιεινής για τους φροντιστές των ΑΜΕΑ, από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά
Οδοντιατρική φροντίδα ΑΜΕΑ στο οδοντιατρείο
Η γνωριμία με τον οδοντίατρο αλλά κυρίως με την οδοντιατρική θεραπεία θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Όλες οι οδοντιατρικές εργασίες γίνονται με μια βαθμιαία σειρά, από την πιο εύκολη στην πιο δύσκολη.
Στους ασθενείς με ειδικές ανάγκες τα ραντεβού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρά σε διάρκεια, μια και αποσπάται γρήγορα η προσήλωσή τους. Επίσης εξηγούνται οι διαδικασίες κυρίως εφαρμόζοντας την τεχνική ΠΕΔΕΙΚΑ, δηλαδή ΠΕς, ΔΕΙξε, ΚΑνε. Λέμε στον ασθενή τι θα κάνουμε,δείχνουμε στον ασθενή τι θα κάνουμε εκτός του στόματος και τελικά το κάνουμε.
Η οδοντιατρική εξέταση ενός ασθενούς με ειδικές ανάγκες προϋποθέτει ότι θα υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Η οδοντιατρική φασκιά (pedi wrap) τοποθετείται πάνω στην οδοντιατρική καρέκλα και περιλαμβάνει ιμάντες υφασμάτινους που τυλίγουν τα πόδια και τα χέρια του παιδιού απαλά και έτσι, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια λόγω του ότι δεν μπορεί να κάνει ανεξέλεγκτες κινήσεις. Έτσι μπορούμε να δουλέψουμε με ταχύτητα έχοντας ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις του ασθενή κατά τον χρόνο εργασίας στην οδοντιατρική καρέκλα.
Στην εξέταση που πραγματοποιείται είναι απαραίτητη η παρουσία των γονιών, διότι τα παιδιά φοβούνται πολύ και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άγνωστα πρόσωπα.
Οδοντιατρική φροντίδα ΑΜΕΑ γενικά:
Στην Ελλάδα τη θεραπεία των ΑΜΕΑ αναλαμβάνει συνήθως ο παιδοδοντίατρος, ο οποίος είναι σε θέση να διαχειριστεί ιδιαίτερους ασθενείς. Επίσης υπάρχουν τμήματα νοσοκομειακής περίθαλψης, τα οποία παρέχουν οδοντιατρική θεραπεία σε ΑΜΕΑ.
Η οδοντιατρική θεραπεία των ατόμων με ειδικές ανάγκες απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες από την πλευρά του οδοντιάτρου, όπως η κοινωνική ευαισθησία, οι γνώσεις ψυχολογίας, οι γνώσεις οδοντικής παθολογίας που εμφανίζουν τα γενετικά σύνδρομα και περισσότερες γνώσεις γύρω από τις πιθανές ευαισθησίες του ασθενούς, παράλληλα με ένα κατάλληλα εξοπλισμένο οδοντιατρείο, ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία η οδοντιατρική θεραπεία στα άτομα αυτά.
Κύριος παράγοντας επίσης είναι η ύπαρξη βοηθού οδοντιάτρου και άλλα ειδικά βοηθήματα.
Ειδικό πρόγραμμα νοσοκομειακής οδοντιατρικής ΑΜΕΑ
Πηγές: 1 ,2 ,3

(Visited 43 times, 1 visits today)

Last modified: February 2, 2015

Close