Οδοντίατροι και χρήματα: Μια σχέση αγάπης-μίσους

0
1086
Η σχέση των οδοντιάτρων με τα χρήματα
Η σχέση των οδοντιάτρων με τα χρήματα
Ως οδοντίατροι, πιθανώς να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα όταν σκέφτεστε τα χρήματα. Το να αποκτήσετε την επίγνωση των αιτιών αυτών των συναισθημάτων μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να διαχειρίζεστε τα χρήματα καλύτερα, λέει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Reese Harper. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε.

“New car, caviar, four-star daydream, think I’ll buy me a football team. I’m in the high-fidelity, first-class traveling set and I think I need a Lear jet.” (“Καινούριο αμάξι, χαβιάρι, ονειροπόληση τεσσάρων αστέρων, νομίζω πως θα μου αγοράσω μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είμαι στην κατηγορία υψηλής πιστότητας και ταξιδιών πρώτης θέσης και νομίζω πως χρειάζομαι ένα Lear jet.”)

Αν σας αρέσουν οι Pink Floyd, τότε ίσως να αναγνωρίζετε αυτούς τους στίχους του Roger Waters. Έγραψε το “Money” το 1973, ως μέρος του άλμπουμ The Dark Side of the Moon, το οποίο έγινε το τρίτο μεγαλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής.

Οι περισσότεροι οδοντίατροι μπορούν να σχετιστούν με αυτούς τους στίχους. Όσα περισσότερα κερδίζεις, τόσο περισσότερο πολύπλοκη γίνεται η εικόνα των οικονομικών σου.

Το 2011, το BBC Labs συνεργάστηκε με μερικούς πολύ έμπειρους καθηγητές ώστε να διεξάγουν μια έρευνα πάνω στη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των χρημάτων. Οι καταμετρήσεις έγιναν σε 109.472 ανθρώπους – μία από τις πιο εκτεταμένες έρευνες που έγιναν πάνω σε αυτό το θέμα.

Το πιο διορατικό αποτέλεσμα της έρευνας, σύμφωνα με τη γνώμη του χρηματοοικονομικού συμβούλου Reese Harper, ήταν η λίστα με τα πιο κοινά συναισθήματα που οι άνθρωποι συνδέουν με τα χρήματα. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι όταν σκέφτονται τα χρήματα αισθάνονται “άγχος, κατάθλιψη, θυμό, ανικανότητα, ευτυχία, ενθουσιασμό, φθόνο, μνησικακία” με αυτήν ακριβώς τη σειρά.

Ουάου. Διαβάστε αυτήν τη λίστα ξανά. Αφήνοντας κατά μέρος τα αστεία, τα χρήματα είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά πολύπλοκα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Τα συναισθήματα που αναφέρονται στην έρευνα είναι κοινά σε πολλούς ανθρώπους, αλλά ο Reese Harper δηλώνει ότι τα έχει παρατηρήσει σε υπερβολικό βαθμό στους οδοντιάτρους και αποδίδει αυτό το γεγονός σε πέντε αξιοσημείωτους παράγοντες.

1. Τα κατορθωματα των οδοντιατρων ειναι υψηλα.

Χρειάστηκε πολύς κόπος για να περάσετε στο πανεπιστήμιο και να επιτύχετε στις εξετάσεις. Είστε ενήμεροι για την επιτυχία των συναδέλφων σας, ειδικά εκείνων που προέρχονται από τις Οδοντιατρικές Σχολές, και ίσως έχετε μια τάση να συγκρίνετε τους εαυτούς σας με εκείνους.

Έχετε ποτέ κοιτάξει το οδοντιατρείο ενός φίλου, το αυτοκίνητο, το σπίτι, ή και τις διακοπές ενώ σκέφτεστε “Ουάου. Πρέπει να τα πηγαίνουν καλά.” Ο Reese Harper επισημαίνει την ανησυχία του ότι πολλοί οδοντίατροι εξισώνουν τα ωραία αυτοκίνητα, τις διακοπές και τα σπίτια με το να είναι κανείς πλούσιος. Είμαστε εγγενώς ανταγωνιστικοί και μερικές φορές είναι εύκολο να ανταγωνιστούμε άλλους με το να ξοδεύουμε τα ίδια με εκείνους, ακόμα και αν είναι παράλογο για την κατάστασή μας.

Η πραγματική οικονομική ανεξαρτησία είναι η συσσώρευση ενός καθαρού χρηματικού ποσού που ξεπερνά τα έξοδα σας. Αυτό σας ηρεμεί και σας παρέχει μεγάλη ευελιξία ώστε να ζήσετε με τον τρόπο που θέλετε. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται να κάνετε δύσκολους συμβιβασμούς κατά τη διάρκεια της καριέρας σας.

2. Το εισοδημα σας καθυστερει σε σχεση με αυτο των ανθρωπων που μεγαλωσατε μαζι.

Αυτό δημιουργεί μια συσσωρευμένη ανάγκη να ξοδέψετε και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Έχετε λάβει περισσότερη εκπαίδευση και έχετε περιμένει περισσότερο για να απολαύσετε τους καρπούς των προσπαθειών σας. Όταν βλέπετε άλλους ανθρώπους να έχουν τη ζωή που θέλετε και σκεφτείτε όλα αυτά που έχετε θυσιάσει για να φτάσετε όπου κι αν βρίσκεστε, δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να ζήσει τη ζωή που πιστεύετε ότι αξίζετε.

3. Αντιμετωπιζετε μια ξαφνικη σημαντικη αυξηση του εισοδηματος σας.

Παρά τα όσα θα αναφέρουν οι περισσότεροι οδοντίατροι, δεν αντιμετωπίζουν μια σταδιακή άνοδο στο εισόδημά τους. Αντιθέτως ξεκινούν με εισόδημα υψηλότερο του μέσου όρου και φτάνουν σε πολύ πιο υψηλό εισόδημα από αυτό του μέσου όρου.

Η ψυχολογία δεν διαφέρει από αυτήν των αθλητών που ξεκινούν με 3,000-4,000 δολάρια και φτάνουν σε εξαψήφια νούμερα.

4. Δεν εχετε καποιο υποβαθρο η εμπειρια με τα χρηματα, τον προυοπολογισμο, η τις επιχειρησεις.

Και όμως η καριέρα σας απαιτεί να είστε ο διαχειριστής σε όλους αυτούς τους τομείς. Είναι αρκετά εξωπραγματικό αν το σκεφτείτε. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές σπουδάζουν δύο χρόνια ώστε να γίνουν εμπειρογνώμονες σχετικά με τις οικονομικές και επιχειρηματικές στρατηγικές .Στην πραγματικότητα, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους ακόμη περισσότερο στην επιδίωξη ενός πιο εξειδικευμένου στόχου όπως το μάρκετινγκ διότι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να γίνουν αρμόδιοι σε όλους τους τομείς.

Αλλά οι οδοντίατροι χρειάζεται να τα καταλάβουν όλα αυτά μόνοι τους! Δεν υπάρχει εντούτοις αμφιβολία στο γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους οδοντιάτρους να διαχειριστούν τον πλούτο τους.

5. Ενας οδοντιατρος χρειαζεται να συνταξιοδοτηθει περισσοτερο απο τους υπολοιπους.

Ο καθένας συνηθίζει να ξοδεύει περισσότερα όταν βγάζει περισσότερα, και οι οδοντίατροι δεν αποτελούν εξαίρεση. Το εισόδημά σας που ξεπερνά αυτό του μέσου όρου σας δίνει μια τεράστια ευκαιρία για την επίτευξη εξαιρετικού πλούτου, αλλά ένα υψηλό εισόδημα μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη μια επιτυχημένη συνταξιοδότηση.

Γιατί;

Οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με τη συνταξιοδότησή τους,όταν διατηρούν ή αυξάνουν το βιοτικό τους επίπεδο. Δυσαρεστούνται όταν το βιοτικό τους επίπεδο μειώνεται. Οι οδοντίατροι, περισσότερο από όλους του άλλους, ανησυχούν για αυτό.

Η ποιότητα των διακοπών σας, το φαγητό, τα ξενοδοχεία, τα σπίτια και τα αυτοκίνητα όλα βασίζονται στο εισόδημά σας. Όταν κερδίζουμε περισσότερα, ξοδεύουμε πιο γενναιόδωρα, αν και γνωρίζουμε ότι δεν θα έπρεπε να ξεφύγουμε από τον έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, έχετε ένα από τα καλύτερα εισοδήματα, και αναμφισβήτητα έναν από τους καλύτερους τρόπους ζωής.

Τα έξοδά του τρόπου ζωής σας αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και κατά συνέπεια χρειάζεστε περισσότερα για την συνταξιοδότησή σας, ώστε να νιώσετε ότι δεν θα υποβαθμίσετε τη ζωή σας όταν έρθει η ώρα να κλείσετε τον οδοντιατρικό τροχό σας.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο τεράστια προβλήματα: πληρώνετε περισσότερα σε φόρους και δεν έχετε έναν εργοδότη ο οποίος θα σας εξασφαλίσει ένα ωραίο πακέτο συνταξιοδότησης. Οπότε χρειάζεται να δράσετε στην αρχή της καριέρας σας όταν πρόκειται για τον οικονομικό σχεδιασμό.

Συμπερασμα

Ευτυχώς, στην ίδια μελέτη που αναφέραμε και πιο πάνω, η έρευνα αποκάλυψε ότι η οικονομική επιτυχία είναι περισσότερο ένα προσωπικό θέμα απ’ότι είναι οικονομικό. Με λίγα λόγια, τα οικονομικά βασίζονται κατά το 80% στη συμπεριφορά και κατά το 20% στη γνώση.

Με ένα από τα πιο υψηλά εισοδήματα, οι οδοντίατροι έχουν έναν εξαιρετικό οικονομικό καμβά. Υπάρχουν πολύ λίγοι περιορισμοί που θα χρειαστεί να ξεπεραστούν. Το κόλπο είναι να υιοθετήσετε μια σειρά από συνήθειες που θα σας εμποδίσουν να γίνεται θύμα της τύχης σας και θα σας βοηθήσουν να χτίσετε τον πλούτο σας με το χρόνο.

Πηγή: http://www.dentistryiq.com/articles/apex360/print/volume-3/issue-4/financial-focus/5-reasons-dentists-have-a-love-hate-relationship-with-money.html

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.